Antreprenori by eMAG

Investiție de 3 milioane de euro într-o afacere care produce „burgeri” din proteină de mazăre

25 iun. 2020 2 min

Investiție de 3 milioane de euro într-o afacere care produce „burgeri” din proteină de mazăre

Reading Time: 2 minute

Doi antreprenori, Raul Ciurtin și Eberhart Răducanu, proprietari ai businessului Salconserv Food, au investit 3 milioane de euro în dezvoltarea unei game de produse pe bază de proteină de mazăre, care substituie carnea. Brandul sub care acestea sunt produse se numește Verdino și toate produsele sunt fabricate la Mediaș. Gama cuprinde peste 30 de produse, toate pe bază de proteină de mazăre și în afara faptului că nu conțin carne sau lapte, sunt bogate în fibre și proteine și sunt fără lactoză, soia și organisme modificate genetic. 

Ce alimente se pot face din proteina de mazăre? 

„Burgeri”, „mici”, „carne tocată”, „parizer”, „cârnăciori”, „salam,” „crenvurști” sunt câteva exemple de produse din gama Verdino. Aceasta cuprinde și brânzeturi din ulei de cocos și specialități precum Mortadella cu fistic ori Bacon. 

Compania Salconserv Food a început producția la sfârșitul anului 2018 și a încheiat 2019 cu o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei și 80 de angajați. Pentru anul acesta, cei doi antreprenori  estimează o creștere de până la 12,2 milioane de lei.  

“Suntem mândri că putem spune că mâncarea viitorului se produce și în România Am început anul acesta primele exporturi cu produsele plant-based Verdino. Am semnat primele contracte de distribuție pentru câteva țări din Europa, un contract de distribuție pentru SUA și suntem în negocieri cu mai mulți potențiali distribuitori pentru produsele noastre și în alte țări din Europa, dar şi din Canada și China”, declară Eberhart Răducanu, CEO al Salconserv Food.

Substitutele de carne la nivel internațional

Alimentele pe bază de plante devin din ce în ce mai căutate datorită cererii în creștere a consumatorilor pentru produse care să îndeplinească criterii de sustenabilitate. De aceea, producătorii se orientează către astfel de alimente la nivel mondial și folosesc tehnologii performante, inovând pentru a obține alimente similare ca gust cu cele pe bază de carne.

Proteina viitorului

Mazărea este considerată proteina viitorului pentru că în producția unui kilogram de mazăre se consumă cu 87% mai puţină apă și se emite cu 90% mai puțin CO2 decât în producția unui kilogram de carne.

Piața globală a cărnii pe bază de plante era estimată la 12,1 miliarde de dolari în 2019 și se consideră că va ajunge la 27,9 miliarde de dolari până în 2025, cu o rată anuală de creștere de 15% (Euromonitor 2019).

Good Food Institute a comunicat că vânzările de alimente din carne bazate pe plante au crescut în SUA cu 38% între 2017 și 2019, iar o cercetare de piață recentă a Nielsen a indicat o creștere cu 279,8% în timpul pandemiei de coronavirus. Și în Marea Britanie s-a constatat că aproape opt milioane de oameni au consumat mai multe alimente vegane de la începutul pandemiei.

Durabilitatea produselor pe bază de plante și preocupările legate de impactul negativ al cărnii asupra sănătății determină interesul consumatorilor și modificări ale obiceiurilor de consum. Pe plan mondial, piața alimentară bazată pe plante este de așteptat să ajungă la 120 de miliarde de dolari până în 2025, potrivit companiei globale de consultanță AT Kearney. 

One Comment
  1. Natural
    Chiar bune, le-am incercat si eu la Miercurea fara carne!

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: