BizRemote by certSIGN Lifestyle

Glamping: la cinci stele în mijlocul naturii

9 feb. 2021 5 min

Glamping: la cinci stele în mijlocul naturii

Reading Time: 5 minute

După ce tot mai mulți români au renunțat la vacanțele în străinătate și și-au îndreptat privirile spre turismul local, o parte au descoperit conceptul de glamping, ceea ce a atras antreprenori care plănuiesc să își deschidă un astfel de business sau să parieze pe cartea extinderii.

Cazarea la cort are avantaje clare, printre care prezența în mijlocul natu­rii, departe de agitația din orașe sau stațiuni pline cu turiști, totuși, pa­sionații de călătorii preferă de multe ori confortul unei camere de hotel spa­țioase. Dar dacă v-ați putea bucura în același timp și de un peisaj fermecător în mijlocul naturii și de condițiile unei camere de hotel lu­xoase?

Dacă vă surâde ideea unei astfel de vacanțe, poate ar fi bine să introduceți în motorul de căutare termenul „glam­ping” – o combinație între glamouros și camping. Conceputul de glamping a devenit tot mai atractiv și în România, fiind o experiență relativ nouă, dar și ca o consecință a crizei de sănătate publică, în care nevoia oamenilor de a ieși din apartementele înghesuite și de a petrece cât mai mult timp în natură a fost tot mai mare.

Cum majoritatea românilor care nu au mai putut pleca în concediu în afară în timpul pandemiei și-au îndreptat atenția spre destinațiile inedite din țară, antreprenorii care au construit astfel de facilități pentru glamping au fost printre principalii câștigători ai crizei.

Izbucnirea pandemiei nu a avut un efect negativ asupra businessului nostru, ba mai mult, turistul român a ales să stea în țară și să încerce experiențe noi, iar noi am fost alături de clienții noștri pentru a oferi o experiență inedită în condiții sigure„, spune Janos Kelemen, care împreună cu soția sa, Kinga Kelemen, a fondat Dragonfly Gardens.

Dacă în 2019 acesta a avut în proporție de 90% turiști străini, în sezonul 2020 au fost numai turiști români, străinii apărând doar începând cu luna septembrie și într-un număr limitat.

1 1

Dragonfly Gardens se află în apro­piere de centrul Brașovului, la poalele Tâmpei, la numai cinci minute de condus de centrul istoric al orașului, dar în același timp la doi pași de pădure, unde sunt o mulțime de posibilități de recreere. Turiștii pot închiria biciclete, pot folosi sala de jocuri dotată cu masă de ping-pong, masă de fusbal și darts, iar cei mici au un loc de joacă amenajat cu trambulină, tobogan, ladă cu nisip și multe altele.

Cei doi antreprenori și-ai dorit să ri­dice glampingul din fonduri proprii, fără credite, ceea ce a durat aproape trei ani, timp în care Kinga și Janos Kelemen au construit singuri toate platformele din lemn, mobilierul, dar și anexele necesare – bucătăria sau locul destinat servirii mesei. Având un buget restrâns, cei doi antreprenori au fost forțați să fie creativi, să găsească metode de a economisi bani, un astfel de exemplu fiind scaunele pe care le-au realizat din etrieri din fier-beton, reducându-le semnificativ costul.

Inițial am investit aproximativ 30.000 de euro în Dragonfly Gardens, estimez că am economisit aproximativ 15.000 – 20.000 de euro pe manoperă, reciclare și aplicarea ideilor provenite din nenumărate exerciții de a reduce costurile de implementare. Cei aproape 2.000 de metri pătrați pe care se întinde Dragonfly Gardens reprezintă moștenirea familiei, iar localizarea și dimensiunea lui sunt chei ale succesului nostru. Investiția s-ar fi amortizat cu greu dacă trebuia să achiziționăm aceste parcele„, adaugă Janos Kelemen. Pe agenda celor doi antreprenori brașoveni se află extinderea și cu alte unități de cazare ieșite din comun, dar și furnizarea de echipamente și consultanță antreprenorilor care doresc să lanseze un business similar în viitor.

Când extinderea intră în decor

Planuri de expansiune similare au și soții Alina și Răzvan Marinescu, care au deschis în urmă cu cinci ani, Ursa Mică Glamping Resort, primul glam­ping din România, cei doi fiind practic inițiatorii conceptului în România.

Vom continua investirea timpului și a resurselor în promovarea locației noastre pe plan internațional. De asemenea, vom sprijini și alți investitori care ne-au urmat exemplul, prin oferirea corturilor necesare dezvoltării unui glamping, Ursa Mică fiind reprezentantul producătorului CanvsCamp în România și sud-estul Europei. În 2021, vom reveni pe piață cu primul concept de pop-up glamping din România, lansat în 2019 – Huzur Glamping, care a fost pus pe hold în 2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19„, spune Alina Marinescu, cofondatoarea Ursa Mică Glamping Resort.

În urmă cu opt ani, soții Marinescu au renunțat la joburi bine plătite în Elveția pentru a reveni în România și a pune bazele unei afaceri inovatoare, care să îmbine plăcerea de a petrece timp în natură cu experiența lor din business.

Așa a luat naștere, după o investiție de 500.000 de euro, Ursa Mică Glamping Resort, spațiu aflat la peste 1.200 de metri altitudine, unde natura oferă un peisaj sublim, care se schimbă de la oră la oră, deoarece turiștii care se cazează aici sunt înconjurați de munții Bucegi și Piatra Craiului, pe culoarul Rucăr-Bran, una dintre cele mai frumoase regiuni ale României.

Turiștii găsesc aici 12 corturi înalte de trei metri, impermeabile, cu vedere la Piatra Craiului, situate pe platforme din lemn, cu terasă proprie, încălzite cu sobă și dotate cu paturi cu saltele premium, sisteme de siguranță, grupuri sanitare moderne și o zonă de relaxare cu saună și ciubere cu apă fierbinte. La restaurant, sunt serviți de echipa Ursa Mică Glamping cu mâncare tradițional românească, gătită proaspăt în fiecare zi, cu cât mai multe ingrediente luate de la producători locali.

IMG 0295

Dacă în schimb sunteți mai comod și doriți să vă relaxați undeva în apropiere de casă, la doar o oră de București se află AT Home Yoga Retreat, un spațiu în care pasionații de călătorii pot avea parte de o experiență completă ce atin­ge toate simțurile și promite că vă va încărca bateriile pentru toate provocările de la birou care vor urma. De la mâncarea vegană și sesiuni de yoga de două ori pe zi, la pranayama (exerciții de respirație pentru calmare) și drumeții asistate în natură, cazarea în corturile glamping din Breaza, ­departe de grijile și agitația din oraș, vă va face să vă simțiți mult mai bine.

Corturile nu sunt doar niște ­corturi, ele descriu o poveste care te invită să faci parte din ea, imediat ce ne-ai trecut pragul. Acesta este și ­feedbackul ­tuturor celor care au reușit să prindă un loc vara trecută la noi. Și mai importantă decât etapa de amenajare propriu-zisă este etapa în care «trăiești în spațiu». Oricât de frumoasă ar fi povestea pe care ai scris-o prin amenajare, este important să știi să o menții și să o rescrii în procesul de utilizare a spațiului„, spune Masha Verhoot, cofondatoarea AT Home Yoga Retreat și unul dintre cei mai de succes designeri de interior din Europa.

Pentru Masha Verhoot a fost o încântare să decoreze corturile, mai ales că majoritatea pro­iec­telor la care a lucrat sunt opuse complet ideii de viață la cort, sunt mai curând niște mici ­palate, printre acestea numărându-se Le ­Chateau sau Suter Palace. „E important să fii o gazdă bună, să fii atent la nevoile oaspeților, să iei în considerate feedbackul, mai ales pe cel negativ și să fii dispus să îmbunătățești permanent serviciile pe care le oferi”, spune Masha Verhoot. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: