Analize Lifestyle

Lecția turcească de turism

8 ian. 2024 5 min

Lecția turcească de turism

Reading Time: 5 minute

Cum plănuiește Turcia să atragă mai bine de 90 de milioane de turiști pe an și 100 de miliarde de dolari din turism până în 2028, de două ori mai mult decât veniturile înregistrate în 2023

Încă de când am făcut primii pași pe aeroportul din Istanbul, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, am simțit că orașul a trecut prin schimbări uriașe de când îl vizitasem ultima oară, în urmă cu opt ani. Noul aeroport, care a fost deschis în primăvara anului 2019, după o investiție de 12 miliarde de dolari și a fost pentru o perioadă de timp cel mai mare aeroport din lume, este proiectat să deservească 200 de milioane de pasageri pe an și aproape 2.000 de zboruri pe zi. Un adevărat oraș, construit în numai cinci ani, noul aeroport pune la dispoziția turiștilor un hotel cu sute de camere, spații speciale pentru animale de companie, galerii de artă și chiar un SPA și salon de înfrumusețare.

Sentimentul din aeroport mi-a fost confirmat repede, după o scurtă plimbare pe străzile din Istanbul la finalul căreia am descoperit un oraș în care s-au făcut investiții uriașe în ultimii ani. Am regăsit un oraș modern care te surprinde la fiecare pas cu boutique-uri șic ale unor designer loicali talentați și creativi, cu restaurante prezente în celebrul Ghid Michelin, cu galerii de artă și expoziții ale unor artiști contemporani valoroși și librării primitoare, cu sute de cărți în limba engleză, dar care nu și-a pierdut deloc din farmecul care l-a propulsat în clasamentele pasionaților de călătorii din toată lumea.

Primul obiectiv turistic spre care m-au purtat pașii a fost Galataport, un port pentru nave de croazieră, construit în 2020, după o investiție de 1,7 miliarde de dolari, cu o faleză spectaculoasă, excelentă pentru o plimbare relaxantă, atunci când vremea ține cu turiștii. Este un mega proiect chiar în inima orașului și găzduiește primul terminal de croaziere subteran din lume, pe unde se estimează că vor ajunge în Istanbul 1,5 milioane de pasageri pe an și va atrage mai bine de 25 de milioane de vizitatori. Construcția are 29.000 de metri pătrați și de aici se pot îmbarca zilnic mai bine de 15.000 de pasageri pe trei nave de croazieră.

galataport
Foto: © Halit Sadik |Dreamstime.com

Proiectul a fost răsplătit de curând cu distincția de „Cel mai bun proiect de dezvoltare nouă” la nivel mondial, în cadrul unui concurs de arhitectură, desfășurat la Cannes. Galataport a fost apreciat pentru inovația adusă prin prisma noilor tehnologii, pentru impactul local și pentru cel asupra mediului, pentru mixul de retail și caracteristicile arhitecturale. Aici, turiștii pot descoperi un mix de branduri locale și internaționale, o plajă largă de restaurante fine-dining, două muzee de artă și pot participa la diverse evenimente de artă și cultură.

Noul proiect a făcut din Turcia una dintre cele mai importante destinații pentru turismul de croazieră din lume și s-a tradus prin creșteri semnificative ale numărului de turiști veniți pe mare. Potrivit unor cifre date publicității de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia, numărul vaselor de croazieră, care au aruncat ancora în porturile turcești, a crescut cu 32% (420 de astfel de nave) în 2023, iar numărul pasagerilor a urmat un drum ascendent cu 107 procente (peste 31.000 de pasageri) comparativ cu 2022. Numai prin Galataport, în prima jumătate a anului trecut, au trecut 72 de vase de croazieră de pe care au coborât mai bine de 115.000 de turiști să viziteze principalele obiective ale orașului. Iar aceste cifre nu sunt deloc de neglijat dacă luăm în calcul că în 2022, au ales ca destinație de vacanță Istanbul mai bine de 16 milioane de turiști, în timp ce în Antalya, care ocupă locul secund în topul celor mai vizitate locuri din Turcia, au ajuns peste 12 milioane de turiști.  

Ca să vă faceți o idee, guvernul turc a investit peste 172 de miliarde de dolari în infrastructură și comunicații din 2003 și plănuiește să mai investească 198 de miliarde de dolari până în 2053. În urmă cu trei ani, în Istanbul, a fost inaugurată o nouă linie de metrou cu 15 stații și o lungime de 18 kilometri, iar anul acesta, compania Bozankaya, un producător turc de material rulant, prezent și pe piața din România, a livrat în Istanbul primul metrou autonom din Turcia în cadrul unui proiect revoluționar pentru evoluția și modernizarea infrastructurii.  

De asemenea, o creștere semnificativă a fost înregistrată de turismul medical, anul trecut 1,9 milioane de persoane din toate colțurile lumii au ales să se trateze în Turcia, număr în creștere cu 30% față de 2022, un an în care turismul medical a generat 2,12 miliarde de dolari. Obiectivul Turciei este să genereze venituri de 20 de miliarde de dolari în următorii ani doar din turismul medical. Încă din 2017, Turcia a promulgat o serie de legi care protejează pacienții străini și ajută la dezvoltarea sistemului de sănătate și a turismului medical care au dus la o explozie a numărului de turiști.

Pentru a acomoda acest număr în creștere de turiști, în următorii doi ani, mai bine de 40.000 de camere vor fi date în folosință în 220 de noi hoteluri de patru și cinci stele, care vor fi construite după investiții ce se vor ridica la peste două miliarde de dolari.

Pentru această creștere exponențială a numărului de turiști se pregătește intens și operatorul aerian Turkish Airlines care estimează că în anul 2033 va transporta 171 de milioane de pasageri, un număr în creștere de la 85 de milioane de pasageri cât a întregistrat compania în 2023. Pentru aceasta, compania își va dubla capacitatea în următorii zece ani, iar numărul aeronavelor din flotă va crește de la 441 de aeronave de câte dispunea operatorul aerian în 2023, la 813 până în 2033. Acesta se va putea traduce și printr-o creștere spectaculoasă a veniturilor, care vor urma un drum ascendent, de la peste 20 de miliarde de dolari cât înregistra compania în 2023, la 52 de miliarde de dolari cât se estimează că va atinge în 2033.  

„Lumea a devenit mai mică, un sat global și oamenii au nevoie să călătorească, să vadă noi destinații. În ultimii 20 de ani, am crescut de 2,3 ori mai mult decât piața. Dacă în 2023 am avut 85 de milioane de pasageri, în 2003 compania avea în jur de 10 milioane de pasageri. Numărul aeronavelor din lume va crește de 1,9 ori până în 2042, iar traficul de pasageri de 2,4 ori până în 2042. Aceasta va fi o oportunitate uriașă pentru Turkish Airlines”

Sedat Orman, Vice-President Sales Eastern Europe al Turkish Airlines

Aviața civilă din Turcia făcut progrese semnificative în ultimii 20 de ani, numărul aeronavelor crescând de 4,4 ori (de la 162 de aeronave în 2003 la 721 în 2023), cel al aeroporturilor de 2,2 ori (de la 26 în 2003 la 57 de aeroporturi în 2023), iar cel al pasagerilor având o creștere exponențială de 5,8 ori (de la 29 de milioane în 2003 la 169 de milioane în 2023).

Foto: © Sinan Durdu | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: