Tech Interviuri

Unicorn cu viziune

12 mart. 2019 4 min

Unicorn cu viziune

Reading Time: 4 minute

Nimic nu e imposibil! Așa gândesc companiile-unicorn și acesta este mesajul care te întâmpină la sediul OrCam din Ierusalim. Nu este doar o încurajare, este mentalitatea companiei care a creat un sistem ce vine în ajutorul persoanelor cu deficiențe de vedere. 

Irie Meltzer Photo 3 e1552581375149
Irie Meltzer, director regional al OrCam pentru Europa de Est

Am putut testa OrCam MyEye 2 cu ajutorul lui Irie Meltzer, director regional al OrCam pentru Europa de Est, și al lui Rafi Fischer, Director of Media Communication. Trebuie să recunosc că atât eu, cât și fotograful care m-a însoțit în vizita la sediul companiei am fost încântați și fascinați de dispozitivul nu mai mare de un deget, care poate citi texte de pe orice suprafețe – de pe print sau digital, poate recunoaște produse, bancnote, cifre, culori sau fețele oamenilor din jurul tău. Este cel mai avansat dipozitiv de vedere artificială din lume (optical character recognition – OCR) și, prin simpla atașare la orice tip de ochelari, poate ajuta nevăzătorii, persoanele cu deficiențe de vedere sau cu deficiențe de citire (dislexici).

Practic, dispozitivul transformă imaginile în mesaj audio pentru cel care îl poartă. Este foarte ușor de folosit, intuitiv – nu trebuie decât să îți îndrepți privirea spre carte și să indici cu degetul textul care vrei să fie citit, iar dispozitivul citește textul. Totodată, recunoaște gestul ridicării mâinii pentru a vedea cât este ceasul și îți spune imediat ora. OrCam MyEye 2 pornește printr-o simplă atingere, iar introducerea unor informații, cum ar fi memorarea unor fețe, se face la fel de ușor.

Pare simplu, dar a fost nevoie de ani de muncă pentru a se ajunge la aceste performanțe. Mai exact, cinci ani pentru prima variantă a dispozitivului și opt pentru OrCam MyEye 2, cea pe care am testat‑o și care la sfârșitul anului trecut a ajuns și în România. “Foarte important este că toate operațiunile – recunoașterea fețelor, citirea textelor etc. – se petrec offline. Avantajul este că aceste operațiuni se întâmplă în timp real, dar și că nu sunt probleme de securitate a datelor. Nu se trimit datele pentru procesare în cloud, totul se întâmplă în dispozitiv. Internetul este folosit doar periodic, când compania face update-uri ale software-ului”, spune Rafi Fischer.

Dar, dincolo de tehnologia extraordinară folosită, este extraordinar faptul că zeci de mii de oameni cu deficiențe de vedere din 37 de țări folosesc acest dispozitiv și sunt mai independenți. “Gândiți-vă câte informații vedem zilnic – indiferent că vorbim despre un e-mail, o broșură, ambalajele unor produse sau un text pe un zid – și acum gândiți‑vă că nu ați putea înțelege aceste informații”, arată Irie Meltzer, cel care se ocupă de dezvoltarea businessului în Europa de Est.

OrCam MyEye 2 nu a fost lansat oficial în România, dar a ajuns deja în țară. Dispozitivul costă 4.500 de euro pentru versiunea care recunoaște și fețe și imagini și 3.500 de euro pentru versiunea care citește doar texte, pentru că persoanele cu deficiențe de citire nu au nevoie și de funcționalitatea de recunoaștere a fețelor.

Rafi Fischer orcam
Rafi Fischer, Director of Media Communication OrCam; foto: Marian Timofte

“În toate țările în care suntem prezenți încercăm să facem dispozitivul cât mai accesibil persoanelor care au nevoie de el, așa că lucrăm cu autoritățile și cu casele de asigurări de sănătate”, spune Rafi Fi­scher. Spre exemplu, în Germania, compania așteaptă aprobarea pentru ca dispozitivul să fie acoperit de asigurarea de sănătate, iar în țările nordice, costurile sunt suportate de stat. “În România suntem în căutarea unor soluții prin care să facem dispozitivul mai accesibil și colaborăm cu asociațiile pentru nevăzători”, spune Irie Meltzer, adăugând că în alte țări, unde statul nu susține achiziționarea dispozitivului, colaborează cu organizații de binefacere și organizează evenimente pentru a obține donații. Un astfel de eveniment a fost organizat în Bulga­ria, unde compania a oferit gratuit OrCam MyEye 2 celor care aveau nevoie.

“În România suntem în căutarea unor soluții prin care să facem dispozitivul mai accesibil și colaborăm cu asociațiile pentru nevăzători”- Irie Meltzer, director regional OrCam pentru Europa de Est

Fondatorii OrCam sunt Amnon Shashua și Ziv Aviram, cei care au fondat și Mobileye, companie de tehnologie specializată în sisteme de evitare a coliziunii pentru automobile, care a fost cumpărată de Intel cu 15,3 miliarde de dolari, fiind cel mai mare exit din industria de tehnologie din Israel. Mobileye a fost fondată în 1999, iar OrCam în 2010.

OrCam are 250 de angajați, iar sediul central și centrul de R&D sunt în Ierusalim, compania are însă angajați specializați pe marketing și vânzări și în alte țări – Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța.

Printre companiile care au finanțat OrCam se numără și Intel Capital, care a investit 15 milioane de dolari în urmă cu câțiva ani, iar la cea mai recentă rundă de finanțare, din februarie anul trecut, compania a obținut 30,4 de milioane de dolari. “La ultima rundă de finanțare am fost evaluați la un miliard de dolari, deci suntem un unicorn israelian”, spune Rafi Fischer. Și nu se opresc aici. OrCam are planuri mari – IPO la NASDAQ în următorii doi ani și multe proiecte spectaculoase.

orcam FB
Cu Rafi Fischer și Irie Meltzer, la sediul OrCam din Ierusalim; foto: Marian Timofte
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: