Stiri

Elicopterul Ingenuity a zburat pentru a treia oară pe Marte

26 apr. 2021 < 1 min

Elicopterul Ingenuity a zburat pentru a treia oară pe Marte

Reading Time: < 1 minut

A fost al treilea zbor pentru elicopterul Ingenuity pe Marte, duminică. Iar acest zbor a fost si cel mai complicat e până acum. Elicopterul a atins viteza de 7 kilometri pe oră și s-a deplasat 50 de metri în lateral.

”Zborul de astăzi corespunde cu ceea ce am planificat, însă a fost totuşi incredibil”, a declarat managerul programului, Dave Lavery, citat într-un comunicat emis de la sediul NASA din Washington.

NASA așteaptă filmările de pe Marte

Roverul Perseverance, la bordul căruia a sosit pe suprafaţa planetei Marte mini-elicopterul cu o greutate de 1,8 kilograme, a filmat acest al treilea zbor de 80 de secunde. NASA a anunţat duminică că filmările vor fi trimise pe Pământ în zilele următoare.

Cu această ocazie, NASA a transmis și primele imagini color cu suprafața planetei Marte.

pia24593 crop w trails

Acest zbor cu deplasare laterală a fost un test pentru sistemul de navigaţie autonomă al elicopterului, care efectuează acest traseu pe baza informaţiilor primite în prealabil. ”Dacă Ingenuity zboară prea repede, algoritmul de zbor nu poate identifica terenul”, a explicat NASA.
Densitatea foarte scăzută a aerului marţian (1% din cea a atmosferei terestre) a obligat echipele NASA să proiecteze un elicopter ultra-uşor, ale cărui elice se învârt mult mai repede decât cele ale unui motor standard, pentru a-l putea face să decoleze.

Agenţia spaţială pregăteşte un al patrulea zbor, scrie Agerpres.

Gradul de dificultate creşte în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: