BizRemote by certSIGN Management

Recrutare în vremea pandemiei

6 apr. 2020 3 min

Recrutare în vremea pandemiei

Reading Time: 3 minute

Cu toate că o parte dintre companiile din România au amânat procesele de recrutare până la ridicarea stării de urgență, o serie de organizații continuă extinderea echipelor și în această perioadă. Care sunt cele mai căutate domenii și unde vă puteți angaja în această perioadă?

Piața muncii a trecut printr-o schimbare bruscă în ultimele săptămâni, iar efectele acestei schimbări au fost resimțite fără întârziere atât de candidați cât și de angajatori. Cu toate că o parte dintre companii au decis amânarea atragerii de noi candidați, până în momentul în care România va depăși punctul critic al pandemiei de coronavirus, sunt și domenii și organizații în care activitarea a crescut exponențial în această perioadă de timp.

Centrul de tehnologie al Deutsche Bank din București, DB Global Technology și-a mutat temporar operațiunile online încă de la jumătatea lunii martie, cu toate acestea însă compania nu numai că funcționează la parametri normali ci își extinde echipa de specialiști la nivel local cu încă 100 de poziții. Ca și restrul activităților curente, interviurile de angajare se realizează online, un număr important de întâlniri între candidați și specialiștii în resurse umane ai companiei fiind programate chiar în aceste zile.  

„Deși toți cei 900 de angajați ai centrului lucrează de acasă începând cu data de 10 martie, am realizat în ultimele două săptămâni peste 25 de lansări în producție pentru aplicații integrate în sistemele de mobile banking și de tranzacționare ale băncii, pentru care toți cei implicați au lucrat de acasă în echipe globale. Faptul că menținem «business as usual» și continuăm activitatea de recrutare este un mesaj de optimism și de continuitate a activității”, a declarat Marian Popa, Director General al DB Global Technology. „Am inițiat o serie de activități de socializare online pentru a contribui la menținerea stării de bine a angajaților, pentru a-i sprijini în demersurile lor de parenting și pentru a-i ajuta să gestioneze emoțiile negative. Îi asigur pe angajați și parteneri de tot sprijinul nostru și sper să trecem solidari prin această perioadă complicată pentru societatea românească și pentru întreaga lume”, a adăugat Marian Popa.

Potrivit informațiilor portalului de recrutare eJobs, cel mai mare angajator al momentului este retailul, domeniu în care în mod tradițional, scotea în piață cele mai multe poziții pentru candidați. O cerere mare în piață se înregistrează și pentru specialiștii din domeniul financiar. Pentru aceștia este acum disponibil un număr crescut de joburi, nu doar în sectorul bancar, cât și în departamentele financiar-contabile ale unor companii din industria energetică sau BPO. Clinicile medicale private și producătorii de medicamente și echipamente farmaceutice reprezintă alte segmente de angajatori care au acum nevoie de un număr considerabil de candidați. Nevoia de medicamente și de echipamente medicale a explodat. Cererea este foarte mare, iar jucătorii din această industrie au nevoie de mărirea echipelor pentru a face față volumului de muncă uriaș.

„Nu mai departe de acum o lună, angajații începeau să fie din ce în ce mai îngrijorați cu privire la siguranța locurilor lor de muncă, însă evoluția ultimelor săptămâni ne arată că, din fericire, piața angajărilor rămâne activă. Sunt, într-adevăr, domenii și companii care au redus sau chiar au stopat angajările, dar și zone în care este nevoie de suplimentarea numărului de angajați. Încă apar joburi noi în fiecare zi”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Ce vor candidații?

Pe platforma online de recrutare Best Jobs, în luna martie mai bine de 250.000 de români au căutat joburi care le oferă posibilitatea să lucreze de acasă. Angajații din domeniul financiar, transporturi sau inginerie au fost printre cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, cu un volum total căutări de aproape 80.000. În luna martie, se observă o scădere a interesului pentru joburi din domeniul medical și farmaceutic. Astfel, au avut loc cu 20% mai puține căutări de locuri de muncă din aceste domeniu, față de luna februarie a acestui an.

Alte domenii care au pierdut din popularitate în timpul pandemiei sunt transporturile, turismul și HoReCa, cu un minus care ajunge la 25% doar în luna martie. În ceea ce privește recrutarea personalului specializat, din categoria white collars, numărul de posturi promovate a fost relativ stabil în raport cu perioada anterioară.  

Dacă în lunile anterioare, topul companiilor care primeau cei mai mulți aplicanți era condus mai ales de jucători din domeniul retail sau financiar, în luna martie candidații s-au uitat mai ales la companiile din zona telecom, tehnologie, energie sau farma.

Foto:  © Thodonal | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: