Interviuri Management

Corina Tiu, TELUS International Romania: Când intervine pasiunea, orice fac se transformă în valoare adăugată

8 nov. 2023 5 min

Corina Tiu, TELUS International Romania: Când intervine pasiunea, orice fac se transformă în valoare adăugată

Reading Time: 5 minute

Ce rol joacă pasiunea în coordonarea echipelor, care sunt provocările de leadership ale acestei perioade și care sunt cele mai valoroase lecții acumulate de-a lungul carierei ne spune Corina Tiu, Vicepreședinte de Operațiuni, TELUS International Romania.

Povestește-ne cum ai ajuns în acest punct al carierei și ce rol a jucat pasiunea în evoluția ta.

Am început acum mai bine de 15 ani în industria BPO și Shared Services ca agent helpdesk. Ulterior, am promovat până la rolul pe care îl am astăzi în cadrul TELUS International, trecând prin toate rolurile intermediare, de la Team Leader la Manager de Operațiuni, Director de Operațiuni, iar acum de Vicepreședinte. Astăzi pot afirma cu tărie că am fost norocoasă să întâlnesc în drumul meu oameni care mi-au devenit mentori, care au văzut potențialul meu și munca depusă din spatele acestor realizări. Am întâlnit situații dificile care nu au făcut altceva decât să mă ajute să cresc și să înțeleg responsabilitatea pe care o avem atunci când pășim în rolul de lider.

Fără pasiune, cel puțin pentru mine, este foarte dificil să fac ceva, orice, care să însemne mai mult decât executarea unei sarcini. Când intervine pasiunea, atunci orice fac se transformă în valoare adăugată. De asemenea, cred că pasiunea nu este suficientă; ajută mult, este absolut necesară, dar, cel puțin în percepția mea, fără reziliență, fără principii fundamentale referitoare la cum vrei să-ți trăiești viața, fără autenticitate și perseverență, este greu.

Pun accent pe reziliență nu pentru că sunt de principiul că este absolut necesar să treci prin momente dificile pentru a te dezvolta, ci pentru că atunci când este greu se produce magia și ieșim din zona de confort. Chiar dacă este o perioadă delicată, doar în acele momente creștem și descoperim lucruri noi. Și, cel mai important, ne descoperim pe noi înșine și identificăm limitele noastre.

Care crezi că sunt trăsăturile unui lider bun de business în 2023?

În mod sigur, flexibilitatea și adaptabilitatea la mediul de business foarte dinamic sunt cruciale în prezent. Anul 2023 este și va rămâne până la final un an destul de complicat din punct de vedere economic și aș spune chiar definitoriu pentru următorii ani. Deciziile rapide, uneori luate în lipsa informațiilor complete, capacitatea de a naviga între cerințele clienților versus nevoile interne, costuri versus beneficii pe termen lung, sunt, de asemenea, cruciale în acest an pentru a stabili traiectoria următorilor 2-3 ani. De asemenea, aș spune că ar fi ideal ca orice lider să aducă o doză de antreprenoriat în activitatea zilnică, poate acum mai mult ca oricând.

Din punctul de vedere al coordonării echipelor, sunt absolut convinsă că liderii de business care vor avea succes în acest an și în anii următori vor fi aceia care vor investi timp în echipele lor, care își vor asculta echipele și vor pune autenticitatea în prim plan, ca un rol principal. Aș mai adăuga, în viziunea mea, o trăsătură fără de care oricărui lider îi va fi greu, dacă nu chiar imposibil, să navigheze în mediul de business actual, și anume rezistența. Rezistența la schimbare continuă, la ambiguitate, înțelegerea corectă a unui eșec și învățarea din experiențele mai puțin reușite sunt și vor rămâne extrem de importante ca trăsături în perioada următoare.

Ce stil de leadership preferi ?

O combinație între leadershipul vizionar și colaborativ. Liderul vizionar stabilește obiective precise, explică deciziile și caută să convingă, în timp ce stilul colaborativ încurajează membrii echipei să-și ofere părerea, dar și să dea dovadă de creativitate – totul într-un spirit de inovare comună. Indiferent de stilul ales al fiecărui lider în parte, cred cu tărie că implicarea echipelor în procesul decizional și transparența sunt cheile succesului.

Ce provocări sunt astăzi în conducerea echipelor, mai ales într-o industrie foarte competitivă, precum cea în care activați?

Mereu spun că, dacă îți iubești profesia, 50% din job este făcut. Eu îmi iubesc jobul și l-am iubit mereu în acești 15 ani, indiferent de numele rolului pe care l-am avut. Industria în care activez este extrem de dinamică, iar jobul meu este și a fost mereu – așa cum îmi place să spun – pentru oameni și cu oameni. Cred că una dintre provocările zilelor dinamice în care trăim cu toții este cum transmitem mai departe, ca lideri, pasiunea pentru job, cum ajutăm alți oameni să-și transforme pasiunea într-un țel.

Cum reușești să transmiți entuziasmul tău celorlalți?

Îmi transform pasiunea în scop. Acela de a ajuta oamenii, de crește oameni în jurul meu, fie profesional, fie personal. Am învățat să dăruiesc, și, culmea, chiar dacă la început o făceam “amatoricește” și nu înțelegeam pe deplin ce fac sau care este pasiunea în ceea ce fac, acum dăruiesc natural, fără filtre, autentic și las oamenii din jurul meu să ia ceea ce au nevoie.

Câteodată este vorba despre mentorat în zona profesională, câteodată este doar simplul gest de a întreba cum se simte o persoană dragă și a avea curajul și deschiderea de a asculta răspunsul real. Câteodată este despre încurajarea unui om care nu știe cât de mult poate sau cât valorează, este acel îndemn “poți, chiar poți!”. Câteodată este vulnerabilitatea de a împărtăși oamenilor bucățele din povestea mea de viață, în speranța că îi inspiră sau îi ajută sau le dă o idee sau pur și simplu le arată că orice este posibil.

Nu întotdeauna reușesc să inspir pasiunea mea sau felul meu de a privi viața, iar asta este în regulă. Mă mulțumesc cu încercarea de a spulbera frica, frica de orice, de eșec, de a nu fi perfect, frica de greșeală, de a nu fi suficient ca om sau profesionist, frica de a o lua de la capăt sau frica de a fi altfel.

Echilibrul dintre viața profesională și cea personală este extrem de important. Cum te descurci la acest capitol?

Încerc să petrec timp cu familia, prietenii și cu mine însămi ori de câte ori am ocazia. Echilibrul în viață este extrem de important, iar, pentru mine, timpul petrecut cu oamenii dragi mă încarcă enorm. La fel ca în carieră, oamenii sunt cel mai mare hobby al meu, iar oamenii dragi, familia și prietenii, sunt catalizatori în viața mea privată. Ei îmi dau puterea de a merge mai departe cu curaj.

Care sunt cele mai valoroase lecții acumulate de-a lungul carierei?

Cea mai valoroasă lecție este cea a curajului. Chiar am ajuns să cred că, dacă îți propui, poți să faci orice în viață, atât timp cât nu te lași ghidat de frică. Așa definesc eu pasiunea: știu unde vreau să ajung, cum voi ajunge acolo este un detaliu care se va așeza ulterior, iar drumul pe care aleg să merg va fi o altă lecție de viață menită să mă dezvolte și să dezvolte oamenii din jurul meu.

De asemenea, cred că am învățat să rămân deschisă la tot ce apare nou în jurul meu, să fiu receptivă la noi tendințe, fie că vorbim de un sistem nou care presupune o înțelegere tehnică, de un nou proces sau de o schimbare majoră de direcție în afaceri. Învățarea continuă și adaptarea la realitatea mereu schimbătoare sunt cruciale și m-au ajutat enorm în cariera mea să rămân curioasă în fața lucrurilor noi. Încerc întotdeauna să fiu la curent cu tendințele din domeniul afacerilor, să rămân deschisă la ceea ce au de spus alți oameni pe un anumit subiect, să înțeleg puncte de vedere diferite, care pot fi extrem de valoroase, chiar dacă într-un anumit moment nu mi se par valide.

Această curiozitate presupune și o anumită ieșire din zona de confort, să îmbrățișezi opinii complet diferite, parțial sau total, și să valorifici orice idee, oricât de diferită pare la prima vedere.

Cum vezi viitorul? Cum vor arăta liderii de mâine?

Viitorul îl văd diferit, nu neapărat mai bun sau mai rău, ci diferit de tot ceea ce știam noi înainte de pandemie, în această perioadă post-pandemică, în situația economică și socio-politică globală actuală. Cred că depinde de noi dacă îl facem mai bun sau mai puțin bun. Eu sper într-un viitor în care punem în prim plan oamenii și tot ceea ce pot aduce ei bun „la masă”.

Îmi doresc și sper ca liderii de mâine să fie curajoși, empatici, vizionari, determinați, rezilienți și extrem de dedicați echipelor pe care le coordonează. Nu neapărat lideri populari în sensul de a mulțumi pe toată lumea, ci lideri care au un scop, care au viziune și care pot aduce schimbări esențiale în organizațiile pe care le coordonează prin autenticitate și curaj.

Array

Articole pe aceeași temă: