Lifestyle Tech

Destinațiile de vacanță europene cu cea mai bună calitate a aerului

12 iul. 2021 2 min

Destinațiile de vacanță europene cu cea mai bună calitate a aerului

Reading Time: 2 minute

Pe măsură ce sezonul vacanțelor ia amploare, iar oamenii se îndreaptă spre litoral și orașe faimoase, Airly a analizat și clasat cele mai atractive destinații de vacanță din Europa pe baza nivelurilor lor de poluare a aerului.

Prin utilizarea senzorilor, Airly oferă date predictive exacte, ultra-locale, pentru guverne, mass-media și companii, în vederea combaterii poluării. Platforma Airly acționează ca un sistem de avertizare privind poluarea și calitatea aerului, cu o precizie mai mare și la costuri mai mici pentru orașe și întreprinderi.

Analiza poluării cu PM în regiunile de coastă din Europa

Particulele în suspensie reprezintă un grup de poluanți atmosferici care apar ca urmare a amestecării picăturilor din aer cu funingine, praf și elemente minerale. Pot avea o origine naturală, cum ar fi incendiile sau erupții vulcanice. Cu toate acestea, majoritatea emisiilor de particule provin din procesele de ardere. Acestea pot fi suficient de mici pentru a intra în fluxul sanguin uman, ca mai apoi să ajungă la organe.

Curat vs poluat

Astfel, clasamentul celor mai curate 5 regiuni de coastă din Europa reunește zone din: Marea Britanie (Scoția de Est), Portugalia (Azore), Suedia (Ovre Norrland) sau Polonia (Pomorskie).

De cealaltă parte, clasamentul celor mai poluate 5 regiuni de coastă din Europa include: Spania (Insule Canare), Malta, Italia (Sardinia), Andaluzia (Spania), Murcia (Spania), Campania (Italia).

Analiza poluării cu NO2 în cele mai populare destinații de vacanță

Dioxidul de azot sau NO2 este un gaz toxic poluant a cărui sursă principală sunt emisiile din transportul rutier. Acesta deteriorează celulele sistemului imunitar din plămâni și provoacă o susceptibilitate crescută la infecții respiratorii, astmaticii putând deveni mai sensibili la alergeni.

Poluarea aerului (în lunile de vară) cauzată de gazele toxice este mai evidentă datorită expunerii mai mari la radiațiile solare (concentrațiile de ozon sunt cele mai mari în această perioadă a anului). Poluarea aerului cu NO2 în cel mai poluat oraș (NO2 33,8µg / m3) nu depășește standardul anual al UE (40 µg / m3).

Astfel, cele mai poluate orașe – destinații de vacanță sunt: Londra, Atena, Cracovia, Paris, Roma, Milano, Madrid, Praga, Berlin.

Metodă de măsurare

Datele despre poluarea aerului din vara anului 2020 au fost colectate de la senzorii Airly și din stațiile de monitorizare ale statelor, prin intermediul Agenției Europene de Mediu.

Au fost luate în calcul doar senzorii și stațiile situate în zona regiunilor de coastă, nu mai departe de 15km. Valorile medii ale concentrațiilor de poluanți în timpul verii au fost ulterior calculate la intersecția dintre regiunile de coastă și unitățile administrative (NUTS-2).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: