Analize BizRemote by certSIGN

5 recomandări pentru revenirea în siguranță la birou

28 mai 2020 3 min

5 recomandări pentru revenirea în siguranță la birou

Reading Time: 3 minute

Doar un angajat din opt și-ar dori să continue să lucreze exclusiv remote, potrivit unui studiu realizat recent de Gensler Research Institute.

Dintre cei care vor să revină la birou, 74% spun că își doresc să o facă pentru socializare, în timp ce 55% declară că lucrul în echipă și colaborarea sunt dificile în condiții de muncă de acasă.

„Birourile fizice continuă să joace un rol vital, în special pentru creație colaborativă, inovație și socializare. Mai primitoare și mai aerisite, vor oferi mai multă intimitate și wellbeing acelor angajați care revin la birou. Biroul va deveni un spațiu exclusivist, acea zonă unde se creează relațiile și se întâmplă lucrurile, nu doar se procesează și se transmite informație”, spune Horațiu Didea, Managing Partner Workspace Studio, companie specializată în soluții de fitout și mobilier de birou orientat către design ergonomic human–centric și partener unic acreditat al Herman Miller în Romania.

Workspace Studio, care în 2019 și-a dublat cifra de afaceri, până la 10,7 milioane euro, a elaborat un eBook cu recomandări pentru revenirea în siguranță la birou a angajaților.

Iată 5 pași pentru o strategie progresivă de revenire la birou:

  1. Planificare și analiză

Planificarea revenirii angajaților la birou începe cu o analiză a modului de lucru și interacțiunilor dintre angajați. Pentru a asigura o prioritizare corectă și o evaluare bazată pe productivitate și wellbeing, este recomandat ca organizațiile să desfășoare sondaje anonime în rândul angajaților. Analizând feedback-ul și specificul muncii și interacțiunii, se stabilesc categoriile de angajați și ordinea în care să revină la birou.

  1. Măsuri sanitare

Organizațiile trebuie să adopte măsuri sanitare conforme cu recomandările autorităților, dar și măsuri suplimentare care să asigure confortul psihologic al angajaților. Studiul Qualtrics desfășurat în luna mai a acestui an relevă că 62% dintre angajați își doresc politici stricte în privința revenirii la birou, în timp ce 74% așteaptă ca spațiile de lucru să fie dezinfectate periodic și temeinic. Soluțiile de separare – ecrane, panouri acustice sau de plexi, soluții pentru semnalistica interioară și soluțiile de ventilare și aerisire sunt deja disponibile pentru a fi integrate în spațiile de lucru.

„Extindem permanent portofoliul de soluții de wellness astfel încât acesta să fie adaptat nevoilor actuale. Purificatoarele de aer, de exemplu, sunt produse pe care noi le aveam în portofoliu, iar vânzările înregistrate lunile acestea sunt cu peste 200% mai mari față de perioada anterioară. Trendul de vânzări pe aceste tipuri de produse se va menține odată cu revenirea masivă la birou”, declară Horațiu Didea. 

  1. Regândirea și reconversia spațiului de lucru

Reducerea densității umane în birou se va realiza prin modificarea frecvenței și programului de lucru, politici de work from home, dar și prin reduceri iminente de personal. Astfel, fiecare spațiu poate fi reamenajat încât să asigure de-densificare și distanțare socială, fără investiții majore în echipamente noi.

Birourile vor fi mai primitoare, mai aerisite, oferind mai multă intimitate și confort acelor angajați care vor veni la birou. eBook-ul creat de Workspace Studio cuprinde peste 20 de exemple practice de reconfigurare a spațiului în acest context.

  1. Comunicarea și adaptarea interacțiunilor

Modificările de design și măsurile sanitare adoptate de companii pot oferi o protecție limitată. Comportamentul de prevenție al angajaților este esențial pentru completarea lor și asigurarea unui mediu sigur. Astfel, comunicarea măsurilor, așteptărilor și adaptarea interacțiunilor sunt pași pe care liderii echipelor și departamentele de Resurse Umane trebuie să îi adreseze cu responsabilitate.

  1. Integrarea muncii remote în politica permanentă a organizației

O politică flexibilă de lucru de acasă asigură atât confortul psihologic al angajaților, cât și contextul pentru reducerea densității din birouri. Pentru a asigura menținerea productivității în condiții de muncă la distanță, companiile trebuie să susțină amenajarea unor stații de lucru ergonomice pentru angajații care lucrează remote.

„Creșterea vânzărilor de scaune ergonomice Herman Miller, pe segmentul de clienți finali, deci pentru biroul de acasă, a depășit 200% lunile acestea. Interesul general pentru produse ergonomice – birouri electrice, scaune, panouri – pe acest segment s-a triplat”, arată Horațiu Didea.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: