Management Opinii

In business e ca in jocul de poker

23 iun. 2015 3 min

In business e ca in jocul de poker

Reading Time: 3 minute

Cum arata masa potrivita in cariera ta? E acel loc unde imbini talentul, pasiunea, pozitivitatea precum si echilibrul cariera-viata personala. Comportamentul castigator in business este cel din poker, jocul devine strategie.

De Steluta Nastase

In business este exact ca in poker, conteaza la ce masa te asezi pentru a castiga. Castigul este influentat de parteneri, de felul in care acestia se prezinta la masa. Conteaza, insa, sa treci pe la fiecare masa pentru a vedea care ti se potriveste. De exemplu, poti sa fii foarte bun intr-un business care ofera decoratiuni si sa nu fii bun intr-un business in domeniul e-commerce. Totul tine de pasiune, talent si potrivire.

Regulile poker-ului in business

Exista o multime de similitudini intre un joc de poker si conducerea unei afaceri. In SUA, chiar sunt companii care ofera programe corporate cu lectii de poker pentru femei. Totul cu scopul ca acestea sa foloseasca principiile dobandite la masa de joc pentru a-si imbunati abilitatile in afaceri. Una dintre femeile din top Fortune 500, Ellen Leikind cu peste 15 ani experienta ca director de marketing de succes a scris si o carte de inspiratie: “PokerWoman, How to Win in Love, Life and Business using the principles of poker”.

Joaca jucatorii, nu doar jocul

Ai in vedere competitivitatea jucatorilor, te va ajuta sa-ti imbunatatesti abilitatile de joc. Ei sunt acolo ca sa castige, tu trebuie sa le arati ca esti cel mai bun – ca in business.

Joaca pentru a castiga mai degraba decat a evita pierderea
Joaca fara teama si pastreaza cele mai agresive mutari pentru atunci cand esti in cea mai buna pozitie. Nu-ti cere scuze pentru castig, mergi la urmatoarea masa pentru a castiga. Te poti confrunta si cu anumite nivele de impredictibilitate. Mutand focusul pe ceea ce poti sa controlezi repede este cel mai bun mod de a castiga.

Ia decizii pe baza numerelor
Jocul de poker este bazat pe numere. Stii ca ai mai multe sanse  de a castiga daca incepi cu o pereche de valeti, iar daca joci 5 carti de aceeasi culoare iti cresti sansa de a castiga. Tactica de joc inseamna si citirea persoanei din fata ta, iar procesul de luare a deciziilor este intotdeauna bazat pe numere. Aceeasi teorie se aplica si in business. Porneste la actiune abia dupa ce intelegi statisticile actuale.

Stiinta de a pulsa

Atunci cand esti sigur ca vei pierde si nu exista nicio sansa ca situatia sa se imbunatateasca trebuie sa dai fold imediat. Trebuie sa stii cand sa pulsezi. Este diferenta intre a castiga si a pierde. Acelasi lucru se intampla si in business. La inceput stii ca ai un produs bun, dar trebuie sa construiesti strategia de vanzari. Dureaza ceva, dar odata stabilita poti pulsa in actiuni si rezultate.

Actioneaza ca si cum ai fi fost acolo inainte

Adevaratul motiv pentru care actionezi umil atunci cand strangi jetoanele este omul din fata ta. Cel mai adesea joci omul, nu cartile. Orice jucator adevarat de poker citeste gesturile, actiunile si tonul pentru a intelege competitorul. In momentul in care afisezi fericirea esti vulnerabil la masa de poker. Acelasi lucru se intampla si la job. Urmareste scopul si nu te entuziasma prea usor. Arata ca micile batalii castigate fac parte din stilul tau de a actiona, iar atitudinea conteaza mult intr-un business competitiv. Momentele de fericire afisate in mod ostentativ pot fi momente in care competitia actioneaza.

La masa potrivita in poker si in business

Asa cum spunea si Tony Hsieh, CEO-ul de la Zappos si autorul cartii Delivering Hapiness, in poker poti alege diferite mese si fiecare dintre ele are diferiti jucatori. Toate sunt dinamice, jucatorii vin si pleaca, multi sunt fericiti, altii sunt suparati. Cea mai importanta decizie este sa alegi la ce masa sa stai si sa stii cand sa schimbi mesele. Un jucator cu experienta poate face de 10 ori mai multi bani daca sta la masa cu 9 jucatori mediocri care sunt obositi si au multe jetoane. Situatia competitiva este atunci cand stai la masa cu 9 jucatori buni care se focuseaza. Daca vrei sa conduci un business, trebuie sa stii mai intai pentru care te potrivesti. In poker poti sa alegi la ce masa sa stai, dar in business trebuie sa faci masa ta sau sa personalizezi una deja existenta.

Ti-a placut articolul? Citeste si despre conceptul White Space in companii

Steluta Nastase este Online Marketing Specialist ABC Human Capital

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: