Ras Al Khaimah: Adrenalină și relaxare
Reading Time: 5 minuteChiar dacă nu este la fel de cunoscut ca alte destinații turistice din Emiratele Arabe Unite, Ras Al Khaimah este un loc unic, care oferă o plajă largă de atracții turistice și experiențe demne de Cartea Recordurilor, ce atrag tot mai mulți turiști, inclusiv din România.
Dacă veți avea curiozitatea să „întrebați 100 de români” cum văd o vacanță în Emiratele Arabe Unite, unul dintre răspunsurile frecvente va fi cu siguranță „plictisitoare”. Foarte probabil că și eu aș fi oferit același răspuns superficial, motivul din spatele acestei decizii fiind în principal lipsa unor obiective turistice relevante și a activităților care, în linii mari, se rezumă la lenevit pe plajă și shopping. Cât de mult greșeam însă!
Mi-am dat seama de acest lucru în toamna acestui an, când am avut ocazia să descopăr Ras Al Khaimah, unul dintre cele șapte Emirate Arabe Unite, supranumit „emiratul naturii”. Nu mă așteptam ca, la nici 45 de minute de Dubai, să dau peste o ofertă turistică atât de bogată și de diferită de toate activitățile pentru care sunt recunoscute Emiratele Arabe Unite, în general. Nu numai că nu am avut ocazia să mă plictisesc vreo clipă, dar chiar am simțit, la final, lipsa unei zile întregi doar pentru lenevit pe plajă, „vânat” preparate locale și reîncărcare a bateriilor. De la turism cultural, situri care readuc la viață povești și istorii de peste 7000 de ani, la drumeții pe cel mai înalt munte din Emiratele Arabe Unite, Jabel Jais, care atinge o înălțime de peste 1.900 metri și găzduiește infrastructură pentru sporturi extreme, inclusă în Cartea Recordurilor, „emiratul naturii” le are pe toate.
Un munte de recorduri
Nici nu am depășit bine „șocul” inițial, pe care l-am avut atunci când am văzut pentru prima oară munți atât de înalți, fără vegetație și de o culoare nisipie, că am și ajuns la baza Jais, care găzduiește Jais Sledder, cea mai lungă pistă de bob alpin din regiune, și Jais Flight, cea mai lungă tiroliană din lume, care se întinde pe aproape trei kilometri. Trebuie să recunosc că nu am reușit să găsesc curajul să îmi iau inima în dinți și să înfrunt o coborâre cu aproape 150 km/h pe tiroliana intrată în Cartea Recordurilor, însă m-am bucurat ca un copil de o doză mai mică de adrenalină, pe cea mai lungă pistă de bob alpin din regiune.
Jabel Jais găzduiește și tabăra de supraviețuire Bear Grylls Explorer Camp, unde turiștii pot deprinde abilități de supraviețuire în sălbăticie și pot experimenta activități ca drumeții pe munte sau escaladă, perfecte atât pentru familii, cât și pentru pasionații de munte experimentați.
Experiența mea pe Jabel Jais a continuat cu o scurtă drumeție pe munte până la granița cu statul Oman, un traseu care oferă o superbă vedere spre ferme de curmali, apele turcoaz ale Golfului Persic și unul dintre cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut vreodată. Seara s-a încheiat la Camp 1770, în jurul unui foc de tabără, unde ne-a așteptat un adevărat ospăț, cu preparate tradiționale, gătite de comunitățile locale și un pahar de karak, un ceai dulce servit cu lapte și mirodenii, printre care șofran, scorțișoară și ghimbir. Cele mai multe dintre preparate și arome erau noi pentru mine, inclusiv deserturile tradiționale, unele cu un gust care m-a cucerit pe loc. Am încercat pentru prima oară laqaimat, similare unor gogoșele, servite cu sirop de curmale la ocazii speciale, și aseeda bobbar, o budincă de dovleac preparată cu șofran și cardamon, absolut senzațională.
Perla turismului din Emirate
Scena culinară din Ras Al Khaimah este un obiectiv turistic în sine și este la fel de diversă precum emiratul însuși, cu o plajă largă de preparate savuroase, bogate în arome tradiționale. Dacă vă doriți să experimentați această savoare „emirateză”, ar trebui să vă notați undeva cuvântul „machboos”. Acesta este un orez parfumat, gătit adesea cu carne de miel, pui sau fructe de mare, cu șofran și alte condimente locale care surprind perfect esența ospitalității din Emiratele Arabe Unite.
Alături de preparate cu gusturi inedite, am fost surprins să descopăr că emiratul are și o istorie foarte bogată, care datează de peste 7.000 de ani, Ras Al Khaimah fiind presărat cu situri istorice, inclusiv ruine și forturi impresionante. Patru astfel de situri istorice – Julfarm, Shimal, Al Jazeera Al Hamra și Dhayah – sunt pe lista patrimoniului UNESCO. Am avut ocazia să vizitez unul dintre acestea, Al Jazeera Al Hamra, ultimul sat de pescari de perle din regiune care a rămas în mare parte neatins, reușind să „teleporteze” vizitatorii cu mai bine de jumătate de secol în trecut.
Satul, locuit în trecut de tribul za’ab, avea aproape 500 de case și respecta arhitectura și planificarea așezărilor din trecut, incluzând toate elementele unui fost oraș din regiune: turnuri de veghe, un suk, și o moschee. Locuitorii satului, care se ocupau în principal cu pescuitul perlelor, o duceau tot mai greu odată cu apariția perlelor de cultură din anii ’60, așa că au abandonat mica așezare chiar după formarea Emiratelor Arabe Unite din 1971 și au pornit în căutarea unui viitor mai bun, stabilindu-se în noua capitală, Abu Dhabi. Ca să aflăm mai multe despre această tradiție, care era principala sursă de venit a locuitorilor din regiune, cu mult înainte să se descopere petrolul, pașii ne-au purtat la ferma de perle Al Suwaidi, deschisă în urmă cu mai bine de 15 ani de Abdulla Al Suwaidi, nepotul unuia dintre ultimii pescari de perle din Emiratele Arabe Unite.
Deschisă cu scopul de a păstra vie moștenirea din familia sa și de a reînvia o tradiție specifică regiunii, Al Suwaidi este singura fermă de perle din regiune care folosește stridii crescute în mod natural, însămânțate manual. La ferma Al Suwaidi turiștii pot descoperi istoria scufundărilor după perle și pot lua parte la o serie de experiențe interesante precum deschiderea stridiilor de perle, o activitate perfectă pentru cei mici, care pot participa de asemenea și la procesul de recoltare a stridiilor și pot învăța mai multe despre această tradiție.
Ras Al Khaimah este o destinație complexă, perfectă și pentru familiile cu copii, care nu vor reuși să se plictisească niciodată aici, datorită unei palete largi de activități și experiențe pe care nu le vor uita prea curând. Emiratul este cunoscut și pentru hotelurile luxoase de pe plajă, care oferă servicii all-inclusive, și o mulțime de facilități, făcându-l ideal pentru o vacanță la soare cu familia, în timpul iernilor geroase din România.
Ras Al Khaimah nu este un producător major de petrol și emiratul nu a avut posibilitatea să crească într-un timp record, ca Dubai sau Abu Dhabi, însă, în prezent, este în plină dezvoltare. Infrastructura turistică din Ras Al Khaimah trece printr-un amplu proces de transformare, cu investiții masive menite să sporească atractivitatea ca destinație turistică globală. Tot mai multe branduri internaționale deschid încet-încet resorturi uriașe pe plajele insulei artificiale Al Marjan, care atrag tot mai mulți turiști, de peste tot din lume.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 389 (16 decembrie – 16 februarie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz