Interviuri Management

Fabrica de top manageri

8 ian. 2018 6 min

Fabrica de top manageri

Reading Time: 6 minute

Philip Nell, director academic al Executive MBA Bucharest ne-a vorbit despre planurile viitoare pentru WU Executive Academy, despre antreprenorii care se înrolează în programele MBA, dar și despre importanța unor abilități precum rezolvarea problemelor complexe și gândirea critică la manageri.  

Ca nou director academic al EMBA Bucharest, puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre ce planuri de viitor aveți?

Am așteptat cu nerăbdare să preiau programul lansat și gestionat cu atât de mult cu succes de WU în ultimii ani. Pietrele de temelie ale programului precum proiectele practice și antreprenoriale, dar și rezidențele internaționale din SUA și Viena vor rămâne. În viitor, intenționez să adaptez conținutul MBA într-o oarecare măsură. Scopul principal este de a încorpora mai bine aceste subiecte de actualitate, cum ar fi Big Data, analytics, digitizarea sau problemele de globalizare în vremurile lui Trump și ale Brexit-ului. Acest lucru demonstrează că încercăm întotdeauna să actualizăm programul și să îl adaptăm la cele mai recente și importante tendințe și probleme economice, tehnologice și sociale.

Ce așteptări ar trebui să aibă un student care se înscrie într-un program EMBA?
Obținerea unei diplome EMBA este o oportunitate care apare o dată în viață. Studenții noștri EMBA, care provin din medii foarte diverse, se pot aștepta la un program exigent și solicitant, dar care aduce un număr foarte mare de beneficii.

De exemplu, programul nostru de Executive MBA Bucharest este conceput special pentru ca studenții să poată face față provocărilor din lumea reală, provocări cu care se confruntă managerii generali din industrii și afaceri foarte solicitante. Acesta le permite să aplice cunoștințe actuale și instrumente de management la locul de muncă. Astfel, studenții se pot aștepta să învețe toate abilitățile necesare pentru a maximiza potențialul lor de manager general și a deveni lideri mondiali.

În plus, studenții se pot aștepta la o excelentă calitate. Programul nostru triplu-acreditat este recunoscut pentru calitatea profesorilor săi, care predau la cele mai prestigioase universități din lume (cum ar fi IESE Business School din Spania, INSEAD sau Școala de Management Carlson din SUA). EMBA include, de asemenea, trei rezidențe internaționale, două în Austria și una în SUA, pe lângă cele 11 module care se desfășoară la București. Acest lucru oferă studenților posibilitatea de a aprofunda cunoștințele despre diferite contexte instituționale și de a se familiariza cu firme și profesori străini.

Aceste beneficii sunt completate de structura specială a cursului nostru. Profesorii noștri folosesc un mix atractiv de studii de caz care se focusează pe situații specifice din companii, sesiuni de eLearning, prelegeri, simulări și discuții interactive. Aceste tehnici permit o varietate de metode de învățare. Prin urmare, timpul petrecut în clasă este total diferit de cel de la  clasicele cursurile ale universităților, specifice perioadei trecute.

În cele din urmă, WU a reușit să construiască o rețea extinsă și foarte activă de absolvenți. WU se află deja la a 11-a generație de absolvenți din România, având experiență și mai vastă în Austria. Participanții EMBA pot astfel să ia legătura cu absolvenții, dar și să își actualizeze cunoștințele, să interacționeze prin participarea la evenimente interesante.

În concluzie, cred că studenții care se înscriu la programul EMBA Bucharest trebuie să se aștepte la o experiență intensă de învățare, care să îi ajute să își lărgească orizontul de cunoaștere, să își extindă rețeaua profesională și să avanseze în carieră. Programul oferă studenților toate instrumentele necesare pentru a-și valorifica potențialul de a deveni lideri la nivel mondial, cu o profundă experiență și abilități practice în management, strategie, organizare și finanțe.

Există informații cu privire la numărul studenților români înscriși în programele WU Executive Academy?

Anual avem o medie de 30 de români înscriși în programele WU Executive Academy, dintre care majoritatea participă la Executive MBA Bucharest. Restul se înscriu la celelalte programe organizate la Viena, Global EMBA (similar celui pe care le organizăm la București) sau la cele opt MBA profesionale disponibile în Viena, cum ar fi Antreprenoriatul și Inovația, Managementul Sănătății și Managementul Energiei.

Numărul de antreprenori înscriși în programele MBA / EMBA este în creștere. De ce credeți că se întâmplă acest lucru și care este strategia dvs. în ceea ce privește adaptarea cursurilor la antreprenori?

Trăim cu toții într-o societate dinamică, cu o creștere accelerată, în care afacerile devin tot mai competitive, iar tehnologiile se schimbă rapid. Acest lucru înseamnă că antreprenoriatul devine mult mai important în faza de înființare a firmei sau sub forma inovațiilor și ideilor de produse noi, în cadrul firmelor deja existente.

Programul nostru de EMBA Bucharest oferă un cadru favorabil pentru a actualiza cunoștințele studenților, pentru a informa asupra noutăților din mai multe domenii și pentru aducerea împreună a oamenilor deschiși. Deși programul nu se concentrează exclusiv asupra antreprenoriatului și inovării, toate aceste aspecte sunt foarte atractive pentru antreprenori, viitori antreprenori și pentru manageri de inovare. La urma urmei, mulți antreprenori, de exemplu aceia care nu au un trecut profesional, nu reușesc din cauza faptului că au mari dificultăți în gestionarea aspectelor legate de afaceri, marketing și concurență. Aceasta înseamnă că este foarte importantă învățarea despre finanțe, contabilitate, marketing și alte subiecte clasice de afaceri. În plus, studenții noștri sunt implicați într-un proiect antreprenorial complex la sfârșitul programului de MBA. Acest așa-numitul “Capstone Project” este despre identificarea, analizarea și stabilirea unei idei antreprenoriale. Unii dintre studenții noștri s-au bucurat de un mare succes după implementarea acestor proiecte în viața reală, dupa terminarea MBA-ului.

WU talks. WU matters 3

WU are, de asemenea, un program PMBA care este conceput special pentru antreprenori. Puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre programul PMBA? În ceea ce privește costurile, care este diferența dintre programul EMBA și PMBA?

Da, WU are un program PMBA specializat. Programul este, de asemenea, part-time și are o structură modulară foarte asemănătoare cu EMBA Bucharest. În acest caz se pune accentul mai mult pe temele antreprenoriatului și inovării. Aceste module de specializare oferă participanților cunoștințe aprofundate, expertiză și competențe pentru a fi inovativi, pentru a defini noi idei de afaceri, a crea start-up-uri etc. În acest scop, PMBA este mai specializat și mai concentrat decât EMBA Bucharest, cel din urmă fiind mai mult orientat către managementul general și leadership.

În ceea ce privește costurile, diferența dintre  programele EMBA Bucharest și PMBA, este de aproximativ 5.000 de euro. Taxa de școlarizare la WU EMBA Bucharest este de 35.000 de euro (cu posibilitatea unei burse de până la 35%), în timp ce programul PMBA costâ în jur de 30.000 de euro.

La evenimentul nostru organizat în luna noiembrie, ”Zilele Biz”, ați vorbit despre rezolvarea problemelor complexe și despre gândirea critică. Puteți să le spuneți cititorilor noștri de ce liderii au nevoie de aceste lucruri și cum pot aceștia să iși dezvolte gândirea critică?

Într-o lume care se schimbă rapid, care este complexă și dinamică, unde informația falsă este disponibilă pe site-uri obscure sau pe Facebook și unde aplicațiile mari de date par să ofere ușor si foarte targetat informații, multe  probleme în afaceri par foarte complexe și dificil de soluționat. De exemplu, un manager se poate întreba, cum el/ea pot să profite de oportunitățile digitalizării, fără să cadă în capcana de a investi masiv în procesele și produsele care nu adaugă un plus de valoare sau care copleșesc organizația. În astfel de situații, o gândire critică este justificată.  De exemplu, managerul poate să întrebe dacă poate să aibă încredere într-un pronostic făcut de experți, care se referă la cum este folosită tehnologia și cât de mult se poate încrede în ea. Ar putea, de asemenea, să evalueze critic, cât de avansată este organizația în adaptarea la problemele legate de digitizare.

În realitate, ambele subiecte, atât gândirea critică, cât și rezolvarea problemelor complexe au fost numite de World Economic Forum, ca fiind în topul celor mai importante abilități pe care trebuie să le aiba un manager. Eu văd aceste două abilități ca fiind inderdependente, în sensul în care gândirea critică permite o mai bună recunoaștere și rezolvare a problemelor.

Gândirea critică înseamnă că managerii se gândesc de două ori la ceea ce știu cu adevărat (spre deosebire de ceea ce ei cred că știu), ce raționament și logică se află în spatele unor credințe și strategii și dacă pot avea încredere în propriul instinct sau instinctul altora. Foarte adesea, o astfel de abordare reflectivă și, de asemenea, auto-critică, oferă decizii de afaceri mult mai bune și soluții mai bune la probleme complexe.

Noi predăm în mod esențial gândirea critică în toate modulele noastre, în timp ce profesorii nostri, mereu încearcă să descopere gânduri și logica ascunse  ca să ofere noi perspective pentru probleme existente.  De asemenea, noi ne instruim studenții să descopere și să remedieze capcanele de gândire – așa numitele distorsiuni cognitive. De exemplu, în cursul meu privind strategia de afaceri, predau cum managerii pot facilita atelierele de strategie care permit aducerea tuturor cunoștințelor necesare și diverse în proces, astfel încât problemele strategice să fie identificate corespunzător și să se reducă prejudecățile.

PhilipNell

Interacționați în fiecare zi cu manageri din toată lumea. Dacă ați putea să le dați un singur sfat în afaceri, care ar fi acela? De ce?

Unul dintre sfaturile mele cheie ar fi să nu înceteze niciodată să învețe, dar să fie conștienți că există o mulțime de materiale de învățare aparente, cum ar fi cărțile și sursele de pe internet care au o calitate inferioară.

De exemplu, un jurnalist talentat poate să fie capabil să publice o carte captivantă și bine scrisă despre digitalizare și lidership. Totuși, punctele-cheie de învățare ar putea reprezenta convingerile jurnaliștilor și s-ar putea baza pe dovezi slabe și raționamente nesigure. Profesorii noștri de la programul de EMBA sunt adevărați experți și academicieni bine pregătiți în domeiile lor și vor evidenția astfel de puncte slabe și vor oferi perspective alternative. Acesta este motivul pentru care învățarea cotinuă nu trebuie să fie confundată cu cititul sau cu orice informație care ne este disponibilă.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: