Interviuri

Andrei Hoștiuc, Apa Nova: „Programul nostru de investiții este unul ambițios”

26 iul. 2022 5 min

Andrei Hoștiuc, Apa Nova: „Programul nostru de investiții este unul ambițios”

Reading Time: 5 minute
 

După ce Primăria Capitalei a prelungit contractul cu Apa Nova până în 2037, compania a demarat implementarea unui nou plan care garantează investiții de 367,9 milioane de euro în sistemul de apă și canalizare, valoarea alocărilor de fonduri fiind până acum de aproximativ 38 de milioane de euro, iar până la finalul anului alocarea totală de fonduri va atinge circa 60 de milioane de euro.

Andrei Hoștiuc, Director General Adjunct Apa Nova, o companie Veolia ne-a vorbit despre planul ambițios de investiții al companiei, dar și despre cele mai mari probleme spre care vor fi direcționate aceste investiții.

Ce înseamnă dezvoltare durabilă pentru Apa Nova și care sunt planurile pe care le aveți în această direcție?

Sustenabilitatea este prezentă din ce în ce mai mult în centrul strategiei organizațiilor, dar și așteptărilor tuturor stakeholderilor, incluzând bineînțeles clienții și autoritățile naționale și locale, autoritățile de reglementare.

În acest sens, Scopul nostru ( denumit PURPOSE) este de fi utili societății în ansamblu și de a contribui la progresul uman precum și la bunăstarea generațiilor viitoare. Am ales să punem în practică acest lucru prin asumarea unui angajament ferm și permanent față de toți stakeholderii, respectiv prin abordarea performanței multidimensionale, măsurarea și raportarea permanentă a performanței prin obiective aliniate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Această asumare se transpune printr-un angajament concret de măsurare, raportare și îmbunătățire continuă la 18 obiective prioritare, repartizate pe 5 axe strategice (clienți, societate, angajați, acționari, planetă). Astfel, performanța multidimensională are în vedere o abordare echilibrată și totodată o îndeplinire a așteptărilor tuturor părților interesate, respectiv angajați, clienți, acționari, societate, în toate acțiunile și proiectele noastre.

Astfel, Grupul Veolia  din care facem parte, care, prin natura activităților sale, gestionează resurse naturale, acordă același nivel de atenție și exigență tuturor dimensiunilor performanței sale: economică și financiară, comercială, de resurse umane, socială și de mediu, cu scopul declarat și asumat de a căuta un echilibru și un impact pozitiv maxim în fiecare dintre aceste dimensiuni, de a gestiona eficient și a regenera resursele planetei, de a-și reduce permanent impactul activităților sale asupra mediului. Această abordare holistică este transpusă prin ample programe multianuale atent analizate și implementate către atingerea obiectivelor asumate.

Eforturile noastre sunt concentrate astfel încât fiecare proiect pe care compania îl implementează să fie bazat pe principiile de performanță multidimensională, de sustenabilitate și dezvoltare durabilă a orașului, fiind o componentă constantă, dar punând accent, în același timp, și pe investiții care au obligatoriu și un impact pozitiv asupra mediului sau care includ o componentă de economie circulară locală sau națională.

Conform angajamentelor asumate prin al 11-lea Act Adițional la Contractul de Concesiune, în fiecare an implementăm multiple lucrări de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și canalizare, de care vor beneficia absolut toți bucureștenii, acest program de investiții contribuind în mod direct la o dezvoltare urbană solidă. Concret, anul trecut, am implementat proiecte de investiții acoperind peste 21 kilometri de rețea de apă și 16 kilometri de canalizare, iar în cursul anului 2022, avem în vedere implementarea de proiecte de investiții acoperind 37 kilometri de rețea de apă și 31 kilometri de rețea de canal.

Obiectivul nostru permanent vizează oferirea de servicii esențiale sigure la nivel european pentru Capitală, având o abordare sustenabilă, tradusă local printr-un management responsabil și orientat către optimizarea  resurselor naturale epuizabile, precum și tratarea acestora și redarea către natură, cum este apa.

Ne puteți oferi mai multe informații despre aceste investiții pentru dezvoltarea durabilă? Cum vor ajuta bucureștenii?

Odată cu asumarea deplină a rolului de partener strategic, am demarat implementarea noului plan care garantează investiții de 367,9 milioane de euro în sistemul de apă și canalizare, valoarea alocărilor de fonduri fiind până acum de aproximativ 38 milioane de euro, iar până la finalul anului alocarea totală de fonduri va atinge circa 60 milioane de euro. În acest sens, prelungirea contractului până în anul 2037 a reprezentat un pas esențial spre dezvoltarea durabilă a orașului și spre o infrastructură sustenabilă, deoarece programul nostru de investiții este unul ambițios, cu beneficii directe asupra locuitorilor din București.

În ceea ce privește programul de dezvoltare durabilă, ne focusăm pe proiecte strategice de diminuare a amprentei de carbon asupra mediului și de eficientizare energetică, investind anual aproximativ 2 milioane de euro.

Avem în prezent deschise 49 șantiere în toate sectoarele Bucureștiului, în care implementăm lucrări de modernizare sau extindere a rețelei de apă, fiind atenți să evităm disconfortul populației și să reducem pe cât posibil efectele asupra circulației rutiere.  

De altfel, cu investiții totale până acum de peste 580 de milioane de euro însumate în rețeaua de apă potabilă și canalizare, compania noastră a reușit, de la preluarea Concesiunii și până acum, reducerea pierderilor de apă potabilă cu 84%, creșterea capacității de producție a apei potabile cu 22%, reducerea avariilor cu pierdere de apă cu 66%, îmbunătățirea timpului mediu de intervenție la avariile de apă cu nu mai puțin de 92%, crescând per total randamentul sistemului de la 50% la 77%.  

Care sunt cele mai mari probleme spre care vor fi direcționate aceste investiții?

Investițiile vizează, în primul rând, extinderea rețelelor de apă cu aproximativ 125 km și canalizare cu aproximativ 89 km, conform MasterPlanului de apă și canalizare, în vederea creării premisei de evoluție sustenabilă a zonei metropolitane și asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate, valoarea acestui program multianual ridicându-se la 81 milioane de euro, cu dată de finalizare în 2027.

Totodată, implementăm proiecte pentru adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale și la dezvoltarea urbană prin redimensionarea sistemului de distribuție a apei în București și în zonele limitrofe, proiect investițional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei, fiind alocate, de asemenea, fonduri în valoare de aproximativ 58 milioane de euro.

Totodată, implementăm proiecte pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea riscurilor de inundație în zonele depresionare, prin reabilitări, redimensionări și construirea de sisteme separative la rețeaua de canalizare, fiind previzionate și alocate fonduri de aproximativ 90 milioane de euro.

O altă axă strategică a programului de investiții vizează creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în caz de situații de urgență, precum seismele de mare intensitate sau poluarea, prin intermediul construcțiilor unor surse independente strategice de apă, adică a unor de puțuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei, acest proiect având o valoare estimată de 2 milioane de euro.

Ce complicații întâmpinați în implementarea proiectelor de investiții și ce soluții există?

Pe lângă provocările actuale de selectare a constructorilor și de gestionare a impactului creșterii accelerate a prețurilor la materiale, combustibili, manoperă, provocările implementării unor proiecte de asemenea anvergură țin, în primul rând, de planificarea și gestionarea eficientă a investițiilor a procesului de proiectare, de organizarea și gestionarea atentă a șantierelor, precum și de o repartizare geografică cât mai uniformă, astfel încât disconfortul populației să fie redus semnificativ. La fel de importantă este și coordonarea cu alte lucrări edilitare municipale, mai ales în perioadele de concediu ale locuitorilor Capitalei, în special în lunile de vară. Nu în ultimul rând, componenta impact asupra mediului este esențială, în acest sens existând o reală voință și preocupare pentru creșterea ponderii implementării tehnologiilor minim invazive (trenchless).

Totodată, depunem eforturi pentru linearizarea obținerii autorizațiilor necesare și corelarea vitezei de obținere a acestora cu capacitatea de contractare și de implementare, astfel încât să putem respecta și implementa planurile investiționale anuale.

Inovația și tehnologia joacă un rol tot mai important în viața unei companii. Care este relația pe care o are Apa Nova cu inovația și tehnologia?

În Capitală, specialiștii Apa Nova utilizează o aplicație digitală, cu ajutorul căreia este monitorizată rețeaua și fac predicții asupra managementului infrastructurii sistemului de apă potabilă, fiind automatizată și controlată astfel distribuția a aproape 140 de milioane de metri cubi în fiecare an, pentru o populație de peste 2 milioane de locuitori.

De asemenea, la nivel de consumatori, în cadrul programului etapizat de instalare de contoare inteligente, utilizăm o tehnologie de ultimă generație pentru a colecta datele de consum de la utilizatori, le integrăm într-o platformă digitală care este dotată cu funcții de inteligență artificială și, în funcție de amprenta de consum a consumatorului, putem face predicții și putem alerta consumatorii în caz de anomalie de consum neobișnuit sau pierderi de apă.

De altfel, compania noastră a investit masiv în tehnologie, digitalizare și automatizare încă din anul 2015, iar acum suntem în faza aprofundării implementării acestor procese digitale pe fiecare palier de activitate.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: