BizRemote by certSIGN

Avem peste 1 milion de șomeri și persoane aflate în șomaj tehnic. Care sunt cele mai afectate sectoare

2 iun. 2020 < 1 min

Avem peste 1 milion de șomeri și persoane aflate în șomaj tehnic. Care sunt cele mai afectate sectoare

Reading Time: < 1 minut

Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), la data de 28 mai, în România erau înregistrate la Inspecția Muncii 429.585 de contracte de muncă încetate și 595.672 de contracte de muncă suspendate (șomaj tehnic).

Cele mai multe contracte de muncă încetate sunt în industria prelucrătoare (76.543), comerț cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (75.848) și construcții (64.573), potrivit datelor publicate de MMPS.

În ceea ce privește șomajul tehnic, tot industria prelucrătoare este cea mai afectată, cu 167.073 de contracte de muncă suspendate, urmată de domeniul hotelurilor și restaurantelor (99.182) și comerț cu amănuntul plus repararea autovehiculelor și motocicletelor (93.814).

Guvernul României a decis încă din martie să acopere integral sumele plătite de angajatori pentru șomajul tehnic. Angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic se pot adresa agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care au sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se pot adresa agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea. Potrivit MMPS, întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin email.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: