Analize Business Companii

REGINA MARIA scrie următorul capitol din medicina viitorului

21 sept. 2020 11 min

REGINA MARIA scrie următorul capitol din medicina viitorului

Reading Time: 11 minute

După 25 de ani de extindere, investiții și inovații în românia, primul furnizor de servicii medicale private din țară merge mai departe, pentru a construi următorii 25 de ani de medicină, alături de cei mai buni specialiști și cu cele mai noi tehnologii. 

Anul 1995: un mic cabinet deschis în zona unirii din București și visul unui medic cu viziune, în condițiile în care conceptul de medicină privată în România era aproape inexistent la acea vreme. 25 de ani mai târziu: o rețea de sănătate cu zeci de policlinici, 8 spitale, dintre care 3 cu acreditări internaționale, 4  maternități, 26 centre de imagistică, 29 de laboratoare de analize, o bancă proprie de celule stem, acoperire la nivel național prin intermediul a peste 300 de clinici partenere, peste 4,2 milioane de pacienți, 620.000 de abonamente și investiții care depășesc 130 de mili­oane de euro pentru modernizarea sau deschiderea de noi clinici, achiziții de aparatură superperformantă și pregătirea echipelor medicale. Toate acestea sunt cifre care spun povestea primului operator medical privat din România și reflectă transformarea unui întreg domeniu, odată cu evoluția pe ansamblu a întregii societăți.

Dincolo de cifre se află însă povești de viață, echipe întregi care au crescut profesional, mii de oameni care și-au dedicat cariere pentru a demonstra că se poate face și în România medicină „ca afară” și o mulțime de performanțe și premiere medicale, care au marcat destinele multor oameni. O femeie însărcinată diagnosticată cu cancer de col uterin în timpul sarcinii, care, în urma operației realizate de prof. dr. Petre Brătilă în 2015, a născut un copil perfect sănătos, primul astfel de caz din România și al doilea din lume, sau prima operație pe un făt nenăscut, realizată cu succes de dr. Hadi Rahimian, sunt doar două exemple de reușite care pun Rețeaua de sănătate REGINA MARIA pe harta marilor performanțe medicale ale lumii. De altfel, din peste 1.500 de tratamente conservatoare ale cancerului de col uterin realizate până acum în lume, 75 au fost realizate în Spitalul Euroclinic, iar 14 dintre paciente au rămas ulterior însărcinate și au dus sarcina până la termen, născând copii sănătoși. Sunt cazuri autentice, care completează cu brio realitățile din spatele cifrelor, investițiilor și ale muncii medicilor.

DE LA BISTURIU LA CHIRURGIE ROBOTICĂ

În ultima sută de ani, medicina a avansat fantastic, transformările ultimelor decenii sunt însă dintre cele mai spectaculoase atât din punctul de vedere al rezultatelor, cât și din perspectiva performanțelor tehnologice. Iar faptul că în România au ajuns să fie posibile unele dintre cele mai performante și avansate intervenții și tratamente ale momentului astfel încât pacienții români să nu mai fie nevoiți să caute alternative în străinătate este unul dintre aspectele cu care echipa medicală a Rețelei de sănătate REGINA MARIA se mândrește cel mai mult.

Numai în ultimii ani, investițiile în echipamente medicale și tehnologie de vârf, printre care robotul MAKO sau robotul da Vinci Xi, s-au ridicat la 60 milioane de euro și alte câteva zeci de milioane de euro au mers către echipamente, locații și consumabile de laborator. 

Anul acesta, Ponderas Academic Hospital a anunțat echiparea cu primul Robot MAKO, o premieră în Europa Centrală și de Est, cu ajutorul căruia, prin utilizarea unui model virtual 3D, se pot implanta proteze personalizate de genunchi și de șold prin intervenții minim invazive, ceea ce oferă o recuperare mai facilă și întoarcerea la activitățile zilnice în cel mai scurt timp posibil.

Tot Ponderas Academic Hospital, unde toate camerele de operație sunt interconectate prin sisteme audio-video HD, permițând transmisii live ale intervențiilor chirurgicale prin videoconferință către centrul de training, alte săli de operație sau congrese, în țară sau străinătate, a lansat și primul Program Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România și folosește cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume – Robotul da Vinci Xi, care are deja la activ peste 1.200 de intervenții chirurgicale realizate în România. Este vorba despre un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care îi facilitează medicului o vizualizare extrem de clară, mărită de peste 10 ori și o vedere 3D, în profunzime, precum și posibilitatea de a avea mai multe grade de libertate în mișcare, comparativ cu laparoscopia standard, o mai mare precizie și acces în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau deschisă.

cifre regina maria

ACOPERIRE NAȚIONALĂ

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat peste 30 de alți jucători de pe piață, având acum o prezență proprie în 20 de județe și acoperire națională prin intermediul a 310 clinici partenere.

La începutul acestui an, a preluat Endo Institute, cel mai mare centru de diagnosticare și tratament al endometriozei din sud-estul Europei, acreditat de Liga Europeană de Endometrioză (EEL) ca centru de excelență de nivel 3, singurul din România și al treilea în Europa dintre centrele acreditate în afara țărilor vorbitoare de limba germană, iar în toamna anului trecut a finalizat achiziția spitalului Première din Timișoara, cel mai mare spital privat din vestul țării, după ce în prima parte a anului 2019 intrase pe piața de imagistică din Timiș, prin preluarea centrelor de radioimagistică Dr. Bîrsășteanu și Telescan. Printre achizițiile finalizate anul trecut se numără și preluarea Clinicii Someșan din Baia Mare, a Clinicii Gastro Center din Craiova, a rețelei de laboratoare Biostandard, cu unități în Bihor și Maramureș, a Centrului Pozimed din Constanța, format din două centre de imagistică, laborator și o policlinică, precum și a Genetic Center, un lanț de laboratoare specializat în analize genetice, unul dintre cele mai importante de acest gen din România, cu centre în București și Cluj și cu puncte de recoltare în mai multe orașe din țară.

SINGURUL OPERATOR PRIVAT CU 11 ACREDITĂRI INTERNAȚIONALE

Euroclinic este singurul centru de excelență din România în chirurgia ginecologică minim invazivă și centru de excelență în patologia sânului, ambele acreditate de Surgical Review Corporation (SRC), Ponderas Academic Hospital este singurul spital din lume cu șase acreditări internaționale din partea SRC (SUA) și IFSO (UE), Maternitatea Băneasa este singurul spital din România acreditat pentru calitatea îngrijirii și siguranța pacientului de către Joint Commission International (JCI), iar Policlinica Gastromond din Constanța este singura policlinică din lume acreditată de Surgical Review Corporation, în domeniul endoscopiei digestive.

În total, la nivelul întregii rețele, au fost obținute până acum 11 acreditări internaționale și acesta este un proces continuu, evaluările și reacreditările realizându-se din trei în trei ani.

EDUCAȚIE PENTRU VIITOR

Sistemul de sănătate nu se poate dezvolta fără investiții în educație, iar echipa de management a rețelei REGINA MARIA a înțeles această perspectivă de mai mulți ani. În cadrul grupului, funcționează mai multe centre de educație și training la care apelează nu doar personalul medical intern, ci și medici din afara rețelei, și chiar din străinătate. Printre acestea, se numără Surgical Training Institute (STI) din cadrul Ponderas Academic Hospital, cu o vechime de peste 20 de ani, dedicat instruirii în chirurgia minim invazivă și intervențiilor asistate robotic sau endoscopic. Echipa de experți din România și de peste hotare a acestui “centru de antrenament chirugical”, coordonată de prof. dr. Cătălin Copăescu, a instruit, până în prezent, peste 2.000 de medici și 500 de studenți români și din străinătate.

Recent, cu o investiție de peste 2 milioane de euro, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a fondat, în colaborare cu Coventry University și Grupul Educativa, primul program academic dedicat asistenților medicali. Este vorba despre Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, care începând cu luna septembrie a acestui an oferă un program de licență de trei ani, în limba engleză, cu specializarea de asistent medical generalist, similar cu cel pe care îl urmează asistenții medicali din Marea Britanie. Tot în sprijinul asistenților medicali aflați la început de carieră a fost dezvoltat și un program de internship (PIAMD), care a pregătit deja peste 200 de asistenți în București, Brașov și Cluj. Bursele REGINA MARIA pentru studenții la medicină din anii V și VI vin an de an în sprijinul viitoarelor generații de medici.

TELEMEDICINA, DE LA UN PROIECT DE VIITOR LA REALITATE

În contextul situației generate de pandemie, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a apăsat accelerația pe un domeniu considerat până atunci ca fiind al viitorului și, la finalul lunii martie, a lansat în timp record un serviciu dedicat de telemedicină – Clinica Virtuală. Inițial, serviciul s-a adresat abonaților, fiind ulterior extins și la restul pacienților, iar acum poate fi accesat de oricine dorește, abonat sau nu. Sistemul, dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, a fost “live” în doar 10 zile și a pornit cu 100 de medici, iar în două-trei săptămâni au fost mutați în online peste 500 de specialiști, cu tot ceea ce a însemnat această tranziție: training, echipamente, fluxuri operaționale. În prezent, în sistemul virtual sunt disponibile peste 40 de specialități medicale, de la pediatrie, dermatologie și până la medicina muncii. Medicina următorilor 25 de ani se scrie deja prin performanțele actuale. Performanța echipelor medicale, roboții chirurgicali și digitalizarea ne pot ajuta să ne imaginăm încă de pe acum cum va arăta medicina viitorului.

copaescu DSC 4264 1
PROF. DR. CĂTĂLIN COPĂESCU: “Curba de învățare a medicilor se scurtează la jumătate. În viitor, un medic la început de drum poate înjumătăți timpul petrecut pentru a ajunge la maturitate cu ajutorul tehnologiei, iar noi prin ceea ce facem în Surgical Training Institute ajutăm în această direcție.”

PROF. DR. CĂTĂLIN COPĂESCU, Director medical și fondator al Ponderas Academic Hospital; director executiv al Centrului de Training în Endoscopie

Este primul chirurg de excelență în chirurgia metabolică și bariatrică din România și singurul până în prezent cu dublă certificare, europeană (IFSO-EC) și americană (SRC). În plus, este unul dintre cei mai experimentați medici din țară în chirurgia oncologică minim-invazivă, fiind chirurg de excelență în chirurgia colorectală. Tratează majoritatea patologiilor din sfera chirurgiei generale, prin tehnici chirurgicale minim-invazive, laparoscopice și robotice (daVinci XI). Este, de asemenea coordonatorul centrului Surgical Training Institute, prin intermediul căruia transmite cunoștințele sale noii generații de chirurgi români și străini.

Hadi Rahimian DSC 4150 1
HADI RAHIMIAN: “Ultimii 25 de ani au trecut foarte repede și au fost tot timpul în pas alergător, dar am pus mereu accent pe calitate. Nu ne‑am gândit numai la cifre, acestea au venit ulterior. Ne-am ghidat după principiul de a acționa cât mai corect din punct de vedere medical, de a respecta calitatea actului medical și a asigura confortul pacienților.”

HADI RAHIMIAN, Director medical al Spitalului REGINA MARIA Băneasa, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în chirurgie fetală

Este cel mai important specialist în chirurgie fetală din țară, dedicându‑și o mare parte din carieră cercetării materno-fetale. Are competențe în ecografia obstetricală și ginecologică, în chirurgia ginecologică laparoscopică și histeroscopie și a asistat la zeci de operații intrauterine și la repetarea în România a unor protocoale medicale din cadrul unor operații complicate din străinătate. Dr. Rahimian este unul dintre puținii specialiști în chirurgie fetală care au efectuat până acum intervenții intrauterine, intervenții de chirurgie fetoscopică și intervenții de chirurgie fetală deschisă, multe dintre acestea fiind premiere medicale în România, cum a fost de pildă o operație de spina bifida la un copil nenăscut.

Petre Bratila DSC 3998 1
PROF. UNIV. DR. PETRE BRĂTILĂ: “Ingredientul principal este colaborarea dintre conducerea economică și cea medicală, care sudează echipele și reprezintă secretul constanței în păstrarea și dezvoltarea personalului, punerea la dispoziție a tehnologiei care să permită o chirurgie de înaltă clasă.”

PROF. UNIV. DR. PETRE BRĂTILĂ, Director medical al Spitalului Euroclinic și chirurg de excelență în ginecologia minim invazivă

Cu peste 40 de ani de experiență, este unul dintre puţinii medici din lume și singurul din România specializat în efectuarea de tehnici de tratament pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii, prima intervenție de acest gen efectuând-o în 2007. Prin această tehnică, a tratat 75 de paciente, 14 dintre acestea putând duce ulterior sarcini la bun sfârșit. În 2018, dr. Brătilă și Spitalul Euroclinic au obținut acreditarea din partea Surgical Review Corporation în chirurgie ginecologică minim invazivă, singura acreditare de acest tip din România. A fondat și dezvoltat specialitatea de uroginecologie în România și a efectuat peste 5.000 de histerectomii minim invazive pe cale vaginală, ceea ce îl include printre liderii mondiali în acest tip de intervenție.

Luminta Cimpeanu DSC 3967 1
LUMINIȚA CÎMPEANU: “Cred că spitalele private vor avea un rol tot mai complex, iar tânăra generație de medici poate avea încredere în medicina din România, fie că este vorba de sistemul de stat, ori privat. Ei trebuie să știe că-și pot construi o carieră în spitalele din România.”

LUMINIȚA CÎMPEANU, Director medical al spitalului REGINA MARIA din Brașov, medic primar ATI, șef de secție

Specializată în domeniul anesteziei din 1991, dr. Luminița Cîmpeanu are o experiență de peste 30 de ani în conducerea de secții ATI, iar în prezent, din funcția de director medical pe care o deține, coordonează întreaga unitate sanitară și se ocupă de organizarea activității medicilor și personalului medical de îngrijire.

Radu Prejbeanu DSC 3908 1
PROF. UNIV. DR. RADU PREJBEANU: “Țelul meu în viață a fost să fac întotdeauna foarte bine tot ceea ce am de făcut și știu că în meseria de chirurg munca este una de echipă. Trebuie așadar să facem întregul sistem medical să funcționeze impecabil astfel încât să facem cât mai puține greșeli.”

PROF. UNIV. DR. RADU PREJBEANU, Director medical al spitalului REGINA MARIA Première din Timișoara, medic primar ortopedie și traumatologie, profesor universitar ortopedie la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara

Unul dintre cei mai recunoscuți specialiști în ortopedie-traumatologie din România, dr. Prejbeanu a efectuat până acum peste 8.000 de intervenții chirurgicale, dintre care peste 4000 de intervenții la nivelul genunchiului. Și-a început cariera în 1995 ca rezident în ortopedie-traumatologie și a urmat de-a lungul timpului o serie de supraspecializări în domeniul chirurgiei artroscopice a genunchiului și endoprotezare în SUA, Austria, Grecia, Germania și Italia. Are 16 cărți publicate în România și în străinătate și o bogată activitate de studiu și cercetare, concretizată în peste 100 lucrări de specialitate și peste 150 lucrări publicate în volume de rezumate ale congreselor internaționale și naționale.

Nirvana Georgescu
NIRVANA GEORGESCU; “Pentru mine performanța înseamnă recunoaștere, mai ales internațională, iar a avea girul celor mai puternice și respectate societăți de acreditare medicală din lume, cum avem noi în cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA, consider că este o mare performanță.”

NIRVANA GEORGESCU, Director de calitate și siguranța pacientului și doctor pneumolog

Dr. Nirvana Georgescu este “paznicul calității”, cea care veghează la respectarea celor mai înalte standarde de calitate și siguranța actului medical în cadrul tuturor spitalelor și clinicilor din Rețeaua de sănătate REGINA MARIA. Împreună cu echipa sa coordonează toate procesele de acreditare internațională, monitorizează si se asigură de respectarea criteriilor și parametrilor impuși de organizațiile internaționale care evaluează și reacreditează constant nivelul de siguranță și calitate din spitale. Dr. Georgescu are un master în managementul sistemului de sănătate și a participat la programul de formare de auditori de spitale in cadrul proiectului cu fonduri europene “Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”.

Constantin Ciuce DSC 4028 1
PROF. UNIV. DR. CONSTANTIN CIUCE: “Văd performanța ca pe o încercare constantă de a ajunge la ceea ce este nou și posibil de făcut, dar nu de dragul performanței, ci în ideea de a face un bine unui pacient.”

PROF. UNIV. DR. CONSTANTIN CIUCE, Director medical al Spitalului REGINA MARIA din Cluj, medic primar chirurgie generală și chirurgie vasculară, doctor în medicină

Cu o experiență de aproape 40 de ani, dr. Constantin Ciuce, unul dintre cei mai apreciați chirurgi din România, a făcut primul transplant de țesut de la picior la mână și transplant de intestin subțire pentru reconstrucția de esofag cervical. A operat pacienți cu afecțiuni digestive benigne și maligne, de la esofag la rect, afecțiuni ale ficatului, pancreasului sau ale splinei, endocrine – tiroidă, paratiroidă, suprarenale, timus, patologie vasculară arterială a membrelor și a organelor abdominale, venoasă și limfatică. Este directorul Centrului de Formare în Microchirurgie din cadrul UMF Cluj-Napoca și s-a implicat în cercetare experimentală: studii de chirurgie și microchirurgie experimentală.

Foto:  Vali Mirea 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: