Interviuri

Brahms cu Sarah Chang

2 mart. 2010 3 min

Brahms cu Sarah Chang

Reading Time: 3 minute

Este una dintre cele mai renumite si talentate violoniste ale lumii. Sarah Chang a concertat in Romania, la 14 februarie, pe scena Atheneului, fermecand publicul cu magia interpretarii sale.

Concertul solistei a fost initiat de organizatia Agentia de Vise in cadrul proiectului Cruciada Culturii, o lupta pentru reinvierea frumosului si raspandirea artei. Sarah Chang a fost deschizatorul Cruciadei, prin Batalia Viorii. Prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii a fost sustinuta de LG si Uniunea Compozitorilor din Romania. Inainte de concert, Sarah ne-a acordat un interviu telefonic. Era zece dimineata la Londra, orasul in care se gasea la momentul respectiv, dar violonista era plina de viata, naturala si extrem de calda.

 

Sarah, ai fost unul dintre copiii minune ai muzicii clasice, la 8 ani interpretai concertul pentru vioara de Brahms la Juilliard. Cum te-a marcat acest lucru?

Nu m-am gandit niciodata la acest lucru in modul acesta. Toata lumea de la Juilliard era extrem de talentata. Mediul de acolo este unul foarte bun, foarte cald. De altfel, am fost binecuvantata si cu o foarte buna profesoara de vioara, Dorothy DeLay.

 

Cand aveai noua ani, maestrul Yehudi Mehudin te-a numit “cea mai fermecatoare si perfecta violonista pe care am auzit-o vreodata”. Ce a insemnat pentru tine o asemenea apreciere?

A fost o mare onoare, venita din partea unui maestru pe care l-am admirat foarte mult. A fost extrem de generos in aprecierile sale. Am avut onoarea sa interpetez alaturi de el.

 

Esti una dintre cele mai importante violoniste ale lumii. Ai cantat cu nume mari din toata lumea, inca de mica.

Aceasta este lumea cu care am crescut. Toti sunt prietenii mei, toti muzicienii cu care am avut sansa sa cant, filarmonicile, maestrii alaturi de care am crescut. Ei sunt familia mea muzicala. Sunt desigur impresionata de faptul ca am cantat cu toate numele mari din muzica clasica, dar, in acelasi timp, ma consider norocoasa si fericita ca aceasta este de fapt lumea in care eu am devenit muzician.

 

Care sunt piesele tale clasice preferate?

Brahms este unul dintre compozitorii mei preferati. Tocmai am inregistrat un album cu sonata lui de vioara, pe care o voi interpreta si in concertul de la Bucuresti. Imi plac, de asemenea, Ceaikovski sau Enescu, care este foarte mare. Sunt multe bucati muzicale care imi plac si multi compozitori.

 

Ai fost invitata la Festivalul Enescu in 2001 si 2003. Esti acum din nou in Romania. Cum ti se pare?

M-am simtit foarte bine aici, este o tara foarte frumoasa, iar oamenii sunt foarte de calzi si prietenosi. Si mi-a mai placut ceva foarte tare – mancarea romaneasca.

 

Sustii in acest an un turneu de amploare. Spune-ne mai multe despre el.

Este primul meu turneu de recitaluri din ultimii trei ani. Cea mai mare parte a concertelor pe care le sustin sunt impreuna cu o orchestra, sunt concerte mari. De altminteri, programul meu este facut pana in 2012, am planuit in avans. Turneul va mai dura inca trei saptamani in Europa, dupa care vor mai fi inca doua saptamani in Statele Unite. Apoi ma voi reintoarce la concertele mari. O sa cant alaturi de London Symphony Orchestra si de asemenea cu London Philharmonic Orchestra. Sunt doar doua dintre orchestrele cu care cant de obicei si care imi fac mare placere.

 

Care sunt piesele pe care le interpretezi in acest turneu?

Nu interpretez peste tot aceleasi bucati muzicale. Insa recitalul va cuprinde Sonata de Brahms, Sonata de Franck. In general, ma focusez pe concertele care imi plac, precum Brahms, Bruck, Mendelssohn sau Sibelius. O sa mai interpetez si bucati de Ceaikovski si concertul de sostakovici. In Romania, voi interpreta cele doua sonate amintite si o piesa noua contemporana, scrisa special pentru mine de catre compozitorul Christopher Theofanidis.

 

Care sunt personalitatile care te-au marcat?

Din punct de vedere violonistic, imi plac David Oistrakh si de asemenea Pinchas Zukerman, despre care consider ca este minunat.

 

Care este vioara ta preferata?

Cea cu care cant acum, o vioara Guarneri. Este o bijuterie care are vreo 300 de ani, a fost creata in 1717.

 

Cu atatea planuri, mai ai timp pentru tine?

Foarte, foarte putin. Insa caut sa imi fac timp pentru mine, sa ies cu prietenii, sa merg sa dansez, sa ma bucur de timpul liber pe care il am.

 

Ce te asteapta in urmatoarea perioada?

Voi termina turneul si apoi o sa incep concertele. In acest timp, voi si inregistra, la casa mea de discuri preferata, EMI. Sper sa reusesc sa ajung la un echilibru intre viata mea privata si cea profesionala. Sunt extrem de incantata de ceea ce mi se intampla acum pe plan professional si sunt foarte fericita. Insa, in viata mea privata, nu prea reusesc sa fac fata si trebuie sa ajung sa invat sa am echilibru in amandoua, ca sa ma pot dezvolta pe mai departe.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: