Interviuri Management

Despre lideri si leadership

7 nov. 2014 3 min

Despre lideri si leadership

Reading Time: 3 minute

John Adair, unul dintre cei mai importanti ganditori de leadership din lume si profesor al Universitatii din Surrey, Marea Britanie, vine pe 20 noiembrie in Romania in calitate de speaker principal al conferintei “How To Grow Leaders – Romania”. In acest context, a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari.

John Adair1
John Adair

Va veti afla pentru prima data in Romania. Ce asteptari aveti de la aceasta vizita in Romania?

Dincolo de placerea de intalni unii lideri din Romania si tineri romani care aspira sa fie liderii de maine, ma astept sa cresc nivelul de interes pentru modelul Action Centred Leadership, model destinat a forma lideri. Sper sa fac asta prin discutia despre principiile si filosofia care stau la baza muncii mele care este acum disponibila pentru prima data in limba romana, in cartea mea “Cum sa formezi lideri”.

Ce stiti despre leadership-ul romanesc si liderii romani?

Nu foarte multe, asa incat nu voi veni sa emit judecati cu privire la nivelurile actuale sau trecute de conducere din Romania – romanii stiu raspunsurile deja. Nu, treaba mea este de a planta semintele de „leadership bun si leadership pentru bine”, pentru prezent si viitor.

Daca am un vis? Da, acesta este ca presedintele nou-ales chiar inainte de conferinta mea din 20 noiembrie, sa realizeze cu adevarat cererea natiunii „de a munci pentru a oferi tinerilor o sansa”. Ceea ce as putea sugera este ca, in acest scop, noul presedinte si guvernul sa introduca aici, in Romania, ceea ce ar fi in prima strategie europeana de dezvoltare a leadership-ului in randul tinerilor. Polonia a incercat si a esuat, Serbia a incercat si nu a reusit. Romania poate reusi daca se vor baza pentru realizarea acestei strategii pe cartea mea, sfatul meu si ajutorul asociatilor mei romani.

Care sunt liderii care v-au inspirat cel mai mult de-a lungul timpului?

Am fost norocos si am intalnit lideri mari in multe domenii diferite, pe unii dintre ei i-am cunoscut foarte bine. Regret ca nu l-am intalnit pe Nelson Mandela, dar cuvintele si exemplul lui au fost o sursa de inspiratie pentru mine, ca pentru atatia altii din intreaga lume. Si, in actuala mea calitatea de presedinte al departamentului de leadership din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, sunt inspirat mereu de Secretarul General Dag Hammarskjöld, care in urma cu aproape 50 de ani si-a pierdut viata in incercarea de a aduce pacea in Africa Centrala. L-am intalnit pe vremea cand eram student la Universitatea Cambridge, alaturi de un alt lider care ne-a influentat intr-o mare masura – Albert Schweitzer.

Ce calitati si abilitati sunt necesare pentru a fi un lider de succes?

Vino si asculta-ma pe 20 noiembrie.

Din experienta profesionala de-a lungul timpului, care sunt cele mai intunecate parti ale liderilor?

Nu toate pozitiile, functiile sau rolurile de conducere sunt ocupate de lideri adevarati. Dar intr-un fel sau altul, persoane incompetente – uneori chiar rau intentionate – pun mana pe putere. Combinatia dintre a fi rau din punct de vedere moral si incompetent poate fi letala. Dar, cum zice un proverb leton, „stapanii raului nu au viata lunga”. Hitler, emblema non-leadership-ului cel mai intunecat, a venit la putere cu un an inainte de a ma naste, si era mort printre ruinele Berlinului inainte de a implini eu 11 ani.

Acesti non-lideri au aproape intotdeauna o aroganta – grecii antici au numit-o “hubris” – care ameninta tara sau organizatia lor cu ruina. Ei vor ca oamenii sa ii priveasca precum niste zei.

Liderii de azi si de maine au nevoie de umilinta. Amintiti-va cuvintele lui Mandela in ziua eliberarii sale dupa 29 de ani petrecuti in inchisoare: „Eu stau astazi in fata dumneavoastra nu ca un profet, ci caun slujitor umil al vostru, poporul”.

Democratia pur si simplu nu functioneaza fara „lideri buni si lideri pentru bine” –iar lipsa lor creeaza un vid periculos in orice societate.

Este o provocare la nivel mondial acum sa vedem ca dezvoltam astfel de lideri, liderii de care avem nevoie.

Extra info

John Adair este autor al modelului Action Centred Leadership (ACL) si initiator al cursurilor la care au participat pana acum peste un milion de manageri din intreaga lume. A revolutionat perspectiva asupra leadership-ului demonstrand ca acesta poate fi invatat, calitatile innascute fiind doar punctul de start in cresterea liderilor. A introdus primul curs de leadership din lume, in cadrul Universitatii din Surrey, Marea Britanie, in anul 1979. El este totodata si sef de catedra pentru Leadership Strategic la colegiul de pregatire a angajatilor Natiunilor Unite.

Conferinta la care John Adair este speaker este organizata de compania de training din Bucuresti, acreditata in metoda ACL, Axioma Solutions, si se va desfasura in data de 20 noiembrie 2014, la Hotel Novotel din Bucuresti, salile Paris si Lille.

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: