BizRemote by certSIGN Video

Mirela Nemțanu, Hospice Casa Speranței, la Zilele Biz: Pentru bolnavii de cancer nu există „mai târziu”, ei au nevoie de sprijin acum

11 nov. 2020 3 min

Mirela Nemțanu, Hospice Casa Speranței, la Zilele Biz: Pentru bolnavii de cancer nu există „mai târziu”, ei au nevoie de sprijin acum

Reading Time: 3 minute

Peste 172.000 de pacienți cu boli incurabile au nevoie de paliație în România și doar 11% din această nevoie este acoperită, a declarat Mirela Nemțanu, CEO-ul Hospice Casa Speranței, la Zilele Biz.

HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de îngrijire paliativă pacienților cu boli incurabile.

Mirela Nemțanu a atras atenția asupra faptului că în perioada pandemiei mulți pacienți cronici au fost trimiși acasă, iar fundațiile care depind sponsorizări și donații, sunt în pericol, pentru că economia este grav afectată de pandemie, dar și pentru că toate donațiile merg către cei care lupta cu COVID-19.

“O presiune reală care a existat intotdeuna la adresa Hospice și s-a accentuat în pandemie legată de pacienti – cererea noastră. Hospisce oferă servicii de îngrijire paliativă și, din păcate, suntem singura entitate care oferim toate serviciile, adică internare în secțiile noastre, consultații, tot ce trebuie și noi niciodată nu am putut să facem față cererii. În România vorbim de peste 172.000 de persoane care au nevoie de paliație și doar 11% din această nevoie de paliație este acoperită”, a explicat directorul general al Hospice, la Ziua de Management.

Dincolo de presiunile pndemiei, a creșterii cererii de îngrijire paliativă, Hospice a avut fost forțată să facă față presiunii financiare. “In pandemie a fost o presiune să asigurăm siguranța colegilor noștri pentru că am funcționat în continuare, noi nu am putut să trecem la work from home fiind vorba de servicii medicale prestate către pacienți. Doar 15% dintre cei 250 de agajați au putut lucra de acasă. Ca prestatori de servicii medicale folosim echipamente medicale și dezinfectanți, iar la inceputul pandemiei a fost greu sa gasim solutii la criza de materiale medicale, ne-au explodat costurile în acea perioadă și a fost greu să continuăm”, a explicat Mirela Nemțanu.

“Pentru noi principala presiune a fost că nu am avut alternativa de a nu continua, de a închide, de a sta un pic retrași să treacă pandemia, să treacă nebunia. În fiecare zi a fost o mobilizare uriașă de forțe și toată echipa a fost pe metereze”, a spus directorul general al Hospice Casa Speranței.

Hospice are două spitale, primele făcute în România din donații – unul la Brașov și unul la Bucurețti, și nu au fost închise niciodată în perioada pandemiei.

“În pandemie situația a fost și mai gravă, pentru că spitalele au fost forțate să se pregătească pentru pandemie și cei mai afectați au fost pacienții incurabili, care au fost dați afară din spitale. Pentru noi a însemnat o creștere extraordinar de mare a solicitărilor. Ca să aveți un ordin de mărime – în fiecare an creștem capacitatea, acum cinci ani reușeam să ajungem la 2.000 de pacienți, acum trei ani avem 4.000 de pacienți și anul trecut am ajuns la 5.200. Acum, în perioada pandemiei am avut în trei luni peste 4.000 de pacienți. O creștere imensă a numărului de oameni care au nevoie de noi și erau cazuri grave, extre, de oameni nu aveau timp sa astepte. Nu pot să aștepte până se termină pandemia și îi va baga cineva în seamă”, a arătat Mirela Nemțanu.

“Pentru noi principala presiune a fost că nu am avut alternativa de a nu continua, de a închide, de a sta un pic retrași să treacă pandemia, să treacă nebunia. În fiecare zi a fost o mobilizare uriașă de forțe și toată echipa a fost pe metereze”, a spus directorul general al Hospice Casa Speranței.

Mirela Nemțanu a făcut apel la companii să sprijine persoanele cu boli incurabile care în pandemie au fost date afară din spitale. “Este nevoie sa facem loc și pentru acești pacienți non-covid. Companiile pot face donații, pot face contracte de sponsorizări și, la sfârșitul anului pot direcționa 20% din impozit către Hospice„ a arătat reprezentanta Hospice Casa Speranței.

Zilele Biz au loc între 9 și 13 noiembrie. Puteți urmări transmisia live pe pagina de Facebook a revistei Biz. Detalii despre eveniment puteți afla aici.

Articolul este în curs de actualizare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: