Interviuri

David Popovici: Speranță pentru România de mâine

21 iun. 2022 4 min

David Popovici: Speranță pentru România de mâine

Reading Time: 4 minute

Prinși cu problemele României de azi, uităm să ne uităm la cum va arăta țara pe care o lăsăm copiilor noștri. Este una mai bună decât cea în care am crescut, este una mai rea? Ne-am uitat în jur și am înțeles că numitorul comun al României de mâine este speranța, ingredientul planurilor tuturor celor care cred în performanță, indiferent că sunt oameni de afaceri care au lansat un business pe cont propriu, muzicieni, scriitori, actori, ingineri, cercetători, medici sau sportivi.

Am vorbit cu unul din creatorii de speranță pentru România de mâine, înotătorul de numai 17 ani, David Popovici, exact înainte de Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, unde tocmai a câștigat medalia de aur la 200 de metri liber.

Sunt multe lucruri de care România de azi are nevoie pentru a fi „o țară ca afară”. Dar sunt și mulți oameni care, prin propriul exemplu, aduc speranța unui viitor mai bun. Oameni care nu așteaptă ca doar alții să facă, ci știu că este în puterea noastră să facem lucrurile mai bine și să transformăm ideile în realitate.

La doar 17 ani ai săi, David Popovici a uimit o lume întreagă, deținând recorduri mondiale de juniori la probele de 100 m și 200 m liber. A fost ales să reprezinte Speranța, una din valorile RoMâine, platforma de sănătate a României lansată de MedLife.

Ce înseamnă speranța pentru un Campion European?

Speranța înseamnă pentru mine ceva ce depășește granițele sportului. Sigur că am speranța să devin campion olimpic, însă îmi doresc mai mult de atât. Sper să îmi las amprenta asupra celor cu care mă întâlnesc, să conving copiii că sportul te face fericit și mai ales, îmi doresc să pot folosi influența pe care sper să o am pentru a ajuta oamenii, spune David.

Ce înseamnă o secundă pentru un sportiv de performanță? De cât antrenament este nevoie pentru a „câștiga” o secundă, în sportul tău?

O secundă poate însemna totul sau nimic. În înot și sutimea de secundă face diferența, iar secunda câștigată este rezultatul unor luni intense de antrenament și pregătire fizică. Timpul cronometrului este cel pe care trebuie să îl invingi și, dacă reușești să te autodepășești… ești câștigător.

La 17 ani ai deja o colecție impre­sionantă de titluri și performanțe. Cum ai reușit să ajungi până aici?

Știu că înot repede, mă întrec cu mine și cu timpul. Drumul pe care sunt acum este lung și am nevoie de pasiune, timp și răbdare, iar eu le am. ­Fiecare om poate spune despre propriul drum că e ușor sau greu, însă eu știu exact ce presupune drumul meu, sunt conștient de munca și efortul pe care le depun și le voi depune și urmăresc să ne atingem, eu și echipa mea, tot ce ne propunem, adaugă înotătorul nostru.

În ce constă pregătirea ta?

Pregătirea mea este importantă indife­rent că e antrenamentul de înot, pregătirea fizică, recuperarea, alimentația, școala, odihna și timpul liber. E important ca toate să fie conectate și chiar sunt. Am susținerea unor profesioniști din România, ­Belgia și Statele Unite, sprijinul familiei, ­profesorilor, colegilor și prie­tenilor, așa că răsplătesc toată această susținere pregătindu-mă serios.

Care sunt lecțiile de viață pe care le-ai învățat ca înotător, din experiențele și din provocările de până acum, pe care le aplici și în alte momente din viața ta și care crezi că le-ar putea folosi și altor oameni să-și atingă obiectivele?

Provocarea mea a fost aceea de a-mi cunoaște limitele psihice și fizice și de a reuși să le depășesc. Munca pe care o depun este grea, însă imi aduce satisfacții și nu mă văd acum altfel. Aș sfătui pe oricine dorește să își atingă obiectivele să urmeze câțiva pași simpli: să-și stabilească țelul, să muncească cu adevărat pentru a obține ce vrea și să fie deschis să învețe permanent de la cei din jur.

Ca sportiv am învățat în special de la antrenorul meu să depășesc orice piedică, să nu am așteptări nerealiste, să nu mă plâng de false probleme și să mă bazez pe mine și pe cei din jurul meu pentru a reuși să înving orice dificultate.

Ce este important pentru tine, în viața de sportiv, dar nu numai?

În viața mea de sportiv, dar nu doar de sportiv, contează să nu ma abat de la drumul meu, să continui să ascult sfaturile celor care mă antrenează, să nu mă compar niciodată cu alții. Antrenorul meu, Adrian Rădulescu, spune: orice meserie ți-ai alege trebuie să vrei să fii cel mai bun!  Pentru mine acesta este sfatul care contează.

Care sunt obiectivele tale pentru acest an competițional?

Anul 2022 este ultimul meu an de ju­niorat. Și, cum Campionatul European de Juniori are loc pentru prima dată în România (pentru că niciodată țara noastră nu a găzduit vreo competiție atât de importantă), îmi doresc să am o experiență de neuitat. Urmăresc rezultate foarte bune personal, dar și alături de ștafeta României, și aș vrea să împărtășesc totul cu publicul român, pe care îl aștept să ne susțină în numâr cât mai mare.

La Campionatul Mondial din Budapesta îmi doresc să mă apropii cât mai mult de cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Speranță pentru businessurile de mâine

David este imaginea speranței că putem să ne facem bine ca nație, că putem să avem o țară ca afară. Nu este singur. La fel ca el, antreprenorii, prin curajul de a transforma o idee într-o afacere, sunt campionii de care avem nevoie să aducă o schimbare. Explozia de pe piața antreprenoriatului din ultimii ani este dovada că, în ciuda tuturor obstacolelor, nu ducem lipsă de imaginație și speranță.

În business, la fel ca și în sport, e nevoie de talent, dar și de multă muncă, ambiție, perseverență pentru a reuși. Dar nu poți face performanță fără sănătate. Prezența serviciilor medicale este de o importanță majoră, în orice campionat ai juca, sportiv, ­financiar, economic, educațional.

În cazul companiilor, facilitarea ­accesului la servicii de prevenție și profilaxie prin abonamentele medicale, sprijină angajații să își monitorizeze constant starea de sănătate, astfel încât să poată depista la timp eventuale afecțiuni. Acest lucru ajută, pe de o parte la creșterea productivității, iar pe de altă parte la scăderea costurilor generate de concediile medicale și de prezenteism.

MedLife este liderul pieței de abo­namente medicale, având grijă de 768.000 de angajați din 8.000 de companii și susține afacerile mici și mari să se dezvolte sănătos. ­Operatorul oferă companiilor două tipuri de abonamente, în funcție de numărul de angajați: abonamente medicale IMM, dedicate organizațiilor cu până la 50 de angajați, și abonamentele medicale corporate, care pot fi accesate de organizațiile cu peste 50 de angajați.

Prin intermediul acestora, angajații au acces la un întreg ecosistem medical național de clinici, hyperclinici, laboratoare, spitale, farmacii și cabinete dentare, în aproape 700 de unități proprii și partenere, unde mii de medici, asistente și infirmieri îi ajută, zi de zi.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 364 (16 iunie – 17 iulie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: