BizRemote by certSIGN

UPDATE: Izoletă românească omologată de armată

20 mart. 2020 3 min

UPDATE: Izoletă românească omologată de armată

Reading Time: 3 minute

UPDATE: Iată și echipa de realizare a primei izolete de concepție românească (Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC):

Echipa care a realizat prima izoletă de concepție românească

Col.prof.univ.dr.ing. Țigănescu Viorel – Comandatul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare

Col.dr.ing. Epure Gabriel – Șeful Centrului de Cercetare Știițifică pentru Apărare CBRN și Ecologie

Col.dr.ing. Claudiu Lăzăroaie – Locțiitorul Științific al Șefului Centrului de Cercetare Știițifică pentru Apărare CBRN și Ecologie

Lt.col.dr.ing. Ciprian Sau – Șeful Secției Apărare CBRN și protecție balistică individuală

Cpt.ing. Ovidiu Iorga – Cercetător Științific Principal gradul III

Slt.ing. Muntenu Mihail – Asistent de cercetare științifică

Lt.ing Marin Alexandru – Asistent de cercetare științifică

Pcc.ing Alexe Florentina – Șeful Laboratorului de Echipamente de protecție CBRN

Pcc. Ing Popescu Chrristian – Inginer Proiectant

Col. Ing. Mihai Enache – Șeful Centrului de Testare-Evaluare și Cercetare Științifică Sisteme Informatice și Comunicații

Ing. Dragoș Dogaru și Cpt. Ing. Daniel Șuteu – Centrul de Testare-Evaluare și Cercetare Științifică Sisteme Informatice și Comunicații

Împreună cu specialiștii Direcției medicale: Gl.bg.med.conf.univ.dr. Dragoș-Marian Popescu, Col.med.dr. Radu Hertzog, Dr. Marius Necșulescu, Col.med. Bogdan Patrinichi.

„Suntem aici pentru voi! Nu am simțit oboseala și nu am avut nevoie de pauză până nu am terminat. Nu e vorba că suntem neapărat mândri de ce am reușit să realizăm, suntem fericiți și cu adevărat mulțumiți că putem da o mână de ajutor în această situație de criză în care ne aflăm. Simți că ești folositor, că nu ești doar un simplu privitor la necazul altora. Noi, echipa, sperăm ca proiectul nostru să ajute la limitarea răspândirii virusului și să îi ajute pe cei din prima linie, eroii din aceste zile, personalul medical. Totuși, decât să avem nevoie de izoletă, mai bine stați acasă!” au spus membrii echipei de realizare a primei izolete de concepție românească.

Știrea inițială

Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM.

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.

Credit foto: ID 18636959 © Edhar Yralaits | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: