Via Transilvanica Interviuri

Casa Cânda, primul exemplu de economie socială din Țara Hațegului

14 dec. 2022 7 min

Casa Cânda, primul exemplu de economie socială din Țara Hațegului

Reading Time: 7 minute

De Sărbători, Cronicari Digitali și Raiffeisen Bank aduc în fața publicului un altfel de Colind, unul creat din pasiunea, dorințele de mai bine și urările venite de la antreprenorii de pe Via Transilvanica. Este primul an în care oamenii pasionați care au reușit să dezvolte propriile afaceri, să aducă împrejurul lor comunitățile locale și să inspire, se regăsesc uniți de cărarea în care cred, de drumul care poate readuce vitalitate locurilor unice pe care le străbate.

Dacă Crăciunul este despre împlinirea dorințelor și urări de ani tot mai buni „Un altfel de Colind de la antreprenorii de pe Via Transilvanica”  tocmai despre asta vorbește! Raiffeisen Bank și Cronicari Digitali adună într-o serie editorială specială, în Biz,  fiecare poveste de antreprenoriat care vorbește despre sperantă și determinare pe Via.  Am trecut în ultimele zile prin ținuturile unite de cărare, în căutarea unor povești antreprenoriale de succes care să-i inspire și pe alții. Ultima oprire o facem în Țara Hațegului.

Casa Cânda este primul exemplu de economie socială din Țara Hațegului, o pensiune cu multă personalitate, oameni primitori și un loc care se înscrie perfect în economia Via Transilvanica. Locația este o gospodărie ridicată la începutul secolului trecut, reamenajată pentru a oferi oaspeților tot confortul de care au nevoie.

Anca Rusu, de la Asociația de Turism Retezat, Manager Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, explică principiile din spatele acestei afaceri, dar și provocările antreprenoriale de până acum.

Cum definiți afacerea voastră?

Casa Cânda este primul exemplu de economie socială din Țara Hațegului și, cred, din județul Hunedoara. Practic, Casa Cânda este o pensiune situată în zona rurală din apropierea Hațegului, în satul Sălașu de Sus, pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și foarte aproape de una dintre intrările principale în Parcul Național Retezat. Este un spațiu de cazare amenajat în stil rustic, într-o fostă locuință tradițională din zonă, care poate găzdui 20 de persoane.

Cu ce vis în minte ați pornit această pensiune?

Pensiunea este administrată de către Asociația de Turism Retezat (ATR) – unitatea de management al Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, una dintre puținele astfel de destinații certificate de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Ca să mergem mai departe cu povestea, cred că e important să explicăm puțin terminologia. Ecoturismul este o formă de turism în care principala motivaţie a turistului este observarea şi aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale legate de natură şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să contribuie la conservarea şi protejarea naturii; activitățile desfășurate să aibă un caracter educativ, cu respect pentru natură, iar asupra mediului natural și socio-cultural să existe un impact minim; să se folosească resurse umane locale.

În spatele unei destinații de ecoturism stau, așadar, aceste argumente în care noi credem cu tărie și în virtutea cărora încercăm să aducem mai mulți oameni alături de noi, să construim împreună un turism de calitate, cu respect față de ceea ce am primit de la înaintașii noștri și cu foarte mare responsabilitate față de ceea ce le lăsăm urmașilor, într-una dintre cele mai frumoase și bogate zone din România, din punct de vedere cultural, natural și istoric.

Pe foarte scurt, visăm (și, câteodată, sper că și reușim) să le oferim turiștilor noștri mai mult decât cazare și masă.

Dorința noastră este ca cei care ajung la Casa Cânda să trăiască o experiență de neuitat, mâncând cu poftă din preparate locale, gătite cu produse curate, provenite din comunitate, relaxându-se într-o gospodărie care încă păstrează specificul arhitectural al zonei, descoperind povestea de milioane de ani pe care Țara Hațegului o oferă, alături de cei mai buni ghizi de turism, mulți dintre ei formați chiar de noi.

Cred că e important să menționez că membrii ATR și-au asumat administrarea pensiunii în mod voluntar, cu ajutor prețios venit din partea a trei angajați din comunitatea locală. Profitul obținut este reinvestit în proiecte care susțin dezvoltarea și promovarea ecoturismului în zonă.

Cum a pornit pensiunea și ce a fost cel mai greu în primele luni de existență?

Totul a pornit acum un an și jumătate, de la o discuție despre faptul că asociația noastră a ajuns într-un punct în care trebuie să demonstreze că poate deveni autosustenabilă din punct de vedere financiar. Din 2007 – anul înființării și până acum, ne-am desfășurat activitatea prin intermediul proiectelor mai mari sau mai mici, iar din 2015 ne-am alăturat rețelei de destinații de ecoturism din România, care se dezvoltă și se promovează grație sprijinului oferit de către Romanian – American Foundation (RAF) și Fundației pentru Parteneriat (FpP). Revenind la discuția de anul trecut, țin să menționez că ni s-a oferit oportunitatea de a fi prima destinație din țară care, sprijinită de către RAF, să achiziționeze printr-un împrumut fără dobândă, un imobil pe care să-l transforme într-o afacere funcțională. De la idee și până la punerea ei în practică a trecut cam un an, iar povestea Casa Cânda a început să se scrie din iunie 2022.

În primele luni, cel mai greu a fost să nu fim percepuți ca și sursă de concurență neloială de către partenerii noștri, administratori de pensiuni din zonă. Cred că e important ca oamenii să înțeleagă misiunea noastră și să învățăm ÎMPREUNĂ să ne diversificăm serviciile, să fim mai creativi și mai responsabili. Pentru că avem cu toții același scop – acela de a oferi servicii de calitate unor turiști care au de la noi așteptări din ce în ce mai mari.

Ce servicii oferiți și cum pot ajunge consumatorii la ele?

Oferim experiența cazării într-un spațiu aparte, gândit și amenajat cu suflet. Mai oferim o masă bună-bună, cu un meniu alcătuit doar din rețete tradiționale, cumva asemănător celui specific punctelor gastronomice locale. Pe acestea două le asezonăm cu povești faine despre Țara Hațegului și Retezat, spuse de către ghizi de turism pricepuți. De găsit, ne găsiți simplu, pe Facebook, Instagram sau direct la adresă – Sălașu de Sus, nr. 190, com. Sălașu de Sus, jud. Hunedoara.

Ce au special serviciile de la Casa Cânda?

Cred că unicitatea vine din autenticitate. Fie că e vorba despre stilul arhitectural al pensiunii, fie că e vorba despre meniul cu care ne prezentăm în fața turiștilor, încercăm să spunem povestea noastră, a acestor locuri. Într-un mod coerent, desigur. Pentru ca oamenii să ne perceapă așa cum suntem noi, locuitorii Țării Hațegului. Să aibă posibilitatea să trăiască alături de noi, la fel cum o facem noi, zi de zi.

Care sunt principalele provocări întâlnite până acum?

Fiind o afacere aflată la început, nu putem spune că am avut mari provocări. Dar principala noastră preocupare este aceea de a încerca să creștem durata sezonului turistic, care în Țara Hațegului se desfășoară în intervalul mai – octombrie și ianuarie – martie (acesta fiind valabil doar pentru zona schiabilă). Acum încercăm să trecem prin această provocare, iar evenimentele pe care le gândim în extrasezon sperăm să ne ajute atât pe noi, cât și pe alți administratori de pensiuni din zonă.

Cum ajută drumul care unește, Via Transilvanica, dezvoltarea afacerii? Ce speranțe aveți de la aportul adus de Via?

Via Transilvanica este al doilea meu proiect de suflet, deci e foarte probabil să fiu subiectivă. Am fost partener al Tășuleasa Social și coordonator județean pentru tronsonul hunedorean al Terra Dacica. În mod voit, Via Transilvanica nu a trecut pe la poarta pensiunii noastre. Pentru că eram, în momentul în care lucram la harta traseului, chiar la început, când oamenii de afaceri în turism (în special cei din comuna Sălașu de Sus) ne percepeau ca pe o amenințare. Și, așa cum am afirmat mai devreme, era ultimul lucru pe care îl doream. În schimb, turiștii de pe Via ne știu povestea din Ghidul drumețului, iar echipa de la Tășuleasa Social a stat aproape o lună la Casa Cânda, pe perioada în care am lucrat cu toții la amenajarea traseului în județ.

Încă de la începutul colaborării cu Alin și Tibi Ușeriu am văzut în Via un proiect extrem de ambițios, care se completa perfect cu ceea ce noi făceam deja în proiectul nostru de dezvoltare a destinației de ecoturism. Și am considerat important ca oamenii din comunitate să-i simtă potențialul și să beneficieze de această cărare. De la Via am așteptarea să dezvolte comunități izolate, să unească zone apropiate, dar nu atât de cunoscute publicului larg, să dea posibilitatea celor care o parcurg să cunoască România autentică, așa cum e ea, cu bune și cu rele. Iar, într-un final, oamenii locului sper să poată să-și câștige existența gestionând afaceri mici, de familie.

Care a fost cea mai importantă realizare din 2022?

Chiar dacă, pentru noi, 2022 a fost primul an de activitate, ne-am bucurat să cunoaștem oameni faini, să trăim clipe minunate alături de turiștii noștri, de la care am primit un feedback excelent, inclusiv sugestii despre cum am putea să ne îmbunătățim serviciile. Sunt detalii care, pentru noi, contează! Totodată, ne bucurăm că am depășit cifrele previzionate în planul de afaceri asumat, deci considerăm că suntem pe calea cea bună!

Ce v-ați dori să vi se întâmple în afacere, anul viitor?

Cred că ne dorim turiști de calitate, care să beneficieze de servicii de bună calitate, pe care și noi să învățăm să le îmbunătățim în mod constant.

Dacă ați putea să o luați de la 0 cu această afacere, ce v-ar plăcea să știți și să faceți diferit în primele luni de activitate?

Interesantă întrebare!  Cred că nu aș schimba nimic! Consider că și greșelile au rolul lor.

Care sunt lecțiile de business învățate până acum și pe care le-ați transmite și altor antreprenori de pe Via Transilvanica?

Așa cum am mai spus, reprezentăm a afacere aflată la început de drum. Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi. Cred doar că e important ca antreprenorii să creadă în visul lor și să fie autentici.

Ce alte mici afaceri de pe Via Transilvanica mai cunoașteți și le recomandați?

Primele care îmi vin în minte sunt cele din Hunedoara, despre care știu că ați mai vorbit. Așa că îi voi aminti pe cei de la Kibuț, din Terra Banatica, despre care consider că fac o treabă extraordinară. Foarte impresionată am fost și de experiența pe care am trăit-o explorând Mini Transilvania Park de la Odorheiu Secuiesc.

Antreprenorii de pe Via Transilvanica. Un altfel de colind

„Un altfel de Colind de la antreprenorii de pe Via Transilvanica” este proiectul Cronicari Digitali dedicat poveștilor antreprenorilor de pe Via Transilvanica, drumul alături de care Raiffeisen Bank România este încă de la faza de idee, și pe care, acum oamenii simt că își pot pune mai bine, în practică, propriile aspirații. 

În aceste zile, în Biz, ați putut citi povești din ținuturile străbătute de Via Transilvanica: Terra Dacica, Terra Romana, Terra Banatica, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Ținutul de Sus și Bucovina.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: