Management Companii

Înapoi în România. Cum repatriem talentele

12 dec. 2016 6 min

Înapoi în România. Cum repatriem talentele

Reading Time: 6 minute
management
© Solarseven | Dreamstime.com – Power Management

România are nevoie de profesioniști care schimbă lucrurile în jurul lor, nu așteaptă ca alții să o facă pentru ei. În ultimii ani s-a vorbit mult despre exportul de creiere și despre românii care pleacă din țară. Sunt însă și români care se întorc acasă, profesioniști care și-au construit o carieră în străinătate, sunt gata să folosescă în țară experiența și abilitățile dobândite în afara granițelor. Sunt oameni care ne inspiră să facem mai mult pentru a schimba România, iar exemplul lor poate face schimbarea mai profundă.

Conform celui mai recent raport al INS, în ultimul an populația României a continuat să scadă semnificativ. Motivele pentru acest declin sunt multiple, unul dintre acestea fiind plecarea multor români din țară, de multe ori în căutarea unor oportunități mai bune în carieră. Cu toate acestea, piața muncii din România este într-o continuă evoluție, iar unii specialiști români aleg sa revină în țara natală pentru a profesa în condiții asemănătoare cu cele din străinătate. Marian V. Popa, director general al DB Global Technology, centrul de tehnologie din București al Deutsche Bank, spune că domeniul IT&C are un potențial imens și mizează pe repartierea specialiștilor care au emigrat.  Încă din momentul când au fost puse bazele DB Global Technology, în 2014, unul dintre obiective a fost atragerea specialiștilor români plecați în străinătate și reintegrarea lor pe piața din România, arată Popa. Strategia în acest sens a fost simplă: crearea de locuri de muncă la cele mai înalte standarde ale industriei internaționale de IT&C în București.  “Acest sector are un potențial imens în țara noastră, iar repatrierea  talentelor care au emigrat trebuie să reprezinte o prioritate în strategia de dezvoltare a acestuia. DB Global Technology implementează numeroase inițiative în acest sens, în principal prin proiecte de informare dedicate diasporei, iar, în timp, rezultatele au fost pe măsură: în prezent, echipa noastră include 30 de specialiști români care au revenit în țară pentru a ni se alătura”, spune directorul general al DB Global Technology.

carmen-chirita
Carmen Chiriță, VP L3 Production Support la DB Global Technology

Oportunități pentru cei dinamici și îndrăzneți

Carmen Chiriță, este în prezent VP L3 Production Support la DB Global Technology. S-a întors în România în 2015, când era deja în al patrulea an al relocării sale în Elveția și al colaborării cu o companie importantă din domeniul telecomunicațiilor. “Am început colaborarea încă din 2012, inițial ca Senior project manager, iar în 2015 conduceam departamentul de Service Design pentru aceeași companie. Provocări au fost multe și în același timp pozitive, unele s-au transformat în ocazii excelente de dezvoltare, altele în amintiri dragi. De exemplu, administrând un program de transfomare la nivel de companie, am avut oportunitatea să gestionez echipe multiculturale și să fiu vizibilă și prezentă în Consiliile de Administrație, ceea ce mi-a oferit o perspectivă asupra deciziilor strategice și uneori mi-a permis să contribui la ele în mod direct”, își amintește Carmen Chiriță.

Când s-a întors în România a fost plăcut surprinsă. Spune că a simțit o schimbare în atitudinea oamenilor, care sunt mai implicați, mai dinamici, le pasă mai mult de ce se întâmplă în jurul lor. Adaugă că provocări se găsesc mai mereu, dar crede că ele sunt combustibilul schimbării, așa că le îmbrățișează de fiecare dată. Mai notabilă i s-a parut provocarea de început de a le explica potențialilor viitori angajatori și colegi decizia mea de a se întoarce.

Nu și-a dorit niciodată să părăsească țara definitiv. Experiența din Elveția și-a dorit-o mai degrabă ca pe o validare profesională și un exercițiu de benchmarking între metodele de lucru din România și ceea ce se practică în străinătate. “Am considerat că, odată livrat programul de transformare pentru care m-am alăturat companiei din Elveția, era timpul să revin în țară și să constat eu însămi cum au evoluat lucrurile și dacă este momentul oportun să mă întorc și să rămân aici”, spune Carmen Chiriță.

 “Ca profesioniști, suntem foarte bine pregătiți și putem concura cu succes pe oricare piață din Europa, ne lipsește însă uneori îndrăzneala de a încerca și de a ieși din zona de confort”, Carmen Chiriță, VP L3 Production Support la DB Global Technology.

Deși a observat schimbări majore în privința stilul de management din România când s-a întors, crede că mai avem totuși de lucrat la două capitole: transparență și încredere. “Ca profesioniști, suntem foarte bine pregătiți și putem concura cu succes pe oricare piață din Europa, ne lipsește însă uneori îndrăzneala de a încerca și de a ieși din zona de confort”, spune reprezentanta DB Global Technology .

Este convinsă că întoarcerea în România a fost decizia potrivită, dar când este întrebată dacă ar sfătui alți români să se întoarcă spune că depinde de prioritățile fiecăruia dintre noi. Pentru cei dinamici și îndrăzneți, se vor găsi întotdeauna oportunități inclusiv acasă, în România.

florentin-lazar
Florentin Lazăr, Functional Analyst la DB Global Technology

Restart în România

Florentin Lazăr este Functional Analyst la DB Global Technology, iar povestea sa de expat a început în 2014, în Franța. Și-a dat demisia de la banca la care lucra în București pentru că, pur și simplu, se simțea plafonat, în special din punct de vedere profesional, și nu găsea rezonabilă alternativa de a rămâne în banca respectivă și nici pe piața din România.

„M-am simțit întotdeauna un pic <imigrant în țara mea>, așa că… era un bun moment să apăs CTRL+ALT+DEL. Destinația mea trebuia să fie alta – Norvegia, însă, cum nu am găsit nicio oportunitate rezonabilă acolo, am cedat insistențelor surorii mele care locuiește în Paris de foarte mulți ani”, își amintește Florentin Lazăr. A colaborat cu două dintre cele mai mari companii imobiliare din Franța, ca analist și consultant software. Când a găsit o soluție de a lucra de la distanță, nefiind nevoie de prezența sa fizică în companie decât rar, s-a întors în țară. “În linii mari, am ajuns la concluzia că locul meu nu este în Franța. De la faptul că puțini francezi vorbesc limba engleză, la ideea că nu profesam în domeniul meu (…) m-au determinat să nu insist, neavând un orizont cât de cât predictibil”, spune Florentin Lazăr.

Deși nu a fost plecat foarte mult timp din România, la întoarcerea în țară a remarcat totuși acel zgomot care ne „umple viața”. “M-am obișnuit rapid cu liniștea și ordinea de afară, unde am locuit în Zona Metropolitană a Parisului, departe de bulevardele largi, într-un orășel satelit aflat la circa 25 km de Paris”, spune Florentin Lazăr. În ceea ce privește stilul de management, a remarcat că în Franța procesul de recrutare se concentrează pe recomandări – un aspect prezent într-o anumită măsură și în România. Spune că atunci când a aplicat pentru joburi în alte țări a apreciat faptul că a primit întotdeauna un feedback.  “ În majoritatea cazurilor, primești o confirmare dacă ai fost preluat în procesul de recrutare, iar la final, o rezoluție”, spune Florentin Lazăr, adăugând că este un model pe care i-ar plăcea să îl întâlnim mai des în România.

“Nu cred că mi s-a întâmplat să nu primesc un feedback atunci când am aplicat pentru un job în Norvegia. În majoritatea cazurilor, primești o confirmare dacă ai fost preluat în procesul de recrutare, iar la final, o rezoluție. Acesta este un model pe care mi-ar plăcea să îl întâlnim mai des în România”, Florentin Lazăr Functional Analyst la DB Global Technology.

Pas cu pas

camelia-fatu
Camelia Fătu, Health & Safety Specialist la DB Global Technology

Camelia Fătu a învățat bazele meseriei sale în România, dar și-a construit cariera în străinătate, în Italia și Bulgaria. A ocupat poziții de Specialist și Inginer Health & Safety în domeniul petrolului și gazelor naturale, în cadrul unor mari companii de petrol și gaze naturale. Un domeniu în care provocările sunt mari, având în vedere că munca în rafinărie este una periculoasă. A învățat însă să construiască sisteme de management al riscurilor și a învățat că orice activitate bine standardizată elimină riscurile încă din faza de proiect.

Acum este Health & Safety Specialist la DB Global Technology și spune că s-a întors în România, pentru că nicăieri în altă țară nu s-a simțit acasă. Distanța față de familie și de cei dragi a avut pentru mine un impact semnificativ”, arată Camelia Fătu. Spune că în domeniul Health & Safety, România este încă la început. Diferențele sunt pe alocuri majore, mai ales în ceea ce privește mentalitatea oamenilor și calificarea lor.

Este mulțumită cu decizia de a se întoarce în România și spune că nu poate da sfaturi românilor care vor să se întoarcă acasă, îi îndeamnă însă să facă așa cum simt.

“Fiecare face cum simte. Eu am simțit că vreau să mă întorc pentru a fi aproape de familie și am avut șansa să mă alătur unei companii care pune accentul pe echipă și incluziune”, Camelia Fătu, Health & Safety Specialist la DB Global Technology.

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: