Opinii

Fără unghiuri moarte în leadership

20 apr. 2019 4 min

Fără unghiuri moarte în leadership

Reading Time: 4 minute

Fiecare dintre noi are un “unghi mort” în materie de leadership, care poate aduce probleme întregii echipe, dar care, în același timp, poate fi corijat – cu ajutorul sugestiilor, pe care adesea tindem să le ignorăm, din partea aceleiași echipe.

Ca parte a procesului de coaching pe care îl ofer clienților, m-am oferit să discut confidențial cu șefii, colegii și subordonații acestora pentru a afla ce părere au despre interacțiunea cu clienții mei. Până acum am organizat peste 360 de astfel de întâlniri. Motivul pentru care fac acest lucru? Coaching-ul te învață să accepți schimbarea și să te folosești de ea: ceva din stilul tău de management nu te lasă să mergi înainte sau să-ți asumi și mai multe responsabilități, deși până atunci te descurcaseși foarte bine. Aștepți încă niște rezultate care nu apar și din acest motiv ai apelat la coaching. Așadar, în cadrul acestui proces stabilim ce obiective ai și ce ai vrea să schimbi pentru a le atinge, după care muncim amândoi la realizarea acestei schimbări. Sună simplu prezentat așa, însă în realitate situația se complică atunci când sesizez o discrepanță între felul în care te vezi tu și felul în care te văd ceilalți. Și o să vă dau un exemplu.

Cu ceva timp în urmă lucram cu John, un manager senior care dorea să-și îmbunătățească stilul de ma­nagement, dar nu și aptitudinile în materie de planificare, iar intuiția îmi spunea că avea nevoie să umble puțin și la acestea. Am sondat discret subiectul, iar el mi-a dat asigurări care nu avea nicio problemă cu planificarea, ba chiar făcuse cursuri de management al proiectelor. Numai că, atunci când am stat de vorbă cu colegii lui, majoritatea mi-au spus că John avea mari lipsuri pe partea de management al proiectelor și nu o dată se pomeniseră, exact înainte de predare, că o dăduseră în bară.

Asta este ceea ce se cheamă un unghi mort. Figura de stil vine de la șofat: când un alt automobil trece pe lângă mașina ta, va intra la un moment dat în unghiul mort, zona în care nu îl mai vezi în oglinda retrovizoare, ceea ce poate fi periculos dacă vrei să schimbi banda. Desigur, pentru a înțelege unghiurile moarte putem folosi și o paralelă cu golful.

Nu de mult, instructorul de golf mi-a spus: “Paul, vezi că ridici călcâiul stâng când îți iei avânt să lovești”. Bineînțeles că nu puteam să-mi văd călcâiul stâng în timp ce îmi luam avânt să lovesc! Însă într‑adevăr îl ridicam și acest lucru îmi afecta abilitatea de a lovi mingea cu toată forța și, implicit, îmi scădea
performanța.

La fel se întâmplă și în afaceri. Se poate întâmpla să simți, în carieră, că lucrurile nu se mișcă în direcția dorită sau suficient de repede. Motivul poate fi faptul că ai un unghi mort, în care ești descoperit – așa cum era călcâiul meu stâng la golf. Și de aceea este important să primești feedback de la colegi în acest sens, iar întâlnirile mele încearcă să faciliteze acceptarea acestui feedback.

Feedbackul de la colegi e de cea mai mare importanță, afirmă expertul în coaching și leadership Marshall Goldsmith: “Dacă avem noroc, la un moment dat cineva sau ceva ne deschide ochii cu privire la greșelile noastre – și ne ajută să scăpăm de o iluzie pe care o aveam despre noi înșine”. Și tot el spune: “E mult mai ușor să vedem problemele noastre la alții decât la noi. Chiar dacă noi reușim să negăm că avem probleme, cei care ne observă le văd foarte bine”.

Din fericire însă, aceste unghiuri moarte pot fi corijate. Iată cum poate fi făcut acest lucru:

  1. Recunoaște față de tine însuți că le ai! Toți avem unghiuri moarte, inclusiv tu. Cu cât accepți mai repede că le ai, cu atât mai repede poți scăpa de ele.
  2. Încearcă să te privești din afară. Fii sincer cu tine însuți. E posibil să fii prea prins de o problemă de serviciu și din acest motiv să nu-ți dai seama că procedezi greșit.
  3. Cere feedback de la colegi cu privire la o latură pe care simți că ți-o poți îmbunătăți. De exemplu, întreabă-ți colegii ce părere au de felul în care îi asculți, dacă delegi îndeajuns de mult sau dacă li se pare că ești calm în situații tensionate. Dacă ești deschis, colegii te pot ajuta să îți dai seama ce schimbări ai putea face la tine.
  4. Ascultă activ. Nu uita, ai două urechi și o singură gură. Utilizează-le în mod proporțional. Când primești feedback, ascultă cu adevărat și pune preț pe opinia colegilor. Nu îți apăra acțiunile, nu le găsi justificări și scuze, altfel feedbackul lor nu mai are sens.
  5. Spune “mulțumesc”. După ce primești feedback cu privire la unghiul mort, nu uita să închei cu “mulțumesc”.

Liderii mari știu că trebuie să îmbrățișeze schimbarea pentru a-și dezvolta continuu abilitățile de lea­dership și știu și că feedbackul de la colegi cu privire la unghiul mort îi poate ajuta în acest sens. Pentru că felul în care îți identifici și rezolvi un unghi mort și astfel îți îmbunătățești performanța nu se face pe baza a ceea ce crezi tu despre tine, ci mai curând ținând cont de modul în care te văd adevărații judecători – șefii, colegii și subordonații tăi.

Paul Renaud este Certified Executive Coach (ICF), specialist în networking și speaker la TEDx. El se concentrează pe consilierea managerilor în orice etapă a carierei pentru optimizarea oportunităților de succes. Pentru mai multe detalii, vizitați www.paul-renaud.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 331 (aprilie 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: