Biz Singapore

Revolutia linistita

29 ian. 2015 3 min

Revolutia linistita

Reading Time: 3 minute

Am privit pe geamul avionului care se apropia de aterizare in Singapore si am vazut in apele de dedesubt ceea ce semana cu o uriasa flota de invazie. Zeci, sute de vapoare erau aliniate frumos, asteptand accesul intr-unul dintre cele mai aglomerate porturi maritime ale lumii – mai exact al doilea ca tonaj de marfuri, dupa Shanghai.

Stiam ca Singapore este un centru comercial global de prim rang si ma asteptam ca in metropola sa gasesc peste tot o forfota si o efervescenta pe masura. Vorbim despre o insula nu foarte mare, cu o populatie de 5,4 milioane de locuitori, unde au venit sute de companii din toata lumea. Surprinzator, insa, am descoperit ca Singapore este un loc mai degraba linistit, asezat, cu un trafic foarte lejer (vezi aici unul dintre motive) si cu natura la tot pasul.

clarke quayO parte din forfota pe care o asteptam am intalnit-o totusi in pleiada de mall-uri din oras sau in zonele turistice, cum ar fi Clarke Quay sau Chinatown. Restaurantele sunt, la randul lor, adevarata explozii de culori si arome, care te imbie sa incerci mancaruri din toata Asia si nu numai.

Dar linistea si calmul despre care vorbeam se manifesta din plin si in trafic, astfel ca orice calatorie planificata pe Google Maps cu transportul in comun (care este foarte bine organizat) sau cu taxiul respecta intocmai timpul estimat online.

 

 

telefoanePe strazi, singaporezii merg repede, fara a sovai, asta cand nu se opresc sa se uite pe smartphone. De la cei mai mici pana la cei mai varstnici, singaporezii par nedespartiti de smartphone. E si normal, avand in vedere ca toata insula are acoperire 4G si, potrivit unei statistici locale, in fiecare casa exista minim 10 dispozitive conectate la internet.

 

 

 

 

office1

Daca pe strada atmosfera pare linistita, totul se schimba cand patrunzi in cladirile de birouri. Acolo, in banci, companii, agentii de publicitate si ministere, vezi in ce consta cu adevarat forta ce propulseaza Singapore pe scena globala – oamenii care muncesc. Din ce am aflat din discutiile cu antreprenorii, managerii si oficialii de aici, tocmai linistea si siguranta reprezinta una dintre principalele atractii pe care le exercita Singapore asupra celor care aleg sa vina sa munceasca aici, fiindca le permite sa se concentreze asupra a ceea ce fac. Multiculturalitatea e cuvantul de ordine din companii, tot mai multi expati alegand sa vina in Singapore, care reprezinta pentru multe companii globale principala poarta de intrare in Asia.

 

IMG_20150128_104453La fel, pe multele santiere de constructii din oras vezi cum se inalta cladirile viitorului intr-un ritm ametitor. Mi-am dat seama ca, de fapt, Singapore a reusit sa ajunga un hub global si va continua sa fie unul dintre exemplele de metropola a viitorului mai ales pentru ca e mai putin preocupat de aparente si pune mai mult accent pe substanta. Sub linistea sa aparenta se ascunde o forta extraordinara, care are un impact tot mai mare la nivel global.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: