fbpx
Finanțe Stiri

Isarescu: Trecerea la euro nu este o simpla schimbare de bancnota2 min

07/07/2015 2 min read

author:

Isarescu: Trecerea la euro nu este o simpla schimbare de bancnota2 min

Reading Time: 2 minute

Trecerea la euro nu este o simpla schimbare de bancnota; acest proces trebuie foarte bine pregatit si explicat fiecarei categorii sociale in parte, pentru ca este mult mai complicat decat denominarea monedei nationale, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la simpozionul dedicat aniversarii a 10 ani de la denominarea monedei nationale.

“Succesul depinde esential de o pregatire temeinica, asta apropo de euro (…) Trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional”, a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a facut o paralela intre denominare si adoptarea euro si a aratat ca procesul trecerii la euro trebuie explicat fiecarei categorii sociale, asa cum s-a facut in cazul denominarii monedei nationale, pentru ca un fenomen de panica poate fi declansat de “o scanteie mica”.

Guvernatorul BNR a declarat ca a revazut un sondaj sociologic din 2005 care arata ca doua treimi dintre romani spuneau ca deominarea este o masura buna, in timp ce treime nu spuneau neaparat ca este o masura rea, dar manifestau o frica “pentru un salt in necunoscut”. “Orice frica este irationala. Toate aceste anxietati au insemnat un risc si noi a trebuit sa le luam in considerare. Aceasta este una dintre lectiile pe care trebuie sa le invatam (din denominare n.r.). Faptul ca o treime din populatie, din motive greu de explicat, nu era de acord cu denominarea nu este o chestiune pe care sa o lasi de-o parte, pentru ca un fenomen de panica poate fi declansat de o scanteie mica”, a explicat Isarescu.

Guvernatorul a subliniat ca in contextul complexitatii lumii moderne, cu multe canale de trensmitere, orice infatuare se plateste. “O pozitie de aroganta, o infatuare a guvernantilor care ar spune <ia uite, nu inteleg! Desi explicam de 10 ori!> este perdanta. Trebuie sa diversificam canalele de comunicare. Pentru fiecare categorie trebuie sa gasim un canal de comunicare si trebuie sa fii credibil pe fiecare canal”, a spus guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, cea mai mare eroare ar fi ca populatia sa creada ca trecerea la euro inseamna doar o schimbare de moneda, de trecere de la bancnotele de polimer inapoi la unele de hartie, si ca doar se schimba la un anumit curs.

Guvernatorul a amintit ca trecerea la euro a constituit unul din motivele denominarii din 2005, insa, in momentul in care Romania va fi pregatita pentru acest pas. “Inainte, 40.000 de lei pentru un euro transmitea in gandul nostru ca trecerea la euro nu se va putea face niciodata, dar 4 lei, 4,5 lei suna altfel acum”, a spus guvernatorul.

Mugur Isarescu a reamintit ca, in urma cu zece ani, i-a urat leului greu sa aiba parte de sanatate. “Atunci nu i-am spus sa aiba viata scurta, am gasit o formulare, asa, de trecere la euro. Acum inclin sa spun sa aiba si viata mai lunga; este moneda noastra”, si-a incheiat guvernatorul discursul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *