Interviuri

Ioana Constantin, Termene.ro: „Avem în plan achiziția a cel puțin două noi companii”

25 aug. 2023 4 min

Ioana Constantin, Termene.ro: „Avem în plan achiziția a cel puțin două noi companii”

Reading Time: 4 minute

Termene.ro a înregistrat o creștere a vânzărilor cu 40% în primul semestru al anului, în mare parte datorată lipsei de predictibilitate din piață care a determinat un număr mare de compani să apeleze la serviciile platformei de business intelligence din România, care integrează date analizate cu ajutorul inteligenței artificiale despre companii.

Ioana Constantin, CEO al Termene.ro ne-a vorbit despre creșterile înregistrate de platformă, despre impactul direct pe care l-a avut integrarea inteligenței artificiale în tehnologiile platformei, dar și despre planurile de a achiziționa cel puțin două companii până la finalul acestui an.

Cum a fost prima jumătate de an pentru mediul de business românesc?

Prima jumătate a anului 2023 a fost una marcată de provocări pentru multe companii românești, în mare parte din cauza situației economice globale. Printre principalele obstacole cu care mediu de business s-a confruntat se numără inflația ridicată, care a erodat puterea de cumpărare a consumatorilor și a crescut costurile de producție și operaționale pentru companii. De asemenea, creșterea ratelor dobânzilor a dus la scumpirea creditării și a finanțării activității companiilor. În același timp, cererea externă pentru exporturi s-a redus, ținând cont că întreaga economie globală și regională și-a încetinit creșterea.

Un alt factor care a stat la baza actualului context economic global, a fost reprezentat de continuarea efectelor pandemiei, în special prin lipsa forței de muncă și perturbările în lanțurile de aprovizionare. În plus, instabilitate geopolitică crescută în regiune din cauza războiului din Ucraina, ce a afectat unele afaceri și perspectivele investiționale și-a făcut și ea simțită prezența asupra mediului de business.

Per total însă, economia românească a rămas relativ robustă, multe companii adaptându-se la noile realități. Rămâne de văzut cum va evolua mediul de afaceri în a doua jumătate a anului.

Câte companii noi s-au deschis în primul semestru din 2023 și cum este numărul acestora comparativ cu anul trecut?

Numărul companiilor nou înființate se află pe un trend ascendent și am asistat la o creștere de aproximativ 6,7%. Mai exact, dacă în aceeași perioadă a anului trecut au fost fondate 86.646 companii, în prima jumătate a anului 2023, au fost înregistrate 92.482 de companii noi. 

Termene.ro a anunțat o creștere de circa 40% a vânzărilor în primul semestru al anului. În ce măsură se datorează aceasta lipsei de predictibilitate din piață și automat nevoiei companiilor de a găsi soluții?

Lipsa de predictibilitate în piață poate determina companiile să-și ia toate măsurile de siguranță pentru a-și proteja business-ul. Astfel, multe companii s-au îndreptat către serviciile Termene.ro prin care au la îndemână soluții concrete ce pot oferi un cadru mult mai stabil. Într-o piață instabilă și imprevizibilă, este necesar să verifici solvabilitatea clienților și seriozitatea furnizorilor, ca să-ți asiguri predictibilitatea cash flow-ului. Ai nevoie să te bazezi pe date sigure atunci când iei decizii de care depinde viitorul companiei. Astfel că, Termene.ro oferă acces, în orice moment, la informații despre partenerii de afaceri, lucru care asigură controlul asupra afacerii tale. Antreprenorii și managerii companiilor pot în acest fel să anticipeze momentele critice care pot provoca destabilizare și pot lua măsuri în avans, pentru a evita efectele negative.

În același timp, informațiile sigure și actualizate în timp real, așa cum sunt furnizate de Termene.ro, te ajută să previi expunerea la riscul de credit comercial și să iei decizii în beneficiul companiei. Platforma noastră oferă antreprenorilor posibilitatea să verifice la timp informațiile despre partenerii pe care îi creditează, iar astfel își pot menține afacerea în siguranță. În plus, ținând cont că rapiditatea în decizii este esențială în business, toate datele din platforma Temrne.ro sunt actualizate în timp real.

Ținând cont de actualul context cât de dificil este pentru companii să-și trasese strategiile de business?  

În contextul actual, trasarea strategiilor de business poate fi dificilă din cauza incertitudinii pieței, schimbărilor în preferințele consumatorilor, concurenței sporite, problemelor de aprovizionare, regulamentelor de sănătate și siguranță schimbătoare, digitalizării accelerate și ajustării la noi modele de lucru. Companiile trebuie să se adapteze rapid și să găsească soluții creative pentru a rămâne competitive și a-și menține activitatea. Pentru a veni în ajutorul mediului de business, Termene.ro pune la dispoziția antreprenorilor și a managerilor de top soluții concrete care îi poate ghida în identificarea celei mai bune strategii. Informațiile oferite de platforma noastră pot fi cruciale în realizarea unui plan profitabil. Cu ajutorul datelor furnizate de Termene.ro, antreprenorii văd exact stabilitatea și profitabilitatea unei piețe, dar și tendințele și sunt la curent cu deciziile autorităților care au impact direct asupra mediului de business. 

Termene.ro a integrat în platforma sa tehnologiile pe bază AI. Care este impactul direct asupra soluțiilor Termene.ro și care sunt beneficiile companiilor?  

Integrarea tehnologiilor pe bază de inteligență artificială (AI) în platforma Termene.ro are un impact semnificativ asupra soluțiilor oferite și aduce multiple beneficii companiilor. Astfel, tehnologiile pe bază de AI îmbunătățesc eficiența platformei. Procesele au fost accelerate și în același timp s-a redus necesitatea intervenției umane în anumite sarcini. De exemplu, pot fi dezvoltați algoritmi AI pentru analizarea și extragerea informațiilor din documente legale sau pentru gestionarea fluxului de lucru.

Totodată, AI a contribuit la automatizarea repetițiilor. Tehnologiile AI au fost utilizate pentru a automatiza sarcinile repetitive și monotone, cum ar fi clasificarea documentelor sau analiza datelor, permițând angajaților să se concentreze pe activități mai strategice și creative.

De asemenea, s-au îmbunătățit și căutările și analizele de pe platforma noastră. Această tehnologie ne-a ajutat la dezvoltarea unor funcționalități de căutare mai avansate și analize de date mai profunde, permițând utilizatorilor să găsească informațiile relevante mai rapid și să obțină insights mai bine fundamentate.

Un alt punct extrem de important îl reprezintă și personalizarea serviciilor. Prin analizarea datelor și a comportamentului utilizatorilor, AI poate ajuta la oferirea de recomandări personalizate și adaptate nevoilor fiecărui client.

Ce noi investiții are în plan Termene.ro până la finalul anului?

Termene.ro își continuă dezvoltarea, iar după achiziția din luna februarie a start-up-ului inovator specializat în generarea rapoartelor de credit pentru firme, Confidas, am demarat deja noi discuții cu companii din industrii care au sinergii cu modelul noastră de business. Avem în plan achiziția a cel puțin două noi companii.

Array

Articole pe aceeași temă: