Business Antreprenori Companii Interviuri Tech

Ilinca Păun, Bravva Angels: A investi, la modul feminin

26 mart. 2024 3 min

Ilinca Păun, Bravva Angels: A investi, la modul feminin

Reading Time: 3 minute

Pentru startup-uri fondate de femei sau cu echipe mixte, mediul investițional și-a găsit o formulă dedicată. Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels, explică provocările mediului antreprenorial feminin și profilul femeii fondatoare de business.

De ce o comunitate de investitori care să susțină „cu prioritate” startup-uri fondate de femei?

La Bravva Angels, ne interesează echilibrarea puterii economice și financiare între genuri, care acum e dezechilibrată foarte mult și controlul banilor stă cu precadere în mâinile investitorilor și fondatorilor de gen masculin. Este o situație moștenită, dar în schimbare și noi vrem să contribuim decisiv. Accesul la educație este acum mult echilibrat și credem că următorul pas este accesul distribuit la resurse financiare. Suntem un grup de investitori, bărbați și femei deopotrivă, care am îmbrățișat ideea că echipele mixte, cu diversitate în echipa de fondatori și leadership sunt foarte performante și ne aduc un return bun dar și un sentiment împlinitor că putem contribui la o societate mai bună.

Există anumite particularități ale unui startup fondat de femei? Ce sfaturi aveți pentru persoanele care pornesc pe un astfel de drum?

Descopăr, ca investitor, că femeile fondator sunt foarte conectate la client și la nevoia pe care soluția lor o servește, știu să formeze comunități în jurul brandului, sunt loiale echipei și construiesc culturi atractive pentru oameni și clienți. Sunt foarte bune pe marketing și sales și cheltuie cu măsură, în ce merită și are impact. Sunt mai temătoare, însă, despre creștere și necunoscut și asumarea unor riscuri mari, cu mai multă frică de greșeala. Sfaturi? Să își creeze o bază de încredere ca fundație, de neclintit, de unde să le vină apoi puterea personală de a persevera și reuși cu detașare și relaxare. Să găsească parteneri în tehnologie cît mai devreme în proces și să acționeze devreme, iterativ și rapid. De asemenea, am dezvoltat și o platformă de comunitate unde găsesc: workshop-uri de educație bianuale, networking lunar cu speakeri, oportunități de investiție – două startup-uri pe lună, precum și servicii de investment management când doresc să investească.

Există un profil al femeii antreprenor?

Nu unul anume, eu văd multe tinere care încep un business, ceea ce mă bucură. Sunt mai des prezente în servicii decât în tehnologie sau producție, iar ca industrii observ aplecare spre industria medicală, educație și turism, iar mai nou un val mare de soluții și companii dedicate zonei de terapie/mindfulness/viață echilibrată și sănătoasă. Ma întristează că este foarte mult talent și experiență în zona 35-45 ani, la femei cu cariere în corporații, care se tem să facă pasul spre antreprenoriat, nu vor să piardă sau să greșească. Frica de eșec este cel mai mare detractor al inițiativei de antreprenoriat.

Care au fost cele mai interesante proiecte de investiții ale Bravva Angels din ultimul an?

Cred că toate proiectele unde „angels” din comunitate au investit au ceva special – un produs foarte bun, o nevoie mare, o piață bună și o echipă pregătită. Cea mai mare investiție cumulată de la investitori a mers anul trecut către Zitamine (350.000 de euro, de la mai mulți investitori – n.r.), compania care oferă abonament pentru livrarea unui plan personalizat de vitamine. Are toate ingredientele menționate.

Cum a fost peisajul mediului investițional în 2023 și ce provocări se anunță pentru 2024?

A fost în scădere capacitatea de investiție, mulți „angels” au luat o pauză și sunt trei motive:

  • a) nu au mai avut lichidități pentru că bursa nu a mai dat returns/dividende mari în 2022-2023;
  • b) mulți au ales să cumpere tot pe bursă acțiuni, fiind la preț mic;
  • c) aveau deja un ciclu de 5-7 ani de alocare în startup-uri și așteaptă acum returns și exists înainte de un nou ciclu de investiție.

Pe de altă parte, au fost multe startup-uri foarte bune, care au devenit deschise să primească bani de la angels, chiar și în faze avansate, în locul VC-urilor (venture capital), care au urcat condițiile de revenue și au scăzut evaluările. Optimismul pentru 2024 vine din faptul că există multă lichiditate disponibilă dar neconsumată, care va trebui rulată anul acesta, deci vor fi fonduri. În România vor fi 2-3 fonduri lansate efectiv, cu cel puțin 150 de milioane de euro disponibili pentru startup-uri noi. De asemenea, optimismul mai vine și din oportunitățile de inovație și produse din zona de green tech și AI, extrem de cerute de consumatori, companii și instituții.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 381 (16 martie – 16 aprilie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: