fbpx
Finanțe

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă, echivalentul aderării la UE3 min

27/09/2019 2 min read

author:

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă, echivalentul aderării la UE3 min

Reading Time: 2 minute

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană, spune Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

“România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă funcţională şi accesibilă. Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunităţile investiţionale pe bursă. Am dori să le mulţumim tuturor entităţilor implicate în piaţa de capital şi autorităţilor care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieţei locale care a început acum aproape 7 ani”, a declarat Lucian Anghel, intr-un comunicat de presă publicat pe site-ul BVB.

Directorul general al BVB, Adrian Tănase, consideră că statutul obţinut de piaţa de capital din România va face ca mai mulți manageri din companiile private şi de stat să privească bursa ca pe un mediu eficient prin care îşi pot finanţa dezvoltarea afacerilor.

“Ratingul de investment grade la nivel de ţară se va reflecta şi pe bursă odată cu această reclasificare pentru că bursa nu este altceva decât o oglindire fidelă a economiei. Când bursei îi merge bine şi economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private şi de stat şi să privească bursa ca pe mediu eficient prin care îşi pot finanţa dezvoltarea afacerilor. Suntem martorii unui moment istoric: este recunoaşterea internaţională că România merită să fie promovată şi sunt mândru şi fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil,” a spus CEO-ul BVB.

Piaţa locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include şi dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie şi a ajuns la o creştere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante pieţe de capital din Europa.

“Ţelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieţei în economie – nivelul capitalizării companiilor româneşti listate ca procent din PIB – de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB,” a adăugat Tănase.

România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, a anunţat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *