BizRemote by certSIGN Analize Management

STUDIU: Ce vor românii de la un loc de muncă

29 iun. 2021 3 min

STUDIU: Ce vor românii de la un loc de muncă

Reading Time: 3 minute

La aproape un an și jumătate de la debutul pandemiei, motivația de a munci a românilor s-a schimbat fundamental. În topul celor mai importante caracteristici pentru un loc de muncă bun se regăsesc: siguranța la job (75%), echilibrul muncă – timp liber (67%) și munca relevantă, cu sens (52%). Salariul și beneficiile extrasalariale sunt importante doar pentru aproape 40% dintre români

Up România, o companie care oferă instrumente de motivare și soluții pentru performanța business-ului companiilor, a lansat rezultatele studiului „Barometrul Up4Work”, o inițiativă menită să identifice în ce măsură s-a schimbat modul de a munci al românilor în pandemie. La aproape un an și jumătate de la debutul pandemiei, motivația de a munci a românilor s-a schimbat fundamental, potrivit rezultatelor studiului.

În topul celor mai importante caracteristici pentru un loc de muncă bun, conform angajaților români, se regăsesc: siguranța la job (75%), echilibrul muncă – timp lilber (67%) și munca relevantă, cu sens (52%). Salariul și beneficiile extrasalariale sunt importante pentru mai mult de 40% dintre români.

„Modul în care muncim s-a schimbat fundamental în ultimii ani, iar contextul pandemic a avut o contribuție în acest sens. Astfel, e important să înțelegem că un loc de muncă pe care te poți baza și unde poți lucra în siguranță a devenit o valoare fundamentală pentru angajații români, care pun din ce în ce mai mult accent pe echilibrul muncă – timp liber, ceea ce arată că românii nu mai sunt dispuși să accepte stresul precum în trecut. Faptul că mai bine de jumătate dintre români caută un loc de muncă relevant, cu sens și că mai bine de jumătate (59%) ar munci și dacă ar avea suficienți bani să se întrețină arată că forța de muncă în România devine din ce în ce mai sofisticată și că angajații români caută un serviciu care să le ofere satisfacții non-materiale”, spune sociologul Barbu Mateescu.

Avantaje și dezavantaje ale lucrului de acasă

Barometrul „Up4Work”, realizat de Up România arată care este atitudinea românilor față de muncă în ultimele 18 luni și cum au fost afectați, în condițiile în care 55% au lucrat de acasă în perioada pandemiei.

În ceea ce privește impactul acesteia, angajații declară că au întâmpinat diferite greutăți în funcție de natura jobului, de situația personală sau de gradul responsabilităților profesionale. Astfel, 35% dintre români nu se simt în siguranță la locul de muncă, 1 din 3 se află într-un maraton de conferințe, 33% se simt epuizați și 1 din 5 persoane a întâmpinat greutăți în a lucra de acasă și a fi părinte, în același timp.

Angajații care au lucrat de acasă nu au pierdut timp în trafic, însă o parte dintre ei au folosit timpul câștigat pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice. Peste jumătate dintre angajați au lucrat între 6 și 10 ore online, în timp ce 1 din 10 români a folosit tehnologia pentru a lucra mai mult de 10 ore pe zi.

În procesul de adaptare la lucrul de acasă, angajații s-au lovit de unele obstacole cum ar fi: lipsa unui spațiu adecvat (27%), diverse întreruperi cauzate de sarcini domestice (23%) și lipsa tehnologiei sau a echipamentului pentru a-și desfășura activitatea (17%). În plus, detașarea față de responsabilitățile zilnice nu a fost posibilă pentru o tremie dintre românii care nu au fost în concediu.

„La Up România suntem mereu preocupați în a identifica cele mai eficiente instrumente pentru motivarea angajaților români și pentru a oferi companiilor soluții în acest sens. De la debutul pandemiei, ne-a fost clar tuturor că modul nostru de a munci a suferit schimbări semnificative, astfel încât ne-am dorit să identificăm aceste transformări, precum și soluțiile pe care le putem oferi angajaților și angajatorilor români. Astfel, alături de rezultatele Barometrului Up4Work, astăzi lansăm și podcastul «Mai bine la job» în care angajați români în diferite ipostaze discută cu psihoterapeutul Simona Tache despre modul în care munca s-a schimbat în ultima perioadă”, spune Elena Pap, director regional, Up Group.     

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: