BizRemote by certSIGN Companii Interviuri

BizRemote: Măsuri speciale pentru siguranța produselor și a angajaților în grupul Lactalis România

17 mart. 2020 4 min

BizRemote: Măsuri speciale pentru siguranța produselor și a angajaților în grupul Lactalis România

Reading Time: 4 minute

Toate companiile care fac parte din Grupul Lactalis România – Albalact, Covalact, Lactate Harghita, Dorna Lactate, Lactalis Romania, Lactalis Logistic, Parmalat Romania și Rarăul – au adoptat și implementat măsuri speciale, în linie cu recomandările și reglementările guvernamentale, atât pentru asigurarea produselor (lactate și sucuri) cu respectarea strictă a criteriilor de calitate și siguranță alimentară, cât și pentru protejarea angajaților și prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Giampaolo Manzonetto, Director General Lactalis România, ne spune care sunt deciziile luate de companie în actuala perioadă.

Măsuri de prevenție și siguranță

Cu prioritate, am intensificat procesele de igienizare și dezinfectare în toate fabricile companiilor Grupului Lactalis Romania, sub stricta supraveghere a departamentului de Calitate și Control al Siguranței Alimentare și am introdus acțiuni speciale de curățare și igienizare în toate spațiile de depozitare și birouri. Am comunicat în cadrul tuturor companiilor din cadrul Grupul Lactalis România un Ghid Intern de Conduită, cu instrucțiuni clare privind modul în care angajații trebuie să acționeze pentru a preveni extinderea noului coronavirus. Desfășurăm permanent instructaje suplimentare ale salariaților cu privire la măsurile de igienă individuală și limitarea accesului în incintele companiei și am intensificat fluxurile interne de igienizare a locațiilor. Toate locațiile Lactalis România au fost dotate cu materiale suplimentare de curățenie, materiale igienico-sanitare și materiale speciale de protecție pentru angajați. Am stabilit măsuri și reguli interne de restricționare a accesului vizitatorilor în incintele companiilor din Grupul Lactalis Romania. Am implementat reguli și fluxuri de lucru speciale pentru angajații din zona de producție și operațiuni logistice. Monitorizăm permanent salariații care au călătorit în zone cu risc ridicat de infectare cu coronavirus, asigurând respectarea măsurii de carantină sau autoizolare și păstram un strâns contact cu autoritățile sanitar-veterinare locale.

Este important de precizat, așa cum transmite și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), că datele științifice existente la momentul actual, precum și experiența anterioară cu infecțiile tip SARS și MERS, ne arată că acest nou coronavirus nu se transmite prin intermediul alimentelor, în consecință populația nu poate contracta acest virus pe calea alimentelor. Acest virus are nevoie de o gazdă pentru a crește și nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul acestora. Cercetările științifice actuale sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore pe suprafețe, dezinfectanții simpli de uz casnic fiind eficienți în vederea eliminării acestuia. Atât timp cât personalul lucrător din sectorul alimentar respectă cu strictețe bunele practici de igienă individuală și de grup, nu există posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității.

Business la nivel normal

Am implementat măsuri temporare extraordinare, menite să protejeze sănătatea și securitatea angajaților și să limiteze fluxul de angajați în incintele companiei, cum sunt munca la domiciliu și alternanța angajaților la birouri. De asemenea, am limitat călătoriile de afaceri și am anulat evenimentele interne și externe. Exista deja în companie o metodologie standard pentru lucrul la domiciliu prin teleconferințe și videoconferințe ca principale instrumente de lucru, însă în noile condiții am adaptat și îmbunătățit rapid această metodologie, cu stipularea clară a condițiilor de muncă și respectând legislația în vigoare.

În jur de 10 % dintre angajați lucrează în acest moment de-acasă. Este vorba doar despre angajații din zona administrativă care, în general, își pot desfășura activitatea la distanță fără să fie nevoie de prezența la birou, astfel că business-ul companiei poate fi susținut fără perturbări semnificative. De asemenea, am închiriat laptopuri suplimentare și pe masură ce acestea sunt configurate, vom crește numărul salariaților care vor lucra de acasă prin rotație.

În plus față de aceste măsuri, din data de 16.03.2020 am dispus implementarea prevederilor legii 19/14.03.2020 privind acordarea de zile libere plătite salariaților cu copii mai mici de 12 ani, pe durata suspendării cursurilor școlare.

Standardele de securitate și GDPR în cazul angajaților care lucrează de acasă

Toți angajații care lucrează de la domiciliu au în dotare laptopuri aparținând companiei (având instalate software, licențe, acces VPN), astfel că modul de lucru este cel uzual, inclusiv cu respectarea standardelor de securitate și GDPR. Doar locul din care lucrează diferă. În plus, acordurile semnate cu angajații au un capitol separat privind securitatea și cofidențialitatea datelor.

Planuri de continuitate

Desigur, managementul companiei a pus la punct câteva planuri de acțiune în diverse scenarii de extindere a virusului COVID-19, planuri pe care le ajustează pe parcurs, urmărind îndeaproape evoluția epidemiei și monitorizând constant legislația, comunicatele, măsurile guvernamentale și cele ale autorităților sanitare locale.

Impactul economic

Activitatea de producție și livrare a companiilor din Grupul Lactalis România se desfășoară, în prezent, în condiții normale. Totuși, în anumite zone și sub influența unor situații punctuale, unele – independente de activitatea noastră, luăm în calcul că pot interveni perturbări sau întârzieri în producție și livrare.

În scenariul izolării unui număr mare de salariați la domiciliu sau în centrele de carantină, suntem pregătiți să operăm modificări importante și să simplificăm structurile de producție și livrări, cum ar fi reducerea complexității producției și implementarea unei cantități minime pe comenzile cu livrare în magazinele de retail.

Avem un rol de jucător strategic în industria alimentară din România, acela de a furniza populației produsele alimentare necesare, în contextul crizei de coronavirus care afectează întreaga industrie națională, astfel că depunem toate eforturile pentru a limita eventuale consecințe ale situației actuale asupra activității companiilor din Grupul Lactalis și, implicit, asupra activității comercianților și aprovizionării populației.

Criza provocată de pandemia Covid-19 va afecta, mai mult sau mai puțin, toate entitățile de stat sau private, iar impactul asupra economiilor în general și asupra economiei țării noastre poate fi devastator. Informațiile la nivel științific sunt puține, iar certitudini nu există, astfel că nimeni nu poate avea un tablou clar asupra a ceea ce va urma. Cel mai important este să ne adaptăm eficient și realist măsurile și acțiunile în funcție de situație și, mai ales, să existe o comunicare corectă și fluentă și un sprijin reciproc stat-mediu privat în beneficiul populației.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: