BizRemote by certSIGN Tech

Supercomputerele, esențiale pentru dezvoltarea de vaccinuri

8 apr. 2020 2 min

Supercomputerele, esențiale pentru dezvoltarea de vaccinuri

Reading Time: 2 minute

Supercomputerele sunt utilizate în prezent de cercetători din toată lumea, pentru că sunt capabile să proceseze cantităţi uriaşe de date în doar câteva zile, în comparaţie cu câteva luni necesare în cazul unui computer obişnuit, relatează Press Association, citată de Agerpres. Cu alte cuvinte, supercomputerele pot analiza bibliotecile cu materiale și studii medicale, legate de potentialele medicamente antivirale, dar și pentru dezvoltarea de vaccinuri.

„Folosim imensa putere a supercomputerelor pentru a căuta rapid un număr mare de compuşi potenţiali, care ar putea inhiba noul coronavirus, utilizând din nou aceleaşi computere, dar cu algoritmi diferiţi, pentru a perfecţiona acea listă de compuşi cu cea mai bună afinitate de legare”, a spus profesor Peter Coveney de la University College London (UCL). „În acest fel, identificăm compuşii cei mai promiţători înainte de investigaţiile ulterioare, efectuate într-un laborator tradiţional, pentru a găsi cel mai eficient tratament sau vaccin anti COVID-19″, a explicat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au acces la unele dintre cele mai puternice supercomputere din lume datorită unui consorţiu ce cuprinde peste o sută de cercetători din Statele Unite şi Europa.

Cel mai rapid supercomputer din lume, Summit, de la Laboratorul Naţional Oak Ridge din Statele Unite, şi al nouălea cel mai rapid supercomputer, SuperMUC-NG din Germania, sunt incluse în acest proiect, acestea putând analiza biblioteci cu compuşi medicamentoşi pentru a-i identifica pe cei capabili să se lege de vârfurile de pe suprafaţa coronavirusului de care virusul se foloseşte pentru a invada celulele, astfel încât să-l împiedice să infecteze celulele umane.

„În mod normal, (procesul) dintre descoperirea unui medicament şi comercializarea lui reprezintă pentru companiile farmaceutice o pierdere de timp de 12 ani şi un cost de 2 miliarde de dolari, însă noi rescriem regulile utilizând computere puternice pentru a găsi un ac într-un car cu fân într-o fracţiune din acel timp şi cost”, a adăugat Peter Coveney.

Supercomputerul Summit a fost creat de IBM. Cu ajutorul inteligenței artificiale cu care este echipat, acesta a făcut peste 8.000 de simulări pentru a analiza care sunt substanțele chimice care ar putea împiedica în mod eficient virusul să infecteze celulele gazdă.

Până acum, supercomputerul a identificat 77 astfel de substanțe și urmează să repete simulările pe baza unui model și mai precis de lucru. Ulterior, trebuie realizate studii experimentale ca să dovedească care dintre substanțele chimice acționează cel mai eficient.

Rezultatele au fost publicate de cercetătorii de la Oak Ridge National Laboratory în publicația ChemRxiv.

Credit foto: ID 76252718 © Vladimir Timofeev | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: