Finanțe

Cum poti avea un bancher personal

31 mart. 2016 4 min

Cum poti avea un bancher personal

Reading Time: 4 minute

Nu trebuie sa fii milionar in euro pentru a beneficia de serviciile de private banking in Romania. Dar ce inseamna sa ai un bancher personal si cum te ajuta acesta sa iti inmultesti banii?  

De la depozitele bancare clasice si solutiile de creditare personalizate pana la accesarea casutelor de valori, linie telefonica dedicata ce poate fi accesata 24/7 sau servicii personale de concierge pentru a rezolva orice solicitare, indiferent ca este vorba de gasirea unui instalator sau de transportul cu limuzina – totul personalizat si adaptat dorintelor clientului. Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de aceste servicii? Sa ai bani in conturi. “Piata locala de private banking este in formare. Ne aflam la prima etapa de transfer al averilor. Diferenta fata de pietele din regiune este data, in primul rand, de profilul clientului. Daca in alte parti pragul de intrare in nisa de private banking este de 1 milion de euro, in Romania acesta difera de la o banca la alta, pragul fiind aproape de 100.000 de euro. In al doilea rand, varietatea produselor financiare in Romania este mai redusa, insa cu potential mare de crestere”, spune Anca Craciun, Director Private Banking la Banca Transilvania (BT).

Daca la BT criteriul de incadrare a clientilor in segmentul de private banking este 100.000 de euro, la UniCredit si BCR pragul este de 200.000 de euro, dar extrasul de cont nu este o conditie stricta. Alexandra Ivanov, Head of Private Banking Sales la UniCredit Bank, spune ca acest criteriu de incadrare este orientativ, fiind corelat si cu altele, precum functia detinuta la locul actual de munca, statutul in diverse companii private sau de stat sau potentialul de a atinge in decursul unui an suma plafonului minim. “Mult mai importante decat suma activelor financiare din portofoliu sunt profilul investitorului, experienta in ceea ce priveste instrumentele financiare si potentialul financiar viitor”, explica Razvan Furtuna, Head of Private Banking, BCR.

La Bancpost, categoria de clienti premium se numeste Personal Banking, iar pentru a accesa beneficiile acordate de incadrarea in aceasta categorie, clientii trebuie sa aiba active administrate cu o valoare mai mare de 30.000 euro si un salariu lunar de peste 6.000 lei. “Cresterile pe aceasta zona vin atat din interior, din zona de clienti mass, unde un procent de 10-20% din portofoliu are potential de a deveni afluenti, din zonele de business prin actionarii, administratorii companii, cat si din exterior – clienti care urmaresc diversificarea detinerilor pe care le au. Un alt segment dinamic este cel al clientilor premium payroll, cu salarii peste medie, din zona de middle si top management al companiilor”, arata Mariana Iosif, director Directia Clienti Personal Banking la Bancpost.

ING Bank a stabilit stacheta mai sus, la un minim al averii de 400.000 de euro. Banca ofera solutii de investitii personalizate clientilor care isi doresc sa aiba un portofoliu de instrumente financiare care pot varia de la risc scazut (100% obliga­tiuni si cash) pana la un risc dinamic (cu pondere mare pe actiuni) sau chiar ridicat (pana la 100% actiuni).

169 de romani au averi de minimum 30 de milioane de dolari, potrivit studiului The Wealth Report

Aproape 21.900 de persoane fizice au depozite mai mari de 100.000 de euro (prag pana la care sunt garantate in cazul falimentului bancii), cu o valoare cumulata de 22,53 miliarde de lei (circa 5 miliarde de euro), conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor aferente anului trecut. Acestia sunt, de fapt, romanii care beneficiaza de administrarea personalizata a averii. Daca adaugam rezultatele studiului The Wealth Report, realizat de Knight Frank, “clubul” celor carora bancherii personali le pun la dispozitie cele mai exclusiviste servicii se restrange si mai tare. Potrivit studiului, Romania avea anul trecut doi miliardari si 20 de persoane cu averi de peste 100 milioane de dolari. Mergand mai in detaliu, 169 de romani detineau averi de minimum 30 de milioane de dolari, iar alti 470 de romani aveau peste 10 milioane de dolari. In categoria persoanelor cu averi de peste un milion de dolari se afla 10.800 de romani.

Cine sunt acesti rasfatati ai bancilor? Executivi din middle si top managementul companiilor de stat sau private, avocati, medici, dezvoltatori imobiliari si tot mai multi antreprenori. Domeniile de activitate si pozitiile sociale sunt diverse, comuna este insa exigenta. “Clientii afluenti sunt exigenti, comparativ cu perioada anterioara crizei. Asteptarile lor sunt mult mai complexe, isi doresc o relatie personalizata si directa cu un consultant dedicat, care sa le ofere siguranta ca beneficiaza in orice moment de cele mai rapide si bune solutii financiare. Pretuiesc inovatia, cauta informatii complete si transparente”, spune Mariana Iosif.

Diversificare si sofisticare

Cand vine vorba de investitii, Alexandra Ivanov spune ca preferintele clientilor pentru produsele caracterizate de un risc scazut au fost determinate de conditiile unei piete caracterizate de o volatilitate ridicata. Totusi, exista si clienti al caror profil investitional le-a permis sa decida realizarea unor investitii mai riscante, dar cu randamente atractive.

Desi pe plan local clientii de private banking au apetit pentru produse pe termen scurt, cu risc scazut, Anca Craciun spune ca in ultimii doi ani a observat la clientii Bancii Transilvania o deschidere din ce in ce mai mare spre produse mai sofisticate, cu un grad de risc asociat. Astfel, 2015 a fost un an al diversificarii portofoliilor, respectiv al investitiilor alternative. Preferinta pentru instrumentele de economisire clasice s-a mutat din zona depozitelor si titlurilor de stat catre produse alternative: fonduri de investitii si piata de capital. “Ma refer la plasamentele catre fondurile mutuale, atat catre cele conservatoare, cat si catre cele mai dinamice si, implicit, de risc, cu maturitati de peste un an. De asemenea, piata de capital a reprezentat o varianta de plasament alternativa”, spune Anca Craciun, precizand ca diversificarea portofoliului este indicata atat timp cat este constientizat faptul ca randamentele mari presupun si riscuri asociate. 

O crestere a apetitului pentru risc au constatat si reprezentantii ING. Daca in 2011, ING Wealth Management avea un portofoliu in care dominau in proportie de 80% depozitele, acum doar 27% din totalul activelor sunt in depozite si conturi curente. “Produsele de investitii sunt diversificate,  in functie de gradul de risc, de obiectivele financiare, de orizontul de timp pe care si-l doreste clientul sau de situatia sa financiara, fiind disponibile in diverse valute lei, euro, dolari, dar si pentru cei care doresc sa investeasca in valute mai putin tranzactionate de exemplu coroane norvegiene, suedeze sau altele se pot gasi solutii interesante”, spune Octavia Cutus, director ING Wealth Management.

Razvan Furtuna spune ca s-a schimbat mai degraba perceptia clientilor in ceea ce priveste propriul profil, schimbare aparuta pe masura ce instrumentele financiare au devenit familiare ca urmare a experientei acumulate. “Evident, intr-un cadru investitional dominat de politici monetare relaxate solutiile de crestere a portofoliului au fost, de cele mai multe ori, bazate pe instrumente noi pentru investitori, cu grad de risc mai ridicat in comparatie cu produsele de economisire, la care se adauga metode de tranzactionare diferite”, spune reprezentantul BCR. Potrivit acestuia, obligatiunile si fondurile de obligatiuni reprezinta mai mult de 55% din portofoliu, actiunile si fondurile diversificate reprezinta 13,5 % din portofoliu, iar depozitele la termen reprezinta 8,9% din totalul portofoliului Erste Private Banking.

 

 

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: