Companii Interviuri Management

Răzvan Cuc: “Nu există niciun semn de apariție a unei crize imobiliare”

25 sept. 2019 4 min

Răzvan Cuc: “Nu există niciun semn de apariție a unei crize imobiliare”

Reading Time: 4 minute

Cunoscut pentru intuiția sa în afaceri, Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România, a debutat în mediul de business românesc imediat după perioada ’90.  A reușit să pună bazele PLUS GSM, o afacere construită de la zero, relevantă pe piata de retail telecom din România.

Din mai 2013, Răzvan Cuc a ales să dezvolte subsidiara autohtonă a master francizei RE/MAX, rețeaua de agenții imobiliare prezentă în peste 110 țări, la care sunt afiliați mai bine de 125.000 de agenti. Când a fost preluată de actualul management, RE/MAX România cuprindea o rețea de trei birouri și circa 30 de agenți, în prezent ajungând să activeze în peste 20 oraşe în întreaga ţară, cu peste 50 de birouri.

Am stat de vorbă cu Răzvan Cuc despre evoluția și perspectivele pieței imobiliare locale, în primul semestru din 2019 birourile RE/MAX România intermediind proprietăți în valoare totală de 79 milioane euro.

Cum a evoluat piața imobiliară în prima jumătate a anului 2019? Ce se va întâmpla cu piața imobiliară românească în a doua jumătate a anului? Cum va evolua businessul pe plan local?

Pe fondul rezultatelor înregistrate anul trecut, RE/MAX mizează anul acesta pe o evoluție pozitivă a businessului, respectiv o creștere de circa 40% în toate direcțiile de dezvoltare. Așadar, până la finele lui 2019, compania se așteaptă la o valoare totală a comisioanelor de circa 4,2 milioane de euro, un număr total de minimum 55 de birouri francizate, respectiv un număr de aproximativ 450 de membri.

Care au fost provocările RE/MAX în al doilea semestru din 2018 și ce așteptări au specialiștii în imobiliare de la al doilea semestru al anului 2019?

2018 a fost un an productiv pentru RE/MAX, care a marcat pozitiv dezvoltarea companiei pe toate planurile, atât la nivelul cifrelor obținute, cât și în ceea ce ține de dezvoltarea rețelei. Provocările în al doilea semestru din anul 2018 au venit din zona promovării online – în acea perioadă am lucrat la dezvoltare noului site, la integrarea acestuia cu CRM-ul nostru și, în același timp, la integrarea siteului în portalurile de promovare.

Se vehicula posibilitatea unei crize în sectorul imobiliar. La ce ne putem aștepta în continuare?

Contrar zvonurilor din piață, încă nu există niciun semn de apariție a unei crize imobiliare, iar piața este într-o continuă creștere pe toate planurile. Creșterea este una moderată, constantă, nu vorbim de un boom imobiliar – prețurile medii nu au atins încă vârfurile din 2008, în contextul în care salariile s-au dublat față de 2008. Credem că piața imobiliară din România nu se află în pericol de criză, decât în contextul unor fenomene la scară europeană sau globală.

Ce ne puteți spune despre prețurile imobilelor și despre numărul tranzacțiilor? Ce schimbări sunt așteptate?

În ceea ce privește prețurile locuințelor, acestea se situează, în medie, la 1.300 euro/mp în București, 1.600 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.450 euro/mp în Iași, 1.204 euro/mp în Timișoara. În opinia noastră, prețurile locuințelor vor stagna sau vor înregistra cel mult ușoare creșteri în 2019, urmând ca până în 2022 acestea să ajungă la valori mai mari în zonele cu potențial de dezvoltare economică.

Totodată, în primul semestru din 2019, birourile RE/MAX România au intermediat un volum dublu de tranzacții față de S1 2018, cu o valoare cumulată a proprietăților tranzacționate de aproximativ 79 milioane euro. Dintre acestea, aproape 40% au fost reprezentate de închirieri, însemnând o triplare pe acest segment, comparativ cu primul semestru din 2018.

Cine sunt cei care vor să cumpere și care sunt perioadele în care au loc cele mai multe tranzacții?

Poate contrar trendurilor din alte industrii, vara este un sezon bun în sectorul imobiliar. Pe de-o parte, un motiv ar putea fi faptul că mulți români au timp, în acea perioadă, să acorde atenția cuvenită procesului de tranzacție. Pe de altă parte, fiind perioada concediilor, mulți români plecați la muncă în străinătate revin în țară și achiziționează proprietăți. Finalul de an este, de asemenea, un sezon bun în imobiliare.

Putem afirma că piața imobiliară locală a ajuns la maturitate? Dacă da, care sunt argumentele în acest sens?

Cu toate că a cunoscut un avans considerabil în ultimii ani, piața imobiliară locală deține, în continuare, un mare potențial de dezvoltare. În primul rând, este cunoscut faptul că suntem cea mai mare piață de proprietari din Europa, iar acest apetit determină o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. De asemenea, tot mai mulți români investesc în locuințe secundare, trend ce s-a consolidat tot mai puternic în ultimii ani, datorită randamentelor destul de bune la închiriere. Totodată, prețurile scăzute ale imobilelor, cât și randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiționale.  

Care sunt avantajele agențiilor imobiliare în sistem de franciză? Care sunt avantajele deschiderii unei agenții în sistem de franciză RE/MAX?

Francizele sunt extrem de populare în rândul proprietarilor de afaceri mici și antreprenorilor în devenire, întrucât oferă șansa de a deține o afacere, având, totodată, suportul din partea unei companii cu un model de business care este deja unul de succes.

De altfel, prin achiziția unei francize imobiliare elimini sau cel puțin minimizezi provocările de care te lovești în această industrie, atât ca antreprenor la început de drum, cât și ca owner al unei mici agenții imobiliare care se luptă să crească.

În ultimele patru decenii, RE/MAX a dezvoltat sisteme și resurse pentru creșterea businessului, creând o marcă globală cunoscută, oferind training şi educație la cerere, un sistem global de generare a lead-urilor, precum și tehnologie de vârf pusă la dispoziția membrilor. Aceste resurse valoroase sunt disponibile pentru owneri din prima zi de colaborare cu brandul RE/MAX, permițându-le acestora să atragă și să rețină încă de la început agenți valoroși și motivați.

La cât se ridică investiția într-o franciză imobiliară RE/MAX?

Pentru deschiderea unei francize RE/MAX este necesară o investiție inițială de 8.990 de euro.  Acest cost include un pachet complex de training, respectiv 200 ore de educație specifică, materiale de lucru, de marketing, de tehnologie, cât și suport în demararea afacerii – practic tot ce e nevoie pentru a demara o afacere la cheie. La acest cost inițial se adaugă cel pentru amenajarea unui birou necesar desfășurării activității.

Odată cu accesul la rețeaua noastră, ownerii sau brokerii vor plăti o redevență lunară procentuală din venituri și una fixă de suport. Printre altele, aceștia beneficiază de consultanță pentru dezvoltarea continuă a afacerii, consiliere de marketing, dar și acces la o platformă CRM de listare a proprietăților.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: