Finanțe Lifestyle

Joy Chan: Financial wellbeing sau cum faci ca banii să aducă fericirea

6 oct. 2021 5 min

Joy Chan: Financial wellbeing sau cum faci ca banii să aducă fericirea

Reading Time: 5 minute

Aveți un plan pentru a vă asigura bunăstarea la vârsta pensionării? Ar trebui, chiar dacă abia ați împlinit 30 de ani, susține Joy Chan, expert financiar, wealth coach și profesor în cadrul Bucharest International School of Management (BISM) și al altor universități de renume din Europa. Aceasta ne ajută să descifrăm ecuația „financial wellbeing”, iar vestea bună este că nu depinde doar de numărul de zerouri de pe fluturașul de salariu.

Ce înseamnă „financial wellbeing” și cum atingem această stare?

Financial wellbeing se referă la sentimentul de siguranță, la certitudi­nea că ai suficienți bani pentru a-ți îndeplini nevoile. Îți oferă libertatea financiară de a face alegeri care îți permit să te bucuri de viață: poți să decizi cât și cum să lucrezi, dacă să fii angajat sau să activezi pe cont propriu, când este timpul să te pensio­nezi…

Poți să adopți stilul de viață pe care ți-l dorești. Contrar așteptărilor, acest sentiment nu este condiționat de suma de bani pe care o câștigi. Cunosc oameni care câștigă enorm, dar totuși trăiesc sub stres, cheltuind constant mai mult decât câștigă. În același timp, cunosc oameni care nu câștigă foarte mult, dar duc o viață chibzuită și reușesc să își acopere nevoile și să economisească în același timp, pentru ca apoi să investească banii economisiți.

Cât timp cheltuiești mai mult decât ai, nu poți să te bucuri de viață, pentru că mereu vânezi oportunități de a mai câștiga câțiva bani.

Așadar, primul pas pentru financial wellbeing este să îți controlezi cheltuielile, pentru a putea economisi. Apoi, economiile singure nu te vor face bogat, pentru că dobânzile sunt mici, așa că va trebui să investești ce ai economisit.

Joy Chan
Joy Chan

Care sunt principalele greșeli pe care le-ați observat în gestionarea finanțelor personale?

Pe scurt: a cheltui prea mult, a nu economisi suficient și a nu investi. Cum se ajunge aici? Pe de-o parte, sunt lipsa de cunoștințe și reticența de a învăța cum să îți gestionezi finanțele. Chiar dacă în ziua de azi avem acces facil la informație, e greu să filtrezi ceea ce e valoros de balast. Sunt o mulțime de site-uri, de „youtuberi”, care oferă sfaturi financiare și idei de investiții fără să se bazeze pe analize obiective. E periculos să-ți pariezi economiile în funcție de ce afli de pe internet.

Apoi, există anumite bariere psihologice care îi împiedică pe oameni să construiască bogăție și să o păstreze. De exemplu, ce se întâmplă atunci când vezi bursele în scădere. Adevărul e că bursele nu sunt tot timpul în creștere, ar însemna să ne aflăm într-o bulă și să urmeze un colaps, ele se corectează însă și ar trebui să ai acest lucru în minte și să ai răbdare în momentele de scădere.

O greșeală comună este și aceea de a nu recurge la consultanță specializată. Nu mă refer la consultanță din partea unor agenți bancari, care au un interes propriu. Mă refer la a cere sfatul unui consultant independent, în care ai încredere și care poate să îți analizeze obiectiv situația financiară, pentru a-ți face recomandări bazate pe riscurile care există, pe toleranța ta la risc, pe orizontul de timp pe care îl ai în vedere pentru o investiție.

Menționați importanța economisirii în ecuația bunăstării financiare. Cât ar fi sănătos să economisim? Există un procentaj ideal?

Depinde de unde te afli în ciclul vieții tale. Ai 20, 30 sau 50 de ani? În gene­ral, cu cât începi să economisești mai timpuriu și investești acei bani, cu atât vei o avere mai mare în final. Dar nu e ușor să faci acest lucru. Aș spune că a economisi între 15% și 20% din veniturile nete este o realizare bună pentru majoritatea oamenilor. Dacă reușești să depășești 20% la 30 de ani, cu siguranță te vei bucura de tot confortul la pensie.

Între 30 și 40 de ani, este cel mai dificil să economisești, pentru că această perioadă este caracterizată de multe responsabilități: ai copii de întreținut, o casă de plătit, părinți de care să ai grijă… În această perioadă, obiectivul realist de economisire ar fi undeva la 15% din veniturile nete.

Dacă reușești să pui de-o parte 10% sau 15% din veniturile nete, înseamnă că faci o treabă bună în administrarea finanțelor tale. Dacă nu reușești să atingi acest prag, ar trebui să percepi asta ca pe un semnal de alarmă și să te gândești cum ai putea să îți reduci cheltuielile sau să îți suplimentezi veniturile.

Ce sfaturi aveți pentru investiții înțelepte?

E important să înțelegi businessul în care urmează să investești. Trebuie să cauți companii profitabile, cu potențial de creștere și cu un risc moderat. Aș spune că trebuie să fii atent la fundamentele companiilor de interes, mai degrabă decât la tot zgomotul legat de ce se întâmplă în economie. De exemplu, dacă investeai 1.000 de dolari în Amazon în anul 1999, acțiunile tale ar valora acum 2,7 milioane de dolari.

O idee e să te uiți la companiile cu care interacționezi zi de zi. Noi facem un inteviu pe Zoom acum. Oare Zoom Communication e o companie bună pentru a investi în ea astăzi? Ar trebui să ne punem genul acesta de întrebări. Dacă vorbim despre investiții pentru pensie, trebuie să avem în vedere că sunt pe termen lung: 15 ani, poate 20. Astfel, vom căuta acele companii care revoluționează modul în care trăim, care au potențialul de a ne îmbunătăți viața peste 15-20 de ani. Dacă e prea dificil să faci astfel de pronosticuri cu privire la companii, te poți orienta spre anumite industrii. Care sunt industriile viitorului? Biotehnologia? Poate inteligența artificială?

Povestiți-ne, vă rog, despre sesiunile de wealth coaching pe care le oferiți.

Sesiunile se desfășoară online și cuprind două părți. O parte gratuită, care durează 15-20 minute și presupune completarea unui formular și o discuție care să mă ajute să îmi dau seama dacă pot fi de ajutor sau nu. În urma acestei părți, aflu care sunt obiectivele clientului, care este toleranța sa la risc, care sunt obiceiurile sale legate de bani și care e personalitatea sa financiară.

După aceasta, urmează o a doua parte, platită, care durează o oră, o oră și jumătate și la care vin cu un plan financiar, pe care clientul să îl poată implementa. De regulă este concentrat pe partea de investiții, dar, în funcție de cerințele fiecărui client, poate include informații referitoare la economii, fonduri sau împrumu­turi. Tariful este de 200 – 260 de euro, după cum sesiunea este dedicată unei singure persoane sau unui cuplu.

Ofer acest serviciu de anul trecut și, de atunci, am lucrat cu aproximativ 50 de persoane. Aproape jumătate dintre aceștia sunt români, iar restul provin din alte țări europene. Cred că numărul mare de clienți din România se explică prin faptul că interacționez cu mulți studenți de aici, în cadrul BISM. În plus, în România este mai greu decât în alte țări să găsești un consul­tant independent, pentru sfaturi de natură financiară.

Joy Chan poate fi contactată prin intermediul contului său de LinkedIn, iar cei care doresc să programeze o sesiune de wealth coaching și menționează acest articol vor beneficia de o reducere de 10%.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 356 (16 septembrie – 15 octombrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Ilustrație: 192056312 © Sabelskaya | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: