Stiri Analize Business

Românii se află în coada clasamentului angajaților cărora li se permite să lucreze de acasă

24 mai 2021 2 min

Românii se află în coada clasamentului angajaților cărora li se permite să lucreze de acasă

Reading Time: 2 minute

Piața locală de resurse umane s-a adaptat noilor realități ale societății românești și vine în sprijinul angajatorilor și angajaților cu soluții pentru interviuri online sau chiar târguri virtuale de angajare, însă, cu toate acestea, România mai are mari progrese de făcut la capitolul work from home.

Astfel, potrivit unei analize Eurostat, românii se află în coada clasamentului angajaților cărora li se permite să lucreze de acasă, cu doar 2,5%.

În analiza de anul trecut, dedicată pieței locale de HR, estimam că momentul maturizării sosise, iar în această industrie vor rămâne business-urile solide, astfel că, la noua ediție a analizei, constatăm că estimarea noastră s-a împlinit și că acest sector a reușit să depășească pandemia. Cu toate acestea, pentru ca aceste business-uri să rămână în continuare relevante, au nevoie să comunice mai mult și mai bine cu mediul antreprenorial: rata scăzută a muncii de acasă, comparativ cu media europeană, în contextul pandemiei, ne arată lipsa înțelegerii rolului angajaților în digitalizarea unei companii“, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.

Șomaj în creștere

Cât despre rata șomajului, măsurată ca ponderea numărului de șomeri în populația activă, a crescut de la 3,9% în decembrie 2019, la maximul ultimilor aproape 5 ani de 5,7% în februarie 2021 (cu un vârf de 5,6% în anul pandemiei, atins în iunie, când au fost 495 de mii de șomeri), potrivit unei analize KeysFin dedicate HR-ului local.

Cu toate acestea, rata șomajului din România a rămas cu cel puțin 1,4 puncte procentuale (p.p.) (aproximativ un sfert) sub media Uniunii Europene de la sfârșitul anului 2019, în martie 2021, fiind cu 1,8 p.p. sub media UE, de 6%.

Totuși, numărul de șomeri (15-74 ani) a revenit pe scădere după vârful din februarie și a fost de aproape 464 de mii în martie 2021 iar, pe termen scurt, specialistii KeysFin se așteaptă la o consolidare a acestui număr, ca urmare a măsurilor de relaxare a restricțiilor și de revenire graduală a activității economice.

Nevoie de angajări și fondurile europene

Potrivit acestora, economia  are nevoie în continuare de  angajări, iar cheia o reprezintă echilibrul pe care trebuie să îl găsească autoritățile între atragerea și direcționarea eficientă a fondurilor europene, pe de o parte și repornirea unor sectoare ale economiei, precum horeca sau cel cultural, pe de altă parte.

Totodată, o reducere temporară a impozitării forței de muncă, dacă nu chiar o suspendare pentru sectoarele deja afectate de pandemie ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru mediul de afaceri local.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: