Brand Focus CSR

“Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”, despre schimbările climatice

8 oct. 2019 2 min

“Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”, despre schimbările climatice

Reading Time: 2 minute

Anul acesta, în premieră, campania de informare privind rolul asigurărilor de locuinţe şi modul în care acestea pot oferi protecţie financiară în faţa riscurilor, urmăreşte să atragă atenţia și asupra schimbărilor climatice. Campania “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe” urmărește impactului schimbărilor climatice asupra locuinţelor românilor, cât şi asupra măsurilor pe care aceștia le pot lua pentru a reduce fenomene precum poluarea sau consumul excesiv de energie. 

Schimbările climatice se manifestă la nivelul ţării noastre, provocând, printre altele, fenomene meteorologice extreme, potrivit ANM. Furtunile violente și tornadele, manifestate recent pe teritoriul României atrag atenţia din ce în ce mai mult asupra acestui aspect, studiile ştiinţifice confirmâd că au loc modificări ale climei. De exemplu, între 2010 – 2017 a fost observată o intensificare a fenomenelor hidrologice periculoase extreme, manifestate prin scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide (flash floods) pe râurile mici, cu efecte severe de inundaţii locale, conform INHGA.

Prima jumătate a anului în curs a fost marcată de o ușoară creștere, de aproximativ 6% în comparație cu perioada similară a anului trecut, a primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de locuințe obligatorii și facultative, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea totală a subscrierilor din primele şase luni ale anului 2019 a fost de 246,92 milioane de lei, fata de 232,49 milioane lei în S1 2018. Gradul de acoperire al locuințelor din România rămâne insuficient în ciuda creșterii menționate anterior, situându-se în jurul valorii de 20%.

În plus, chiar dacă numărul poliţelor obligatorii şi facultative în vigoare a fost de 3.226.790, în creştere uşoară cu aproximativ 2% (61.612 de contracte) faţă de primul semestru din 2018, în ceea ce priveşte despăgubirile, volumul acestora a crescut. Valoarea totală a despăgubirilor achitate de asigurătorii de locuinţe a crescut cu 56% în primul semestru din 2019, până la 47,07 milioane lei, faţă de S1 2018 (30,14 milioane lei), potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În primele șase luni ale acestui an, numărul intervenţiilor pentru limitarea sau înlăturarea efectelor inundaţiilor a crescut cu 46% (3.227 de cazuri) faţă perioada similară din 2018, potrivit datelor IGSU şi IGPR. Au fost distruse, avariate sau inundate 1.253 de locuinţe, judeţele cele mai afectate de acest tip de risc fiind Galaţi, Prahova şi Mehedinţi. În aceeaşi perioadă s-au înregistrat 151 de cutremure de magnitudini mici şi medii, 17 alunecări de teren şi 9.394 de incendii, dintre care 3.699 au afectat locuințe. Tot în primele șase luni ale anului 2019, la nivel naţional, au fost înregistrate 10.901 de infracţiuni de furt din locuinţă, în scădere cu 5,05% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (11.481).

Cea de-a VII-a ediție a campaniei “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe” a fost lansată de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor(APPA), alături de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare (UNSAR) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale România (PAID),  în perioada 01 – 31 octombrie. 

Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe include o campanie națională de informare și educare a populației cu privire la asigurarea locuințelor, având la bază distribuția de materiale informative; diseminarea mesajelor privitoare la necesitatea asigurării locuinței printr-o campanie dedicată, derulată prin mijloacele specifice social media și un eveniment dedicat riscurilor catastrofale și asigurărilor de locuință: ICAR – Forumul Internațional al Riscurilor Catastrofale (8 octombrie, Bucureşti).

Campania beneficiază de sprijinul principalelor companii de asigurări din piaţă, mai multe detalii fiind disponibile aici.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: