Tech

Partener surpriză pentru TikTok după ce Microsoft a anunțat că nu cumpără operațiunile din SUA ale rețelei sociale

14/09/2020 2 min read

Partener surpriză pentru TikTok după ce Microsoft a anunțat că nu cumpără operațiunile din SUA ale rețelei sociale

Reading Time: 2 minute

TikTok și… Oracle vor deveni parteneri de afaceri în SUA, printr-un acord care ar urma să evite interzicerea aplicației de către administrația americană, potrivit unor surse citate de CNN.

În august, președintele Donald Trump a anunțat că va interzice TikTok în SUA începând cu 15 septembrie dacă o companie americană nu va cumpăra operațiunile din Statele Unite ale companiei chineze ByteDance, care deține aplicația.

Nu se cunosc detalii despre parteneriatul dintre TikTok și Oracle, dar nu este vorba despre vânzarea aplicației chineze către gigantul american. Vestea a venit la scurt timp după ce Microsoft a anunțat oficial că nu va cumpăra de la ByteDance operațiunile americane ale TikTok.

Popularitatea sporită a aplicației TikTok, care permite utilizatorilor realizarea și partajarea de clipuri video scurte, a atras atenția autorităților americane, în contextul războiului comercial dintre SUA și China și a acuzațiilor de spionaj cibernetic aduse de Washington guvernului comunist de la Beijing.

Numai în primele trei luni din 2020, TikTok a fost descărcat de 315 milioane de ori. Trump afirmă însă că aplicația reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA din cauză că ar putea fi folosită de guvernul chinez în scopuri de spionaj.

Autoritățile americane și-au exprimat îngrijorarea privind colectarea de date personale ale cetățenilor americani prin intermediul aplicației și privind cenzura practicată de guvernul chinez pe subiecte considerate delicate de către Beijing. TikTok neagă toate aceste acuzații, afirmând că are centrele de date situate în afara Chinei și nu sunt supuse legislației chineze.

Conform unui ordin executiv semnat pe 6 august de președintele Donald Trump, Departamentul american al Comerțului urmează să clarifice ce tipuri de relații de afaceri cu TikTok vor fi interzise pe teritoriul SUA.

Exemplul Huawei

O altă companie chineză afectată serios de o interdicție similară este Huawei. După ce administrația Trump a inclus această compania pe “lista neagră” a companiilor cu care firmele americane nu pot avea relații comerciale fără o licență specială, Google a anunțat restricționarea accesului Huawei la update-uri și aplicații Android.

Dacă Huawei a făcut față cu destul succes interdicțiilor pe partea de software, reușind la finele celui de-al doilea trimestru să devină lider global la vânzările de smartphone-uri, recent încep să apară probleme mult mai serioase pe partea de hardware.

Compania nu va mai avea acces, printre altele la procesoare și ecrane, pentru că acestea se bazează pe tehnologii americane. Până acum, Huawei s-a bazat în principal pe stocuri pentru aceste componente.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă