Finanțe

Soros: Situatia din UK accelereaza criza

1 iul. 2016 < 1 min

Soros: Situatia din UK accelereaza criza

Reading Time: < 1 minut

Decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana a declansat o criza pe pietele financiare similara cu criza financiara globala din 2007-2008, considera miliardarul George Soros.

„Criza se derula lent insa Brexit o va accelera. Este posibil sa intareasca trendurile deflationiste predominante”, a spus George Soros, citat de Bloomberg.

Soros, renumit pentru ca in 1992 a facut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlina, a avertizat inainte de Referendumul de saptamâna trecuta ca lira sterlina s-ar pute deprecia cu peste 30% daca Marea Britanie va vota pentru iesirea din Uniunea Europeana. Imediat dupa anuntarea rezultatelor Referendumului, la care 52% dintre britanici au votat in favoarea Brexit, lira sterlina s-a prabusit la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani.

„Ceea ce era ipotetic a devenit foarte real. Lira s-a prabusit. Scotia a amenintat cu independenta iar unii dintre oamenii obisnuiti care au sprijinit campania <Leave> au inceput sa-si dea seama ca se confrunta cu un viitor foarte sumbru. Chiar si liderii campaniei <Leave> au revenit asupra declaratiilor facute inainte de referendum”, a spus Soros, citat de Agerpres.

Potrivit miliardarului, zona euro a ramas in urma altor regiuni ale lumii in ceea ce priveste revenirea dupa ultima criza financiara din cauza politicilor fiscale restrictive iar in prezent trebuie sa faca fata unei incetiniri inevitabile. „Ortodoxia politicienilor germani sta in calea singurul raspuns eficient: un buget al zonei euro care sa poata adopta masuri contraciclice”, a spus George Soros.

Pe lânga criza financiara, Soros a apreciat ca al doilea pericol care a inrautatit efectele Brexit are legatura cu cresterea amenintarilor militare la care este expusa UE, care ar putea agrava si criza migratorie.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: