Analize Tech

Traficul de internet pe mobil, 9% din total in Romania

9 ian. 2015 2 min

Traficul de internet pe mobil, 9% din total in Romania

Reading Time: 2 minute

Un procent 9% din tot traficul de internet din Romania se genereaza de pe dispozitive mobile (5% de pe smartphone-uri si 4% de pe tablete), potrivit studiului Gemius „Consumers go mobile” despre tendinte in internetul mobil in Europa Centrala si de Est (CEE).

Conform datelor din raportul citat, in 2012 traficul mobil reprezenta in medie doar 3% din traficul total de internet din Europa Centrala si de Est, iar acum a crescut la 10%. Tara cu cel mai ridicat procent de trafic mobil este Croatia, unde in Iunie 2014, peste 20% din toate afisarile de pagina au fost generate prin intermediul dispozitivelor mobile. Lituania, Slovacia, Serbia, Turcia, Macedonia si Estonia inregistreaza de asemenea valori peste media din regiune.

Atat in Romania cat si in regiune Apple este cel mai popular producator de tablete: in iunie 2014, 71% din afisarile de pe tablete din Romania s-au generat de pe iPad-uri. Studiul Gemius arata insa e erodare a pozitiei Apple in Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii in popularitate a tabletelor Samsung.

In ceea ce priveste piata de smartphone-uri, Samsung este lider incontestabil: 45% din afisarile din Romania din iunie 2014 s-au inregistrat de pe telefoane Samsung.

Bugetele pentru publicitatea display pe mobil erau in Romania de circa 200.000 de euro in 2013, potrivit IAB Europe AdEx Benchmark 2013, reprezentand doar 0,7% din totalul bugetelor de 33 de milioane de euro cheltuite online in zona de display ads. Cel mai mare procent din bugetele online destinat zonei de mobile a fost inregistrat in Ungaria (6,7%). In termeni valorici, Turcia se afla pe primul loc, cu 7,6 milioane de euro pentru display ads pe mobile, urmata de Cehia cu 5 milioane de euro si Ungaria – cu 4,1 milioane de euro.

Doar 7% din afisarile planificate din campanii au fost alocate zonei de mobile in Romania, potrivit unei monitorizari realizate de Gemius in perioada decembrie 2013 – mai 2014. Media in regiune este de 8%, campioana fiind Serbia, cu 18%. In Romania, rata de click pe reclame (CTR) este de 0,5% pe mobil, sub cea de 0,67% inregistrata in zona de desktop. In regiune, doar Serbia si Bulgaria mai au rata de click pe mobil sub cea de pe desktop.

Studiu Gemius mai arata ca, in timpul saptamanii, 52% din traficul de pe PC se genereaza in timpul orelor de lucru (intre 8 si 17), in timp ce in weekend traficul se inregistreaza dupa-masa si seara. In ceea ce priveste tabletele, in timpul saptamanii acestea sunt utilizate mai ales dupa-masa, intre 18 si 23, iar in weekend sunt folosite de-a lungul intregii zile, de la 9 dimineata la 11 seara, cu un maxim de intensitate intre 10 si 11 seara. Smartphone-urile sunt folosite in mod egal de-a lungul intregii zile, dar ating un varf intre orele 9 si 11 seara in timpul saptamanii, respectiv intre 9 si 10 seara in weekend.

Foto: Dreamstime

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: