MarComm Marketing Stiri

Studiu: TV-ul rămâne canalul media preferat al românilor

23 aug. 2019 3 min

Studiu: TV-ul rămâne canalul media preferat al românilor

Reading Time: 3 minute

Românii optează pentru ”clasic” în timpul liber”, TV-ul rămâne canalul media preferat al acestora, potrivit celui mai recent studiu GlobalWebIndex, realizat cu sprijinul agențiilor de media Starcom și Zenith.

Studiul în discuție a fost realizat pe un eșantion de 1.318 respondenți utilizatori de internet de la noi din țară, cu vârstele cuprinse între 16 și 64 de ani, prezentând date relevante pentru comportamentul consumatorului român, în comparație cu media globală. 

“Fiecare val de rezultate GlobalWebIndex duce la identificarea de noi insights și ne permite să înțelegem mai bine consumatorii români. Se poate observa că, deși suntem o țară cu o rată de penetrare a internetului crescută, comportamentul online al consumatorilor români rămâne unul clasic, bazat pe acțiuni fundamentale”, a declarat Rodica Mihalache, Starcom Media Head of Consumer & Business Insights

Utilizatorii de internet din România sunt caracterizați de un profil demografic echilibrat în ceea ce privește distribuția genurilor, 50% dintre respondenți fiind femei și 50% bărbați. Din punct de vedere al distribuției pe grupe de vârstă, o pondere mai mare a respondenților au vârste cuprinse între 45 și 64 de ani. Față de media globală, statusul socio-economic al respondenților nu prezintă diferențe majore față de media globală.

Interacțiunea online și televiziunea au un rol important, partea activă provenind dintr-o prelungire firească a sporturilor pe care românii le urmăresc. De exemplu, o treime dintre români practică fotbalul.

63% dintre utilizatorii de internet români citesc despre probleme de sănătate

63% dintre românii utilizatori de internet sunt preocupați de problemele de sănătate, în timp ce media globală se situează la 40%. Paradoxal, atunci când vine vorba de practicarea activităților fizice de întreținere a sănătății, românii nu le practică la fel de mult ca utilizatorii din alte țări.

24% dintre utilizatorii români de internet preferă vacanțele în străinătate

Vacanțele în interiorul țării sunt preferate în defavoarea celor peste hotare din pricina facilităților oferite de stat, 44% dintre românii utilizatori de internet au avut o vacanță în țară în ultima jumătate de an și doar 24% dintre aceștia, în afara țării. Față de media globală, românii își iau vacanțe în afara țării într-o proporție mai mică: 24%, spre deosebire de 43% media globală.

Pe măsură ce smartphone-urile s-au dezvoltat, utilizarea laptopurilor, desktopurilor și tabletelor a scăzut iar timpul petrecut pe internet a crescut considerabil în rândul generației Z, depășind ușor media globală.

TV-ul, metoda preferată de petrecere a timpului liber a românilor 

Românii preferă clasicul, televizorul rămâne în lista de preferințe de petrecere a timpului liber, urmat îndeaproape de internet, în mod special platformele de social media și platformele de streaming. Telefonul mobil este un instrument secundar, folosit drept metodă principal de informare și socializare, în ultimii ani devenind și cel mai important instrument de gaming.

În plus, românii își alocă mai mult de o oră pe zi ascultării programelor la radio.

Telefonul mobil, un instrument pentru divertisment

Deși există o creștere notabilă, românii sunt încă reticenți atunci când vine vorba despre utilizarea telefoanelor mobile ca și instrumente financiare.

Principalele instrumente AI de interacțiune au o valoare mai scăzută deoarece limba română nu a fost  implementată încă pe sistemele de operare, iar engleza vorbită la nivelul țării are o valoare deficitară, de doar 30 de ani a început să fie privită ca o limbă de circulație internațională.

Facebook și YouTube, cele mai populare platforme de social media

Facebook și YouTube sunt de departe platformele preferate de către românii utilizatori de internet, Facebook fiind, totodată,  platforma preferată de promovare a companiilor românești.

Deși aproape 50% dintre utilizatorii de internet români au cont pe platforme nișate precum Twitter, LinkedIn, Pinterest și Snapchat, multe conturi rămân inactive.

Desktop-ul sau laptopul, cel mai adesea folosite pentru cumpărături

Cumpărăturile online sunt făcute cu precădere de pe desktop și laptop, în detrimental telefoanelor mobile, în principal datorită adaptării lente a a magazinelor online românești la interfața mobilă.

Publicitatea influențează în continuare deciziile românilor, reclamele conferindu-le un grad ridicat de încredere.

Motoarele de căutare și platformele de social media sunt cele mai utilizate atunci când românii doresc să afle mai multe informații despre branduri sau produse. În plus, 67% dintre români consideră o prioritate livrarea gratuită a cumpărăturilor online.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

One Comment
  1. Bianu Gabriel
    Inca sunt multi batrani in tara asta!

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: