Impactul războiului comercial: economia globală își încetinește creșterea și se îndreaptă spre recesiune
Reading Time: 2 minuteEconomia globală se îndreaptă spre recesiune, ca urmare a escaladării tensiunilor comerciale și a incertitudinii persistente, potrivit unui raport publicat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).
Analiza UNCTAD arată că, în 2025, creșterea economiei globale va încetini până la 2,3%, traiectorie care duce către recesiune. Principalele motive sunt șocurile produse de politicile comerciale după taxele vamale anunțate de administrația Trump, volatilitatea financiară și incertitudinea tot mai mare care amenință perspectivele de creștere economică.
Potrivit UNCTAD, războiul declarațiilor privind taxele vamale afectează negativ lanțurile logistice și subminează orice umbră de predictibilitate, iar toate acestea au dus deja la întârzieri ale deciziilor de investiții și la scăderea angajărilor.
Zonele cele mai afectate
Pentru SUA, estimările de creștere economică în 2025 sunt de doar 1%, după 2,8% anul trecut. Uniunea Europeană are perspective mai bune, estimarea pentru acest an fiind tot de 1%, dar asta în condițiile în care anul trecut creșterea a fost de doar 0,9%. Zona Euro va avea același ritm de creștere de 0,8% ca în 2024. Pentru China, veștile sunt mai puțin bune în acest moment: rata de creștere economică ar urma să încetinească de la 5 la 4,4%.
Încetinirea creșterii economice va afecta toate țările, dar UNCTAD își exprimă îngrijorarea mai ales pentru țările în curs de dezvoltare și economiile cele mai vulnerabile. Multe țări unde venitul pe cap de locuitor este scăzut se confruntă cu o „furtună perfectă” formată din condiții financiare externe care se înrăutățesc, rate nesustenabile ale datoriei externe și creșterea internă tot mai slabă.
O sursă de reziliență ar putea fi întărirea legăturilor comerciale sud-sud, între țările în curs de dezvoltare, ca o contrapondere la relațiile comerciale cu nordul bogat.
Deja, aceste schimburi sud-sud reprezintă aproape o treime din comerțul global, dar potențialul unei integrării economice sud-sud mai puternice poate oferi oportunități pentru multe țări în curs de dezvoltare.
UNCTAD cere tuturor guvernelor să fie deschise la dialog și negocieri, dar și să se coordoneze mai bine la nivel regional și apoi global pentru a elabora politici coerente.
Ilustrație: 375175183 | Global Trade © Svetlana Diacenco | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz