Analize Management

Lecții de business: Sergiu Biriș, Trilulilu, Zonga

28 oct. 2016 4 min

Lecții de business: Sergiu Biriș, Trilulilu, Zonga

Reading Time: 4 minute
biris-img_5098-edit
Sergiu Biriș, CEO & fondator, Trilulilu, Zonga

Găsește-ți timp pentru a-ți pune gândurile în ordine. Pentru că sediul nostru este în Cluj, iar clienții noștri cei mai mari sunt în București, am fost nevoit în ultimii ani să merg destul de des la București cu treabă. În perioadele mai aglo­merate am zburat chiar săptămânal. La început a fost obositor, însă mai târziu am învățat să mă folosesc de timpul petrecut pe drum pentru a-mi pune gândurile în ordine. Practic, am la dispoziție cel puțin 2-3 ore în care sunt doar eu cu gândurile mele, din care cel puțin o oră fără internet sau telefon. Așa s-au născut multe planuri și idei pe care mai apoi le-am pus în practică.

Citește cel puțin o carte în fiecare lună. Cărțile m-au ajutat cel mai mult în perioadele în care mă simțeam copleșit de probleme sau nu găseam soluții. Din cărți de dezvoltare personală, de business sau biografii am găsit inspirație și chiar soluții la problemele care mă frământau. Timpul e de cele mai multe ori problema când vine vorba de citit cărți, însă soluția mea a fost să ascult audiobook-uri. Cu o aplicație ca Audible poți avea biblioteca de cărți cu tine tot timpul, direct pe mobil.

Întâlnește și învață de la oameni pe care îi ad­miri. Cel mai simplu mod prin care poți face asta e să participi la evenimente și întâlniri care au ca invitați oameni de business pe care îi admiri. Poți profita să pui una-două întrebări într-una din pauzele de cafea. De cele mai multe ori, atât timp cât întrebările sunt bune, oamenii de succes vor fi deschiși să împărtășească din cunoștințele lor. Un alt pas este chiar să inviți la un prânz o persoană pe care o admiri și să încerci să înveți mai multe din experiența sa.

Să ai atitudinea și mindset-ul potrivit. Un lucru e 100% sigur în business: vor apărea i­nevitabil problemele. În momentul în care pro­blemele apar, atitudinea pe care o ai față de ele poate să facă diferența dintre succes sau eșec. Dacă atunci când apare o problemă petreci mai mult timp plângându-te în loc să cauți soluții, atunci nu te aștepta la rezultate spectaculoase în business. O persoană cu un mindset de învingător va gasi întotdeauna soluții la probleme, oricât de complicate ar fi.

Ieși din zona de confort. Daca vrei să fii mai bun, înseamnă că trebuie să treci la un nivel superior față de nivelul tău actual. Să înveți lucruri noi, să le aplici, să greșesti, să înveți din greșeli și să o iei de la capăt. De cele mai multe ori, ca să fii mai bun trebuie să fii dispus să faci sacrificii. Poate să aloci mai mult timp pentru a învăța ceva ce simți că îți lipsește sau să te trezești mai devreme ca să poți rezolva mai multe lucruri. Orice ar fi, niciodată nu vei putea deveni mai bun rămânând pe loc.

Ce nu e planificat în calendar/agendă nu se întâmplă. De cele mai multe ori folosim calendarul doar pentru a planifica întâlnirile de business sau pe cele din cadrul companiei. Însă cand am început să aloc timp în calendar și pentru celelalte lucruri care îmi ocupă timp în mod normal, am început să am un overview mai bun asupra timpului meu. De exemplu am alocat timp în calendar pentru mers la sală, prânz sau pentru task-uri care îmi iau timp și vreau să nu fiu întrerupt (ex.: 2 ore joi pt. review cashflow). Am descoperit că doar alocând timp în calendar pentru toate lucrurile de care „nu am timp“ am găsit și timpul necesar pentru a le face.

Lasă oamenii să se descurce singuri și să greșească. Unor ma­nageri le vine natural procesul de delegare și de a lăsa oamenii să se descurce singuri cu anumite task-uri, însă atunci când pornești un business de la zero, așa cum a fost cazul meu, oamenii tind să vină la tine pentru soluții. Iar tu, neavând experiență, le vei da soluția pe loc, pentru că „tu știi mai bine“. Lăsând însă oamenii să se descurce singuri, cu puține instrucțiuni, va avea un efect benefic pe termen lung, pentru că există doar două variante: 1. se vor descurca, caz în care ești un bun ma­nager; 2. vor greși, vor învăța din greșeli, vor încerca din nou știind că nu există presiune din partea șefului dacă greșesc, vor reuși și vor fi și mai buni data viitoare, caz în care ești un foarte foarte bun manager.

Dacă nu măsori, nu se face. Dezvoltând produse online, îți dai seama destul de repede că nu ai nicio șansă de reușită dacă nu măsori toți indicatorii importanți în business­ul tău. Iar produsele digitale/online au marele avantaj că au la dispoziție o sumedenie de tool-uri prin care să măsori cam orice îți trece prin cap: vizitatori unici, afișări, timp petrecut pe pagini, număr de melodii ascultate, rate de conversie etc. Partea cea mai importantă însă este „ce faci“ cu informațiile pe care le ai. Sfatul meu este să te concentrezi pe cei mai importanti 3-5 indicatori care crezi că vor duce la succesul companiei tale. Apoi încearcă să focusezi eforturile companiei în a crește acei indicatori pas cu pas. Vei vedea că odată ce te concentrezi pe lucrurile importante pentru business, acelea se vor ajunge să crească și implicit business-ul în sine.

Acordă-ți timp înainte de a răspunde. Uneori ne simțim presați de timp, suntem nervoși și avem senzația că totul trebuie să se întâmple „acum“. În acele momente, de foarte multe ori vom primi un mail sau un mesaj la care primul instinct este să răspundem virulent, orgolios și să arătăm „cine-i șeful“. Doar că de foarte multe ori răspunsul nu trebuie dat chiar „acum“, ci mai poate aștepta. Este mai bine să ignorăm senzația instinctivă atunci când instinctul e distructiv și să lăsăm să se calmeze puțin apele înainte să răspundem. Multe relații de business pot fi salvate asa. Personal, de obicei scriu răspunsul pe loc, îl salvez în Drafts și apoi il revizuiesc peste o oră, două sau chiar a doua zi. Și aproape de fiecare dată răspunsul de a doua zi e total diferit. Sleep on it. O să ajute.

Fă sport. Ca să fii mai bun în business trebuie să fii într-o formă excelentă fizic și mental. Sportul, de orice fel, ne poate ajuta să eliminăm toate ener­giile negative pe care le acumulăm zilnic, ne ajută să ne autodepășim și ne menține într-o formă fizică bună. Stăm oricum mult prea mult pe scaun, în mașină sau în fața calculatorului. O oră pe zi pentru sport e probabil cea mai bine folosită oră dintr-o zi obișnuită.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: