Business Companii

Piața muncii din România. Cine mai face angajări? 

24 mart. 2020 2 min

Piața muncii din România. Cine mai face angajări? 

Reading Time: 2 minute

Cine își mai poate găsi job la ora actuală? Dacă ești medic sau asistent medical, consilier juridic sau inspector de trafic rutier ai o șansă în plus piața muncii acum. O arată prima ediție a Ghidului locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19, lansat de think tank-ul INACO Inițiativa pentru Competitivitate, în condițiile în care peste un milion de angajați din economia românească riscă să intre în șomaj.

Posturile vacante din ghid sunt în sectorul bugetar – în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Medicală – la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București. Vor urma în ghid locuri de muncă în Poliție și în Asistența socială. Domeniile conexe structurilor statului care se luptă cu reducerea efectelor pandemiei vor face mai multe angajări în perioada următoare, ca urmare a creșterii comenzilor din partea statului și a partenerilor economici care au contract cu statul. În viitorul apropiat, numărul posturilor publicate la stat, cu angajare fară concurs, va crește odată cu presiunea impusă de criză COVID-19.

”În domeniul medical este cea mai mare nevoie de forță de muncă. E nevoie de inspectori rutieri, dar și de ofițeri specialiști, consilieri juridici, economiști de gradul 1″, a declarat Ioana Enache, co-autoare a ghidului și expert civic INACO. 

Turismul, transporturile, industria evenimentelor și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt primele domenii afectate direct de criza provocată de pandemia coronavirus. Șocul va fi resimțit și în alte domenii, de aceea e de așteptat o creștere a concedierilor. Echipa de autori va revizui periodic informațiile astfel încât cei interesați să aibă informații la zi, în timp real.

”Comunicații online, transporturi, industria textilă, companii din energia regenerabilă vor fi domenii în care se vor face angajări. În aceste domenii vor fi deschise mai multe posturi de entry-level, pentru a permite formarea personalului companiei. Dezvoltarea abilităților noi va fi crucială în perioada următoare”, a declarat Marin Iachimov, co-autor al ghidului și consilier orientare vocațională, membru INACO.

Ghidul este realizat de Andreea Paul, Marin Iachimov (consilier orientare vocațională), Ioana Enache și Dan Gherman, toți membri voluntari în INACO. Acesta poate fi accesat integral pe site-ul INACO și poate fi descărcat de aici

Foto: © Krischam | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: