Finanțe

Investitorii străini au mai multă încredere în România decât avem noi

25 nov. 2016 2 min

Investitorii străini au mai multă încredere în România decât avem noi

Reading Time: 2 minute

În momentul de față beneficiem de o încredere internațională și o încredere a investitorilor străini în România mult mai mare decât o arătăm noi în piața noastră, spune Sergiu Oprescu, președinte executiv al Alpha Bank România și președinte al Consiliul Director al Asociației Române a Băncilor (ARB).

“Avem un deficit de încredere la nivel național în ceea ce am putea să facem. În schimb, avem un surplus de încredere la nivel internațional cu privire la ce ar putea să facă România.  Aici trebuie să balansăm  și cred că este o problemă și de cum comunicăm în interiorul societății, ca să compensăm acest dezechilibru”, a declarat Sergiu Oprescu, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB și Alpha Bank.

Dacă în 2008 noi aveam o încredere mare în noi și străinii aveau o încredere relativ scăzută în noi, situația s-a inversat fundamental în 2016, a explicat Oprescu. “Dintr-o perspectivă de analiză macroeconomică am plecat de la un deficit de încredere destul de mare, ne-am reînscris în încrederea cu care ei creditează celelalte țări și cred noi suntem pe un trend pozitiv iar ceilalti pe un trend mai putin pozitiv, ca sa nu spun negativ”, a spus președintele executiv al Alpha Bank.

Sergiu Oprescu a aratat că din punct de vedere al politicilor monetare din Europa Centrală și de Est (ECE), România, Polonia, Ungaria sunt corelate și politicile monetare au fost constante. “Spre deosebire de ceilalți, noi încă mai avem pedala. Faptul că suntem în zona inflației negative, dar avem încă rezerva de politică monetară, la 1,75 %, e un element pozitiv”, a spus președintele Alpha Bank, adaugând că România are un bonus de încredere de la agențiile de rating mult mai mare decât alte țări din ECE.

“Sentimentul pe care îl am este că străinii au mai multă încredere în noi decât avem noi”, a spus Oprescu. El a arătat că România ar putea fi în 2017 cea de-a doua economie ca dimensiune din punct de vedere al marimii valorice a PIB-ului, după Polonia. Avem un PIB de 160 miliarde de euro, în 2017 s-ar putea să ajungem si poate să depășim Grecia.

politici-monetare-ece

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: