Analize Companii

Investitorii revin în România în 2021: peste 66% au planuri de intrare pe piață sau de extindere

16 iun. 2021 2 min

Investitorii revin în România în 2021: peste 66% au planuri de intrare pe piață sau de extindere

Reading Time: 2 minute

Două treimi (66%) dintre investitorii sondați în cadrul studiului de atractivitate EY România plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România, peste media europeană de 41%. Anul trecut, procentul era de doar 27%.

Infrastructura (52%), strategia de gestionare a crizelor (48%), precum și nivelul general de adoptare a tehnologiilor (30%) sunt indicați drept principalii factori urmăriți de investitori atunci când analizează posibilitatea de a investi în România.

Bogdan Ion EY Romania
Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova și COO pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale

„România a înregistrat cea mai mare creștere a PIB-ului din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2021, însă provocarea nu este încă depășită. Pandemia a avut un impact puternic asupra tendințelor economice globale, provocând modificări ale planurilor investiționale și schimbând factorii pe care liderii de afaceri îi iau în considerare atunci când evaluează destinațiile de investiții. Pentru a genera o creștere economică durabilă și sănătoasă, România trebuie să fie percepută ca o destinație de investiții stabilă și atractivă.”

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale

Pentru 2021, cea mai mare parte a investitorilor sondați (75%) au declarat că planurile lor de investiții pentru 2021 nu mai sunt influențate de pandemia provocată de COVID-19, în timp ce doar 5% consideră că investițiile lor sunt încă afectate de pandemie.

În 2020, 43% dintre investitori spuneau că au fost influențați de reacția locală la pandemie. Rolul central al acestei crize se reduce constant și atenția se mută asupra schimbărilor structurale generate, precum și asupra noilor factori care prevalează în procesul decizional în privința investițiilor.

Pe termen lung, 41% dintre investitori consideră că atractivitatea României va crește după pandemie, iar principalele priorități ar trebui să fie: sprijinirea IMM-urilor (36%), încurajarea politicilor și atitudinilor de protecție a mediului (33%) și creșterea calității produselor și a valorii adăugate a serviciilor (31%).

Investițiile străine în pandemie

În 2020, sectorul software și servicii IT din România a atras cel mai mare număr de proiecte de investiții străine directe (ISD), cu o cotă de piață de 32%.

Sectorul comerțului cu ridicata, comerțului cu amănuntul și distribuției s-a clasat al doilea, cu o cotă de piață de 18%. Sectorul care a generat cel mai mare număr de locuri de muncă (1.000), ocupând locul al treilea, este industria electronicelor.

Serviciile pentru întreprinderi, ocupantul locului al doilea în ediția studiului de anul trecut, a înregistrat o scădere substanțială de 10% a cotei de piață. Cu toate acestea, a reușit să genereze un număr considerabil de noi locuri de muncă pe piață – 408.

Cinci mari orașe (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași) reprezintă destinația pentru aproape 70% dintre toate proiectele ISD ale anului 2021, ceea ce demonstrează clar preferința investitorilor străini pentru localități dezvoltate, de mari dimensiuni.

În ceea ce privește tipurile de proiecte de investiții, logistica domină arena ISD, cumulând aproape o treime dintre proiectele anunțate pentru 2021. Proiectele de vânzări și marketing urmează pe locul al doilea, iar pe locul al treilea, în mod surprinzător, se clasează proiectele de cercetare-dezvoltare.

Ilustrație: 173373087 / Business © Oleg Kachura | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: