Analize Business

Marian Salzman: 10 tendințe ale anului 2025

10 ian. 2025 4 min

Marian Salzman: 10 tendințe ale anului 2025

Reading Time: 4 minute

„Ce ai realizat azi? Ți-ai conceput obiective și strategii pentru succes?” sunt întrebările recurente ale culturii de business care a dominat deceniul trecut. La vremea aceea dominau spiritul competitiv și dorința de a urca tot mai sus și cât mai rapid pe scara ierarhică. Azi, însă, Marian Salzman, unul dintre cei mai urmăriți trendspotteri ai ultimilor ani, anunță o schimbare de paradigmă: moartea culturii hustle și îmbrățișarea unui mod de lucru flexibil și confortabil.

A trecut vremea vieții trăite ca pe banda de alergare, cu progresul măsurat mai degrabă în indicatori de performanță decât în ​​profunzimea sau sensul călătoriei tale. Pandemia a servit drept semnal de alarmă global și, chiar dacă atingerea obiectivelor este încă importantă, pauza forțată pe care ne-a impus-o izolarea a determinat omenirea să îmbrățișeze o schimbare de perspectivă și să-și pună o întrebare mult mai importantă: Suntem fericiți?

Reevaluăm nu doar ceea ce facem, ci de ce facem și ce preț plătim pentru alegerile noastre. În această notă profundă se înscriu cele 10 tendințe ale anului 2025, rezumate de Marian Salzman în cel mai recent raport din seria începută încă de la finalul anilor ’90.

Fragmentarea „satului global”

Globalizarea a fost văzută cândva ca o forță de neoprit, dar această tendință se schimbă. În loc de un “sat global”, asistăm la o fragmentare intenționată, în care geografiile locale își reafirmă identitățile. Pe lângă promovarea intereselor proprii și a lanțurilor de aprovizionare localizate, această tendință se referă și la suveranitatea culturală. Păstrarea diversității culturale este noul obiectiv.

Punerea la adăpost

Mai mult de 80% dintre cumpărători iau în considerare riscurile climatice atunci când cumpără o casă. Noua realitate a fost confirmată în septembrie 2024, când site-ul imobiliar Zillow a anunțat că adaugă un nou element la listele sale de acasă: un „scor de amenințare a riscului climatic”, care ia în considerare o serie de factori, inclusiv amenințarea cu inundații, incendii de vegetație, căldură extremă și calitatea aerului.

WhatsApp Image 2025 01 10 at 10.32.06 1

Clima, o problemă personală

În fiecare colț al lumii, indivizii fac schimbări pentru a reduce deșeurile, emisiile de CO2 și a-și pregăti proprietățile să reziste la amenințările de mediu. Vom vedea eforturi inovatoare de crowdsourcing pentru a combate schimbările climatice. Iar un număr mic, dar în creștere, de oameni convinși că radiațiile electromagnetice de la turnurile de telefoane mobile și alte surse le dăunează sănătății, se mută în zone Wi-Fi-free.

Moartea culturii hustle

Goana continuă pentru productivitate duce la epuizare, anxietate și ne rupe de realitate. Țări precum Suedia au recunoscut de mult acest lucru, iar acum o face și restul lumii. Angajații își revendică dreptul la odihnă, iar viitorul muncii nu mai este despre maximizarea fiecărui minut, ci despre renunțarea la programul de la 9 la 5 și crearea de programe personalizate. Apare antreprenoriatul relaxat, o nouă abordare a afacerilor care pune accentul pe viață în detrimentul muncii și include „zero rușine” pentru acțiuni precum dormitul și luarea de pauze.

Renașterea pragmatismului

În 2025, vom asista la renașterea pragmatismului – o schimbare către soluții care acordă prioritate eficienței în fața ideologiei. Oamenii prioritizează spiritul practic și caută sfaturi directe și echilibrate.

Întoarcerea la „faima lentă”

La începutul anilor 2020, faima vine rapid și dispare la fel, cu platforme ca TikTok și Instagram care creează influenceri din nimic. În 2025, vom vedea o distanțare de acest ritm rapid, efemer de cultură. „Faima lentă” este o întoarcere la ideea că autenticitatea, profunzimea și substanța contează mai mult decât gratificare instantanee. Această tendință face parte dintr-o schimbare globală mai largă în care răbdarea și substanța sunt în curs de reevaluare.

Îngrijirea vieții

Asistența medicală trece de la un model reactiv, concentrat pe tratarea bolii, la unul proactiv, care pune accent pe îngrijirea și prevenirea continuă. Tehnologia care urmărește valorile vitale (ritmul cardiac, saturația în oxigen, zahărul din sânge) a făcut mai ușor pentru oameni să-și gestioneze sănătatea din confortul propriului cămin. În 2025, vom vedea mai mulți senzori care îndeplinesc sarcini precum detectarea apneei în somn. Ochelarii inteligenți vor fi folosiți, de exemplu, pentru a monitoriza mersul pacienților cu Parkinson sau nivelul de oxigen și glucoză din sânge.

WhatsApp Image 2025 01 10 at 10.32.06 2

Încetinirea evoluției tehnologiei

Mulți oameni încep să întrebe dacă mai nou este întotdeauna mai bun. Din ce în ce mai des, răspunsul este nu. În mass-media circulă o mulțime de povești care întăresc aceste îndoieli: creșterea dependenței de tehnologie, alienarea socială și gropile de gunoi pline de deșeuri electronice. În consecință, crește mișcarea „slow tech”, o abordare mai atentă a tehnologiei, care încurajează reparațiile și descurajează consumul nesfârșit.

Rolul de muză al inteligenței artificiale

Pe măsură ce trecem în 2025, vom vedea mult mai multe experimente cu inteligența artificială ca instrument nu doar pentru automatizare, ci și pentru îmbunătățirea creativității. Dispare frica și îmbrățișăm AI ca sursă de dezvoltare și inovație în artă, cu o gamă timpurie de instrumente. Printre ele, LyricStudio se poziționează drept co-autor de melodii, în timp ce Deep Dream Generator ajută artiștii să-și „deblocheze potențialul creativ”. Cu noua sa filă „Inspirație”, YouTube Studio oferă idei pentru videoclipuri, titluri și miniaturi, în vreme ce Pinterest lucrează pentru a implica utilizatorii cu o funcție de „remix” care le permite să adauge imagini, text, desene și multe altele la colajele lor foto.

Căutarea micilor plăceri

Cultivarea bucuriei implică o stare emoțională susținută, profundă. Încântarea este mai accesibilă și poate fi declanșată de plăceri mici. Ea poate fi, de asemenea, actualizată prin practica recunoştinţei, un alt trend care a prins putere în ultimii ani. Într-o lume care prea des pare să se învârte dincolo de controlul nostru, putem alege să fim recunoscători.

Ilustrație: 318532119 © Sinvi Islam Apurbo | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: