Antreprenori

Abund Berry: Gustul demidulce al antreprenoriatului

29 iul. 2020 4 min

Abund Berry: Gustul demidulce al antreprenoriatului

Reading Time: 4 minute

Cu o investiție de peste 200.000 de euro, Ionel Burtea a pus acum patru ani bazele Abund Berry, un mic business din județul Gorj care a produs anul trecut mai bine de 10.000 de sticle de vin din mure și are în plan să urce producția până la finalul acestui an la 30.000 de sticle.

Ionel Burtea își dorea mult să devină antreprenor, dar pe atunci nu avea încă un drum clar. Tânărul avea însă o viziune: să aducă un plus de bucurie oamenilor. Pentru a găsi formula ideală, s-a întors cu gândul în copilărie și a încercat să își amintească ce îi oferea cea mai mare bucurie. Răspunsul a venit imediat: gustul și mirosul fructelor de pădure. Cu o viziune bine creionată și cu mult curaj, Ionel Burtea a făcut primii pași spre împlinirea unui vis care, din anul 2016, poartă numele de Abund Berry, o companie care produce vin din mure, în localitatea Țicleni din județul Gorj.

“Nu pot să zic că am avut un moment de revelație”, își amintește zâmbind Ionel Burtea, CEO și fondator al Abund Berry, despre cum a luat naștere ideea din spatele companiei. “M-am uitat la potențialul din piață și la resursele pe care le aveam. Am început treptat, cu investiții mici. Am plantat în primul an, în primăvară, un hectar de mure și toamna am decis să ne extindem”, continuă Ionel Burtea. Cum antreprenorul nu putea face business dintr-un singur hectar cu mure, anul următor, în 2017, a extins cultura de mure pe 5 hectare. Cu toate că partea alimentară a fost în continuă creștere cu două – trei procente, chiar și în timpul crizei, din punct de vedere financiar, antreprenorul reinvestește în proiect toate câștigurile.

MG 9762

Dorința antreprenorului de a valo­rifica fructele de pădure a adus pe piața din România un produs unic: Berry Wine. Chiar dacă procesul de producție este similar cu vinul din struguri, rezultatul a fost neașteptat. În primul an, compania fondată de Burtea a produs 700 de sticle de vin din mure, apoi 3.000 și anul trecut a urcat producția la 10.000, urmând ca anul acesta să iasă de pe poarta fa­bricii din Gorj în jur de 30.000 de sticle. Planurile lui Ionel Burtea nu se opresc aici. Pe termen scurt, antreprenorul se pregătește de începerea sezonului de fructe și de listarea cidrului de mure Berry Magic în rețeaua magazinelor Kaufland, iar pe termen mediu și lung pe agenda lui se află implementarea unui proiect cu finanțare europeană prin care să înființeze și o seră pentru căpșune și construirea unui depozit de fructe și zona de procesare.

Dacă la vinul “clasic”, cel din struguri, se folosește mustul, în fermentația vinului de mure se folosește pulpa murelor. Vinul de mure poate fi numit o delicatesă, acesta se consumă mai ales la desert, la o temperatură cuprinsă între 5 și 8 grade, poate chiar la valori mai scăzute decât cel de struguri. Vinul de mure este demidulce, are 12% alcool și are o valabilitate de zece ani. Gustul dulce, puternic și aromat datorat buchetului de mure este savurat, în mod ideal, la o masă de brânzeturi, cu ciocolată neagră sau orice alt desert.

Pe viitor, antreprenorul vizează și lansarea constantă de noi sortimente, bazate pe aceeași formulă, dar și extinderea plantației de la Țicleni astfel încât să permită organizarea unor evenimente private, degustări de vin din mure, dulceață sau fructe proaspete, culese pe loc.

Antreprenorul nu a pornit afacerea cu mulți bani, dar până în prezent a investit în Abund Berry peste 200.000 de euro, în condițiile în care tânărul a moștenit de la bunici tere­nul, cu o sursă de apă pentru irigații în apropiere. Potrivit lui Ionel Burtea, cei care doresc să investească în înființarea unei culturi de mure pe un hectar trebuie să scoată din buzunare o sumă de aproape 15.000 de euro.

MG 9855

“La început, fiecare zi este o provocare. Sunt multe lucruri care nu merg cum dorești tu, dar de aceea te numești antreprenor: trebuie să identifici problemele și să găsești soluțiile potrivite. Antreprenorul trebuie să se gândească la rezultatul final, nu la fiecare barieră care îi apare în faţă. Din punct de vedere financiar, te confrunţi cu lipsa de cash-flow, care este extrem de important pentru un startup. Nu mai aducem în discuţie partea birocratică – duci o adevărată luptă cu instituţiile statului”, spune Ionel Burtea. Acesta adaugă că și perioada de pandemie a ridicat o serie de provocări, antreprenorul fiind nevoit să se adapteze zilnic și să răspundă cu optimism provocărilor, chiar dacă vânzările au scăzut cu 30%.

Cei care doresc să încerce vinul din mure Abund Berry îl pot găsi pe rafturile din Băcănia Veche, Băcănia Rod, Băcănia Mare, Bio Shop România, Zexe Braserie sau în magazinul online al companiei. În afară de vinurile din mure (demisec și demi­dulce), mai pot încerca cidrul de mere cu mure Berry Magic, Rachiu din Mure nefiltrat, sirop de zmeură, sirop de căpșune sau de afine.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: