Stiri

Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie. Ce trebuie să facă consumatorii

5 ian. 2021 3 min

Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie. Ce trebuie să facă consumatorii

Reading Time: 3 minute

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piața concurențială, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentanții instituției.

Anunțul vine în condițiile în care piața de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preturi stabilite de ANRE, ci trebuie să compare și să-și aleagă de pe piața liberă oferta care li se potrivește cel mai bine.

Liberalizarea înseamnă că preturile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziționa toată cantitatea de energie de pe bursă.

În acest context, cei 6 milioane de consumatori care au rămas în piața reglementată au două posibilități: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte și plătesc automat preturi numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piața liberă (concurențială).

Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociației Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu știau că piața va fi liberalizată de la 1 ianuarie.

Ce trebuie să facă consumatorii?

Practic consumatorii au acum opțiunea de a se „porta” la alt furnizor de energie electrică. Pentru aceasta pe siteul ANRE există un comparator de prețuri unde consumatorii au opțiunea de a vedea care dintre ofertele de furnizare de energie sunt mai potrivite pentru localitatea în care domiciliază.

Ofertele de pe siteul ANRE sunt deja sortate în ordine crescătoare a prețurilor, cu cel mai mic preț primul. Dar tot acolo clienții pot vedea și ce alte beneficii le oferă furnizorul de energie în abonamentele pe care le pot schimba.

În acest context, specialiștii recomandă consumatorilor să renunțe la contractele pe care le au în prezent și care le vor aduce facturi mai mari și să caute în piața liberă oferte cu preturi și condiții mai bune. Ei pot să-și păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licențiați.

Nu se schimbă firele de curent electric

„Portarea” la alt furnizor de energie electrică nu înseamnă schimbarea instalației electrice sau a branșamentului.

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, a arătat că este foarte important ca oamenii să încheie contracte pe piața concurențială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de condiții mai avantajoase. Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scăzut pentru cei care au încheiat contracte noi, după liberalizarea pieței gazelor la 1 iulie 2020.

În primul rând, consumatorii trebuie să știe dacă nu sunt cumva deja în piața concurențială, pentru că a existat şi până acum această posibilitate. Dacă pe factură scrie „factură piață concurențială”, ei nu au nimic de făcut, pentru că nu mai sunt în situația de a plăti automat prețuri de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.

Oamenii mai trebuie să știe că nu va rămâne nimeni fără curent dacă nu semnează noi contracte. În plus, ei își pot schimba oricând contractele.

România era ultima țară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piața de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislația europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.

Prețul din noile contracte se va aplica de la 1 ianuarie

„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.


El a precizat că a avut discuții cu furnizorii, iar aceștia au fost de acord cu această propunere.

ANRE a inițiat un proiect de ordin în acest sens, „având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienților casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanță, precum și asigurarea condițiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială”, potrivit notei de fundamentare.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: