Creativitate Lifestyle Stiri

Galateca vernisează expoziția Plakat ’60 a artistului Octavian Neculai

29 sept. 2020 2 min

Galateca vernisează expoziția Plakat ’60 a artistului Octavian Neculai

Reading Time: 2 minute

Galateca vernisează miercuri, 30 septembrie expoziția Plakat ’60, a doua creată de scenograful Octavian Neculai în spațiul galeriei, imaginată sub forma unei instalații de desene, decupate în sensul ideilor conținute în ele. Expoziția este inclusă în Noaptea Albă a Galeriilor și va fi deschisă publicului până în 24 octombrie. 

În vremea pandemiei, Octavian Neculai propune un experiment de gânduri exprimate prin desene; un prilej de a vedea cum poate arăta o expoziție unde o cameră video urmărește desenele expuse și detaliile lor.

Plakat ’60 e dezvoltarea unei probleme a contactului între simțiri, amintiri, imagini refăcute si iubirea de aproapele nostru sau chiar față de noi înșine. 

Pentru Octavian Neculai, Plakat ’60 reflectă „o lume a tinereții și credinței mele în Oameni, drumuri din mintea mea, drumul spre ”cer” într-o lume a tuturor, în care deși vorbesc limbi diferite ajung în cele din urmă, după lupte și răboaie sângeroase,  să-și împartă acest Pământ în Pace. Aici pe Pământ unde „Înțelepciunea și-a zidit casă, a cioplit cei șapte stâlpi ai ei”…”.

Poveștile desenate sunt în mare parte desprinse din amintirile anilor… Plakat ’60 este un prilej de a ne gândi la altceva decât la pandemie.

Animația :Ana Florea | Muzica : Cristian Lolea ; Oscar Peterson (Pennies for Heaven); Original Dixieland Jazz Band;  și Ludwig van Beethoven (Scherzo din Simfonia a 9-a)

Mare parte dintre melodiile compozitorului Cristian Lolea fac parte din soundtrack-ul filmului ”Forma inimii în praf”,  în regia lui Gheorghe Preda, produs de Icon Production, cât  și muzica spectacolului ”Pasărea albastră”, spectacol neterminat din cauza dispariției regizorului Alexandru Darie.

Un moment special cu focus pe Plakat’60 va avea loc duminică, 4 octombrie, începând cu ora 19:00 în cadrul celei de a treia seri speciale, seara de ARTĂ, organizate de Galateca, pentru Noaptea Albă a Galeriilor.

Inspirate din lumea spectacolului, denumite sugestiv Ready Set Action! cele trei seri sunt dedicate artelor performative. Astfel, pe 4 octombrie, Galateca propune un format relaxat de cafea cu artă, primul ARTIST TALK din noua serie moderată de Mihaela Dedeoglu și cu un CONCERT LIVE susținut de trupa Claiming Apollo.

Octavian Neculai

Arhitect din 1966, absolvent al Institutului de Arhitectură „ION MINCU” Bucureşti. Profesor Invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „ION MINCU” Bucureşti. Scenograf şi Consultant de Arhitectură la TEATRUL „LUCIA STURDZA BULANDRA” Bucureşti.

A lucrat alături de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuţiu, Alexandru Dabija, Adrian Enescu,Lia Mantoc, Maria Miu, Peter Kerek, Dan Jitianu. A fost Deputy General Manager la Opera Naţională din Bucureşti in 2017. A proiectat renovarea sălii şi scenei Teatrului Bulandra – sala Liviu Ciulei (fosta Izvor) şi modernizarea sălii Icoanei a Teatrului Bulandra; a transformat depozitul de decoruri al Salii Icoanei într-un spațiu de joc “Studio SPACE”, a proiectat şi realizat modernizarea sălilor Teatrului de Comedie, fosta sală a Teatrului Ion Creangă (înainte de consolidare), sala şi foayerul Teatrului Ţăndărică (sala Lahovary) – cu experimentul de a avea un singur spaţiu foyer – sala de spectacol, cu rezolvări speciale de acustică.

Partenerii evenimentului sunt AQUA Carpatica și Nespresso.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: