Interviuri MarComm Publicitate

Puterea simplității

25 iun. 2019 4 min

Puterea simplității

Reading Time: 4 minute

Un brand global, o artistă de origine britanică, piețe de exprimare în America Latină, Europa, Africa, Turcia și Caucaz și un concept dezvoltat la București. Sunt ingredientele unui proiect care arată că în ziua de azi o idee bună în publicitate este mai universală ca niciodată. 

Anul acesta, Coca-Cola a lansat o nouă campanie globală, sub mesajul “It’s time to eat together”, iar soluția aleasă să transmită mesajul campaniei spune o poveste simplă, dar cu impact puternic: în ziua de azi, lucrurile care ne apropie sunt mai puternice decât cele care ne separă. Designul de produs care exprimă această idee este rezultatul unei colaborări între echipele Geometry din Mexic și România. Am stat de vorbă cu Mihai Fetcu, Creative Director la Geo­metry București, despre ce a însemnat pentru echipa de aici să câștige și să lucreze pentru implementarea unui astfel de proiect global.

Nu este singurul proiect internațional pentru care ați lucrat în ultimii ani. Cum ați început să dezvoltați astfel de proicte?

Acesta este doar unul dintre multele proiecte pe care le facem pentru Coca-Cola. Am mai avut un proiect regional anul trecut pentru Fanta, în care am semnat conceptul de relansare, mesajul și tot ceea ce a însemnat declinarea acestuia. Când Fanta a lansat sticla twisted, acum trei ani, noi am semnat mesajul local. Practic, cam de prin 2015 am început să dezvoltăm proiecte internaționale, iar din 2013 România este unul dintre birourile cheie ale rețelei Geo­metry și, de câte ori este nevoie de idei fresh și creative, oamenii din rețea știu că le găsesc la noi. Suntem unul dintre puținele birouri care au reușit în trei ani să câștige în jur de 180 de premii internaționale, am câștigat patru Lei la Cannes, am fost singura agenție din România și din grup care a luat Gold PR la Cannes Lions. În momentul în care cei din rețea au văzut că suntem puși pe treabă, ne-au dat proiecte, doar că proiectele acestea mari nu vin doar către noi, ci se trimit către mai multe birouri, este un fel de concurs.

Coca Cola 3

Cum ați reușit să-i convingeți pe cei din rețea de valoarea ideilor voastre?

Ideile venite din București sunt genul de idei care, în simplitatea lor, poate pe alții îi făceau să le ocolească sau să nu se gândească la ele. Tot timpul reacția este: “Aaa, da, cum de nu m-am gândit la asta?”. Reacția asta am avut-o și când am făcut campania RGB News. Mă mândresc cu faptul că avem puterea să credem în simplitate și avem curajul să spunem un mesaj. Dacă brandul are dreptul să transmită acel mesaj și este brandul potrivit, fii curajos, simplu și direct și mesajul tău va fi înțeles global. Cred că toate campaniile globale de succes au mesaje simple, universal valabile și îndrăznețe.

Cum ați găsit forma potrivită de exprimare având în vedere că proiectul avea să fie implementat într-o altă paradigmă culturală?

Oameni divizați de vârstă, experiențe, medii de lucru sau contexte sociale pot fi aduși împreună. Aceasta este ideea campaniei și este dezvoltată pe o temă universală. Faptul că noi nu avem în România atât de pregnantă tema pe care am dezbătut-o acolo nu înseamnă că ea nu există sau că nu o putem înțelege.

Ce alte proiecte regionale ați mai dezvoltat?

Înainte să începem să lucrăm pentru Coca-Cola, primul nostru client global a fost Omrom, producător de aparate medicale. Am lucrat mult pentru această companie, apoi pentru Philips, pentru care încă mai lucrăm, pe zona de electrocasnice. Pe lângă aceste campanii publice, facem multe tool kituri – dezvoltăm în biroul din București strategia de comunicare pentru tot ce înseamnă post-ATL și decli­nare a unei campanii în toate me­diile. Facem aici kitul, trimis apoi către toate agențiile din rețea, care au posibilitatea să aleagă sau să adapteze. Facem câteva astfel de proiecte pe an, dar ele nu au rezultat imediat final pentru publicul nostru, nu sunt spotul de la TV pe care-l vezi.

Cum rezolvați barierele culturale și de limbaj?

Pentru ca un tool kit să funcționeze, conceptul creativ nu trebuie să depindă de un anumit specific, ci trebuie să poată fi implementat chiar dacă folosim un canal de comunicare care poate nu există în acea țară.

Coca Cola 4

Campania Coca-Cola “It’s time to eat together”

Pentru rezolvarea acestui brief au venit propuneri din mai multe țări ale lumii: Hong Kong, Malaezia, SUA, Germania, Noua Zeelandă. A fost aleasă ideea din România. Geometry a folosit designul de produs pentru a evidenția puterea pe care o poate avea luarea unei mese între genuri diferite de persoane și au fost luați în considerare factori precum vârsta, cultura sau statutul profesional al acestora. Ilustrațiile au fost create de artista Camilla Perkins, de origine britanică. Produsele Coca-Cola cu noul design se vând în America Latină, Europa, Africa, Turcia și Caucaz. 

Coca Cola 2

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 333 (iunie 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: